«Η πολύ μακρά ζωή δεν θα είναι το μακρινό προνόμιο των μελλοντικών γενεών, είναι πιθανόν η μοίρα των περισσότερων ανθρώπων που ζουν σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες, τονίζει ο Κόρε Κρίστενσεν του Ερευνητικού Κέντρου Τρίτης Ηλικίας της Δανίας σε μελέτη που δημοσιεύτηκε χτες στην ιατρική επιθεώρηση «Λάνσετ».
Οι ερευνητές μελέτησαν την περίπτωση της Γερμανίας και διαπίστωσαν ότι το 2050 ο πληθυσμός της θα είναι μικρότερος σε σχέση με σήμερα και μεγαλύτερης ηλικίας.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι το εργατικό δυναμικό των πλούσιων χωρών θα πρέπει να σηκώνει ολοένα και μεγαλύτερο φορτίο συντάξεων και περίθαλψης για τους ηλικιωμένους.
Δεν είναι τυχαίο πως πολλές κυβερνήσεις στις ανεπτυγμένες χώρες στρέφονται σήμερα προς την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία σημαντική στρατηγική και ότι, εάν οι περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης, τα οφέλη θα είναι περισσότερα.
«Εάν οι άνθρωποι, ηλικίας 60 έως 70 ετών, δουλεύουν πιο πολλές ώρες απ ό,τι σήμερα, τότε περισσότεροι άνθρωποι θα επωφεληθούν από λιγότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η μικρότερη εβδομάδα σε μεγαλύτερο διάστημα απασχόλησης μπορεί να συμβάλει στην επιμήκυνση του προσδόκιμου όρου ζωής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου