"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΕΗ: Πληρώσαμε 10 δισ. ευρώ για να γλιτώσουμε 3,8!

Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 

10 δισ. έχει καταβάλει το Δημόσιο για την ασφάλιση του προσωπικού της ΔΕΗ, εξαιτίας μιας ρύθμισης του 1999 με την οποία ελαφρύνθηκε ο προϋπολογισμός με 3,8 δισ. ευρώ.

Έναντι της συγκεκριμένης «ελάφρυνσης», ο προϋπολογισμός έχει χορηγήσει το ποσό των 10 δισ. στον Οργανισμό Ασφάλισης Προσωπικού, σε 11 χρόνια λειτουργίας του εν λόγω ταμείου. Το ταμείο συστάθηκε με νόμο του Υπ. Ανάπτυξης επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, που ψηφίστηκε το 1999.

Πρόκειται για ένα ιδιότυπο καθεστώς ασφάλισης που ονομάζεται «Ασφάλιση στον εργοδότη». Η σύσταση τότε του ΟΑΠ-ΔΕΗ αποτέλεσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, προκειμένου «να επιτρέψει» στον υπουργό να περάσει το νόμο για τη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που θα μελετούσε το πλαίσιο της ενεργειακής απελευθέρωσης. H συμφωνία αυτή είχε χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη συμβολή του Ευάγγ. Bενιζέλου στην κυβερνητική προσπάθεια να μετοχοποιηθεί η ΔEH, αφού έδινε λύση σ’ ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και κομβικής σημασίας για την ιδιωτικοποίησή της θέμα.

Το περίφημο ασφαλιστικό πρόβλημα της ΔEH συνδεόταν με το γεγονός ότι η επιχείρηση ως εκ της συστάσεώς της ως Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, επιφορτισμένη με το βαρύ έργο του εξηλεκτρισμού της χώρας, δεν κατέβαλε ασφαλιστικές εισφορές για το προσωπικό. Λειτουργούσε παράλληλα ως εργοδότης και ασφαλιστικός φορέας μέσω μιας ειδικής διεύθυνσης που κατέβαλλε συντάξεις. Με τις εισφορές των εργαζομένων χρηματοδοτήθηκαν όλα τα έργα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος.

H συμφωνία Bενιζέλου - ΓENOΠ που επικυρώθηκε με νόμο προβλέπει ότι έχει σχηματιστεί περιουσία των εργαζομένων της ΔEH ενσωματωμένη στην περιουσία της Επιχείρησης, που είχε την πλήρη και αποκλειστική διαχείριση των πόρων ως ασφαλιστής του προσωπικού της.

H εν λόγω περιουσία προσδιορίστηκε την 31/12/1992 με την αναλογιστική μελέτη των εταιρειών WYATT και PRUDENTIAL στα 1,3 τρισ. δρχ. (3,8 δισ. ευρώ). Λόγω αδυναμίας της ΔEH να καταβάλει το αστρονομικό αυτό ποσό στον ασφαλιστικό της φορέα, το Δημόσιο ανέλαβε διά του νόμου 2773/1999 να την υποκαταστήσει σε όλες τις ασφαλιστικές της υποχρεώσεις προς τους εργαζομένους. Σύμφωνα με τον νόμο, οι καταβολές του κράτους συνιστούν πάγιο πόρο του νέου ασφαλιστικού φορέα του προσωπικού.

Oι καταβολές θα εγγράφονται στον εκάστοτε κρατικό προϋπολογισμό και θα καλύπτουν τη διαφορά εσόδων παροχών, δηλαδή τα ελλείμματα του Ταμείου σε ετήσια βάση. Στο ίδιο πλαίσιο το Δημόσιο δεσμεύτηκε και πράγματι μεταβίβασε στον OAΠ ΔEH ποσοστό 20% για το πρώτο 25% του προς διάθεση μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης και της τάξης του 15% για το υπόλοιπο. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ το 1999 κατάφερε και πέτυχε, υπό την απειλή γενικευμένου μπλακάουτ στη χώρα, να συσταθεί το σχετικό ταμείο. Όπως κατάφερε και πέτυχε το 2009, 10 χρόνια μετά, επί υπουργίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, να προσαρτηθεί στο ΙΚΑ (κλάδος σύνταξης) και στο ΤΑΥΤΕΚΩ (κλάδος Πρόνοιας, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ) διατηρώντας όμως πλήρως το προνομιακό καθεστώς.

Σήμερα επικρατεί έντονος προβληματισμός στην ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για το αυξημένο κόστος του ταμείου, καθώς λόγω Μνημονίου έχει μειωθεί η χρηματοδότησή του από 1 δισ. ευρώ ανά έτος σε 650 εκατ. ευρώ. Πολλοί κάνουν λόγο για στάση πληρωμών από τον Ιούνιο του 2011, εφόσον δεν αυξηθεί η χρηματοδότησή του. Ανάλογα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στο ΤΑΥΤΕΚΩ. Το ταμείο χορηγεί το εφάπαξ, ελλείψει δε χρημάτων εκκρεμούν 1.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Το πρόβλημα του ΟΑΠ-ΔΕΗ δημιουργείται από την μετακύλιση ταμειακών αναγκών των ετών 2009 και 2010 στο 2011, εφόσον ο κρατικός προϋπολογισμός, έτσι όπως διαμορφώνεται σήμερα, θα εγγράψει μόνον 604 εκατομμύρια ευρώ για το 2011. Οι ταμειακές ανάγκες λειτουργίας για το 2011 αυτή τη στιγμή κυμαίνονται σε 170 εκατ. ευρώ επιπλέον.

Σε ό,τι αφορά το εφάπαξ η καθυστέρηση υπολογίζεται στα 2-3 έτη, γιατί δεν μπορούν να καλυφθούν τα ποσά με τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού (170 εκατομμύρια), όταν κάθε μήνα εξοφλούνται όλες οι υποχρεώσεις και απομένει 1-1,5 εκατ. ευρώ.

Περικοπές μόνο για ένα χρόνο!
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ της δυναμικής της ΓΕΝΟΠ είναι το γεγονός ότι μόνο για φέτος θα ισχύσει τελικά η κυβερνητική απόφαση να περιοριστεί στο 10% η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού Ταμείου των εργαζομένων στη ΔEH (OAΠ ΔEH) από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Aν και η απόφαση που ελήφθη στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου μέτρων για τη διάσωση της χώρας προέβλεπε ότι η μείωση αυτή θα έχει ισχύ το 2010 και εφεξής, η κυβέρνηση έχει κάνει δεκτό το αίτημα της ΓENOΠ να διαγραφεί το «εφεξής». Είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, προηγηθεί συναντήσεις της ΓENOΠ για το ίδιο θέμα με την πολιτική ηγεσία τόσο του Υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και του Υπουργείου Οικονομικών.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: