"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η χώρα μας μπαίνει σε βαθιά κατάψυξη;


Η χώρα μας είναι εδώ και μήνες κάτω από ένα μικροσκόπιο. Τόσα πρωτοσέλιδα, τόσα άρθρα και αναλύσεις στον διεθνή τύπο δεν έχουν προηγούμενο. Ειδικά όταν πρόκειται για μια μικρή χώρα, με οικονομία περιορισμένης κλίμακας όπως η δική μας. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο και στην προσπάθεια που επιδίδεται η χώρα μας προκειμένου να περισώσει την οικονομία της.

Η πρωτοτυπία έγκειται στο γεγονός πως η Ελλάδα μπορεί να κάνει χοντρικά το πενήντα τοις εκατό, από αυτό που θα έκανε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της μεγέθη κάνοντας δραματικές περικοπές στις δαπάνες από τη μία και αυξάνοντας τους φόρους από την άλλη. Αυτό που θα ήθελε να κάνει επίσης και που δεν μπορεί, είναι αυτό που θα έκανε οποιαδήποτε άλλη χώρα στη θέση μας. Να υποτιμήσει το νόμισμά της!

«Αυτό το πρόγραμμα λιτότητας- γράφει η Γερμανική Die Zeit- θα φρενάρει απίστευτα την ελληνική οικονομία.... Στη δεκαετία του 1990 για παράδειγμα, χώρες όπως η Δανία ή η Σουηδία περιέκοψαν τους προϋπολογισμούς τους δραστικά όταν βρέθηκαν σε κρίση- αλλά οι χώρες αυτές είχαν τη δυνατότητα να υποτιμήσουν παράλληλα το νόμισμά τους και να αυξήσουν έτσι τις εξαγωγές τους ώστε να ισοφαρίσουν τη μείωση της εσωτερικής ζήτησης. Οι Έλληνες δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, εξαιτίας της συμμετοχής τους στη νομισματική ένωση....»

Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Να διαχειρισθεί μια δύσκολη κατάσταση, χωρίς τα συνήθη εργαλεία! Με συνέπεια το ορατό ενδεχόμενο όπως γράφουν και ο Γερμανοί, «να φρενάρει απίστευτα» η οικονομία μας. Να περιέλθει σε «βαθιά κατάψυξη», με ανυπολόγιστες συνέπειες όχι πλέον για την ίδια την οικονομία, αλλά για την κοινωνία και τη συνοχή της!

Αργά η γρήγορα οι Βρυξέλλες θα απαιτήσουν νέα μέτρα. Αυτό θα συμβεί είτε γιατί τα μέτρα που ήδη έχουν παρθεί δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα, είτε γιατί οι επιδόσεις της οικονομίας μας θα είναι κατώτερες των προσδοκιών! Η πιθανότητα να συμβεί ένα από τα δύο, αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας, οπότε αντίστοιχα είναι σίγουρο πως θα ασκηθούν σύντομα πιέσεις για πρόσθετα μέτρα και περαιτέρω περικοπές!

Όμως έτσι όπως δείχνουν να εξελίσσονται τα πράγματα,«όποιος ζητά από την ελληνική κυβέρνηση ακόμη περισσότερες περικοπές, παίρνει το ρίσκο να συμβάλλει ώστε να βυθιστεί η Ελλάδα στο χάος» επισημαίνει η Die Zeit. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως αυτό το μήνυμα, διαχέεται εντόνως τις τελευταίες ημέρες μέσω του οικονομικού τύπου της Ευρώπης. Λογικά, δεν μπορεί παρά να συνυπολογισθεί όταν έλθει η ώρα της αναγγελίας του περίφημου Γαλλογερμανικού «πακέτου σωτηρίας». Ας ελπίσουμε τουλάχιστον!

Δεν υπάρχουν σχόλια: