Με πλαστά έγγραφα διαμονής χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα
Του Κωστα Oνισενκο
Σύμφωνα με πληροφορίες από το 2005 μέχρι σήμερα έχουν κλαπεί περίπου 20.350 κενά δικαιολογητικά τύπου Α, τα οποία προφανώς έχουν πλαστογραφηθεί από κυκλώματα και χρησιμοποιηθεί από αλλοδαπούς ως νομιμοποιητικά παραμονής.
Τα συγκεκριμένα έγγραφα βεβαιώνουν την προσωρινή παραμονή του αλλοδαπού στη χώρα, λαμβάνονται μετά την κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών και ισχύουν μέχρι να αποφανθεί η περιφέρεια για τη χορήγηση ή μη της κανονικής άδειας διαμονής. Οι συγκεκριμένες φόρμες είναι μοναδικές, αριθμημένες, και θεωρούνται αξίες του Δημοσίου. Σε περίπτωση που εντοπιστούν, μπορούν να ελεγχθούν προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι γνήσιες και σε ποιον δήμο έχουν «χρεωθεί». Αυτό ωστόσο γίνεται μόνο με ενημέρωση από τους ίδιους τους δήμους και διασταύρωση του αύξοντα αριθμού. Δηλαδή, η διασταύρωση δεν μπορεί να γίνει σε έλεγχο από αστυνομικούς στον δρόμο.
Ο έλεγχος δεν γίνεται εύκολα ούτε από τα αστυνομικά τμήματα, καθώς οι αριθμοί των εγγράφων δεν έχουν καταχωρισθεί μέχρι στιγμής στο σύστημα Police Online, όπως οι λεγόμενες «βινιέτες», όπως αποκαλούνται οι νέες άδειες διαμονής.
Ωστόσο, πηγή από την ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι ακόμα και αυτές οι βεβαιώσεις εντοπίζονται μέσω μιας λίστας κλεμμένων εγγράφων που έχουν στη διάθεσή τους οι αστυνομικές αρχές, η οποία λειτουργεί παράλληλα με το Police Online. «Το πρόβλημα είναι όντως οξύ, ωστόσο ελέγχεται με μεθόδους τις οποίες έχουμε αναπτύξει. Τα περισσότερα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα εντοπίζονται στο αεροδρόμιο εξαιτίας πιο εντατικών ελέγχων και της ειδικής εμπειρίας που έχουν αποκτήσει οι αστυνομικοί που υπηρετούν εκεί», ανέφερε.
Μια κλεμμένη και πλαστογραφημένη βεβαίωση πωλείται από 500 έως και 4.000 ευρώ. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κυκλώματα πλαστογράφων βρίσκονται σε συνεννόηση με αυτά των δουλεμπόρων που, μετά τη διακίνηση των μεταναστών, «κανονίζουν» τις λεπτομέρειες διαμονής τους με το αζημίωτο. «Τα κυκλώματα τους τάζουν ότι θα ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους με τον νόμο. Μέσα στη δεινή τους κατάσταση οι αλλοδαποί πληρώνουν όσο όσο για τέτοια έγγραφα. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ίδιοι, έχουν πληρώσει μέχρι και 5.000 ευρώ για τέτοιες βεβαιώσεις. Επίσης, τουλάχιστον σε μία στις δέκα περιπτώσεις πλαστών που εντοπίζονται, οι αλλοδαποί πιστεύουν ότι έχουν στην κατοχή του γνήσια έγγραφα», αναφέρει πηγή από το ΥΠ.ΕΣ. «Κοινό μυστικό» αποτελεί επίσης και η εμπλοκή ορισμένων δικηγόρων σε τέτοιες υποθέσεις.
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου