Τριάντα - σαράντα «επαναστατημένοι νέοι» λένε οι ειδήσεις, «έκαναν κατάληψη» της πρυτανείας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Δεν τους αδικώ. «Επαναστατημένοι νέοι» υπήρχαν πάντοτε, με τη δική τους αντίληψη για την «επανάσταση», τη δική τους «επαναστατημένη» συμπεριφορά και τη δική τους «επαναστατική» μόδα, που τώρα την αποκαλούν style.
Το πρόβλημά μας δεν είναι οι «επαναστατημένοι νέοι» που κάθε τόσο «κάνουν κατάληψη» σχολείων και πανεπιστημίων. Πρόβλημά μας είναι οι σοβαρές ή σοβαροφανείς πρυτανείες, που ιδιαίτερα στα ζητήματα που σχετίζονται με το άτομό τους, την ανάδειξή τους και τα συμφέροντά τους κάθε άλλο παρά «επαναστατημένοι» είναι. Και δεν μιλάω για τις ιδέες τους, αν έχουν.
Οι πρυτανείες υπάρχουν και μάλιστα αναδεικνύονται με καθολική ψηφοφορία για να φροντίζουν και να επιβλέπουν την ομαλή και αποδοτική λειτουργία των πανεπιστημίων. Αν πράγματι αυτός είναι ο σκοπός τους (δεν τολμώ να διανοηθώ άλλον σκοπό) τότε η κατάληψη δημοσίου κτιρίου και η παρεμπόδιση δημόσιας υπηρεσίας είναι πράξη παράνομη και η πρυτανεία οφείλει να καλέσει τον εισαγγελέα.
Δεν πιστεύω ότι ο εισαγγελέας και τα όργανά του, ασκώντας κρατική βία, μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα. Ισως δεν μπορούν να λύσουν κανένα. Ομως εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα η παρέμβαση του εισαγγελέα, των πρυτανειών και των πολιτών είναι απαραίτητη, όχι τόσο ως πράξη, αλλά ως δημόσια, κατηγορηματική και ανυποχώρητη διακήρυξη, ότι οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων και η παρεμπόδιση δημοσίων υπηρεσιών δεν είναι μόνο πράξεις παράνομες, αλλά κυρίως αυθαίρετες, ανήθικες και αντικοινωνικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου