"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Νομπέλ Οικονομίας σε Οστρομ - Γουίλιαμσον

Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Ελινορ Οστρομ
και
Ολιβερ Γουίλιαμσον βραβεύτηκαν με το Νομπέλ Οικονομικών για το έργο τους στην οικονομική διακυβέρνηση και την οργάνωση της συνεργασίας στις αγορές.


Η κ. Οστρομ του πανεπιστημίου της Ιντιάνα «απέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από ενώσεις χρηστών» σύμφωνα με την ανακοίνωση της επιτροπής, καθιστώντας την έτσι την πρώτη γυναίκα που απονέμεται Νομπέλ Οικονομικών και την πέμπτη που λαμβάνει Νομπέλ φέτος, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Η έρευνα της 76χρονης καθηγήτριας εντοπίζει τους πολιτικούς, νομικούς και οικονομικούς κανόνες που αποτρέπουν ή ενθαρρύνουν την αποτελεσματική και βιώσιμη αξιοποίηση των πόρων. «Αυτό επιβεβαιώνει τη σχέση μεταξύ της οικονομίας και του περιβάλλοντος», δήλωσε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Στρατηγικής και Μάρκετινγκ της Οικονομικής Σχολής της Στοκχόλμης, Σούζαν Σουίτ.

Ο Ολιβερ Γουίλιαμσον, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, ανέπτυξε μία θεωρία στην οποία η δομή των επιχειρήσεων χρησιμοποιείται ως βάση για την κατανόηση του τρόπου επίλυσης θεμάτων συγκρούσεως συμφερόντων από τις αγορές. «Απέδειξε ότι οι αγορές και οι ιεραρχικά δομημένες οργανώσεις έχουν, όπως και οι επιχειρήσεις, εναλλακτικές δομές διαχείρισης που διαφέρουν η μία από την άλλη στον τρόπο που διευθετούν τυχόν συγκρούσεις συμφερόντων», ανέφερε η ανακοίνωση της επιτροπής. Το έργο του 77χρονου, ενός εκ των ιδρυτών των οικονομικών της οργάνωσης (organizational econo-mics), «έχει βοηθήσει τις επιχειρήσεις στο να κατανοήσουν καλύτερα πότε είναι ευνοϊκότερο να αγοράσουν αγαθά και υπηρεσίες από το εξωτερικό, αντί να τα παράγουν οι ίδιες στο εσωτερικό», αναφέρει ο καθηγητής Οικονομικών της Σχολής Οικονομικών της Στοκχόλμης, Ρίτσαρντ Φράιμπεργκ.
Το Νομπέλ Οικονομικών Επιστημών δεν συγκαταλέγεται στα αρχικά βραβεία που ζήτησε ο Αλφρεντ Νομπέλ στη διαθήκη του το 1901, αλλά θεσπίστηκε το 1968 από την Τράπεζα της Σουηδίας στη μνήμη του Σουηδού που ανακάλυψε τον δυναμίτη. Οι δύο νικητές θα μοιραστούν δέκα εκατ. κορώνες (1,4 εκατ. ευρώ), ενώ θα τους απονεμηθεί ένα χρυσό μετάλλιο και ένα δίπλωμα, σε ειδική τελετή που θα λάβει χώρα στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου, ημερομηνία που αποτελεί την επέτειο θανάτου του Νομπέλ.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: