"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Λιγότερη δουλειά, καλύτερη απόδοση

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ

Είναι κοινός τόπος ότι η υπερεργασία έχει εξελιχθεί σε μια... απελπιστική συνήθεια στις δυτικές κοινωνίες. Μια έρευνα ανάμεσα σε 605 επιλεγμένους υπαλλήλους στις ΗΠΑ που έγινε την περασμένη άνοιξη από τη Society for Human Resource, αποκάλυψε ότι το 70% συνηθίζουν να εργάζονται πέρα από τον προβλεπόμενο εργασιακό χρόνο, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα ομολόγησαν την «τεράστια πίεση που ασκούν οι ίδιοι στους εαυτούς τους».
Αντίδοτο σ' αυτή την κατάσταση έρχεται να δώσει μια επαναστατική μελέτη -δημοσιεύεται στο τεύχος Οκτωβρίου του «Harvard Business Review»- που φαίνεται να επιβεβαιώνει τη ριζοσπαστική άποψη της επικεφαλής της έρευνας, δ/ρος Λέσλι Πέρλοου, ότι «η λιγότερη εργασία μπορεί να αποφέρει απρόσμενες ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο».

Οταν τα μέλη των 12 συμβουλευτικών ομάδων της Boston Consulting Group υποχρεώθηκαν η καθεμία να πάρει ένα «προβλεπόμενο ρεπό» κάθε εβδομάδα εργασίας, «πρακτικά έπρεπε να αναγκάσουμε μερικούς επαγγελματίες να το πράξουν», λέει η επικεφαλής της έρευνας στο «Harvard Business School», δρ Πέρλοου. Ωστόσο, τα αποτελέσματα εξέπληξαν τους ερευνητές και τα στελέχη της Boston Consulting. Εργάστηκαν μαζί τους προκειμένου να βεβαιωθούν ότι κάθε στέλεχος θα κάνει διαλείμματα, θα επικοινωνεί καλύτερα, θα μοιράζεται περισσότερες πληροφορίες και θα διαμορφώνει καλύτερες εργασιακές σχέσεις.

Αλλες εταιρείες βάζουν φρένο στον εργασιακό φόρτο με άλλους τρόπους. Στην KPMG, μια εταιρεία επαγγελματικών υπηρεσιών, οι διευθυντές χρησιμοποιούν «κάρτες καλής υγείας» προκειμένου να ανιχνεύσουν το εάν οι υπάλληλοί τους εργάζονται υπερβολικά ή δεν κάνουν διακοπές. Στην Bobrick Washroom Equipment στην Καλιφόρνια, μια εταιρεία 500 υπαλλήλων, η διεύθυνση θεωρεί ότι πρέπει να βάζει κανείς όρια στην εργασία, γι' αυτό και μετά τις 5.30 μ.μ. κάθε μέρα υποχρεώνει όλους τους εργαζομένους να αναχωρούν για τα σπίτια τους.

Η ανάγκη για συμβούλους που θα πιέσουν τις καταστάσεις ώστε να εξασφαλιστεί ελεύθερος χρόνος είχε τις δικές της δυσκολίες στην αρχή, λέει η Ντέμπι Λόβιτς, στέλεχος της Boston Consulting, που ήταν επικεφαλής μίας εκ των ομάδων. Μερικοί αντιστάθηκαν στην ιδέα, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να δουλέψουν περισσότερο τα Σαββατοκύριακα ή ότι κάτι τέτοιο θα ήταν επιβαρυντικό για τις επαγγελματικές τους επιδόσεις. Ωστόσο, το νόημα του πειράματος δεν ήταν να μηδενιστεί η «καλή ένταση» στον χώρο εργασίας. Οι ερευνητές έχουν στοχοποιήσει τρία πράγματα: την «κακή ένταση», τη συναίσθηση ότι δεν έχεις στην πραγματικότητα ελεύθερο χρόνο από τη δουλειά σου και το γεγονός ότι δεν έχεις κανέναν έλεγχο στο καθημερινό σου πρόγραμμα.

Αποτέλεσμα; Επειτα από 5 μήνες με προβλεπόμενες διακοπές, οι εσωτερικές έρευνες έδειξαν ότι οι σύμβουλοι ήταν πιο ικανοποιημένοι στον χώρο εργασίας τους και άρχισαν να έχουν μια καλή ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική τους ζωή. Καθώς τα καλά νέα διαδίδονταν, όλο και περισσότεροι σύμβουλοι ζήτησαν να ενταχθούν στην έρευνα. Οταν ο δημοσιογράφος Τζον Μπάλντον ζήτησε από τον εκδότη του να αξιολογήσει την εργασία του, εκείνος, προφανώς ικανοποιημένος, του έγραψε το εξής ηλεκτρονικό μήνυμα: «Να συνεχίσεις να περνάς καλά τα Σαββατοκύριακά σου...». «Ελπίζω», είπε ο Μπάλντον, «αυτό να μου γίνει συνήθεια».
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: