Οταν τα μέλη των 12 συμβουλευτικών ομάδων της Boston Consulting Group υποχρεώθηκαν η καθεμία να πάρει ένα «προβλεπόμενο ρεπό» κάθε εβδομάδα εργασίας, «πρακτικά έπρεπε να αναγκάσουμε μερικούς επαγγελματίες να το πράξουν», λέει η επικεφαλής της έρευνας στο «Harvard Business School», δρ Πέρλοου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα εξέπληξαν τους ερευνητές και τα στελέχη της Boston Consulting. Εργάστηκαν μαζί τους προκειμένου να βεβαιωθούν ότι κάθε στέλεχος θα κάνει διαλείμματα, θα επικοινωνεί καλύτερα, θα μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες και θα διαμορφώνει καλύτερες εργασιακές σχέσεις.
Η ανάγκη για συμβούλους που θα πιέσουν τις καταστάσεις ώστε να εξασφαλιστεί ελεύθερος χρόνος είχε τις δικές της δυσκολίες στην αρχή, λέει η Ντέμπι Λόβιτς, στέλεχος της Boston Consulting, που ήταν επικεφαλής μίας εκ των ομάδων. Μερικοί αντιστάθηκαν στην ιδέα, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να δουλέψουν περισσότερο τα Σαββατοκύριακα ή ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επιβαρυντικό για τις επαγγελματικές τους επιδόσεις. Ωστόσο, το νόημα του πειράματος δεν ήταν να μηδενιστεί η «καλή ένταση» στον χώρο εργασίας. Οι ερευνητές έχουν στοχοποιήσει τρία πράγματα: την «κακή ένταση», τη συναίσθηση ότι δεν έχεις στην πραγματικότητα ελεύθερο χρόνο από τη δουλειά σου και το γεγονός ότι δεν έχεις κανέναν έλεγχο στο καθημερινό σου πρόγραμμα.
Αποτέλεσμα; Επειτα από 5 μήνες με προβλεπόμενες διακοπές, οι εσωτερικές έρευνες έδειξαν ότι οι σύμβουλοι ήταν πιο ικανοποιημένοι στον χώρο εργασίας τους και άρχισαν να έχουν μια καλή ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική τους ζωή. Καθώς τα καλά νέα διαδίδονταν, όλο και περισσότεροι σύμβουλοι ζήτησαν να ενταχθούν στην έρευνα. Οταν ο δημοσιογράφος Τζον Μπάλντον ζήτησε από τον εκδότη του να αξιολογήσει την εργασία του, εκείνος, προφανώς ικανοποιημένος, του έγραψε το εξής ηλεκτρονικό μήνυμα: «Να συνεχίσεις να περνάς καλά τα Σαββατοκύριακά σου...». «Ελπίζω», είπε ο Μπάλντον, «αυτό να μου γίνει συνήθεια».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου