"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Λήψη μέτρων 32,5 δισ. ζητεί η Ε.Ε.

Των Σωτηρη Nικα - Κωνσταντινου Kαλλεργη

Μέτρα ύψους 32,5 δισ. ευρώ και νέα αλλαγή του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος ζητάει η Κομισιόν από την Ελλάδα για να μπορέσει να «συμμαζέψει» το δημοσιονομικό χάος.

Σε χθεσινή της έκθεση - καταπέλτη για την ελληνική οικονομία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται επίσης στο σημαντικό πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού στην Ελλάδα και του υπέρογκου δημόσιου χρέους, καθώς και στο γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στους τομείς αυτούς, μεταξύ των κρατών-μελών με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ε.Ε. των «27». Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραμέτρων, επισημαίνει η Κομισιόν, δημιουργεί επιπλέον «ανησυχία για τη βιωσιμότητα» των οικονομικών της χώρας.

Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αν δεν αλλάξει η ασκούμενη οικονομική πολιτική, τότε το δημόσιο χρέος θα φτάσει το 2060 στο 884% του ΑΕΠ, όταν το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών της Ε.Ε. των «27» κατά μέσο όρο θα είναι στο 477,3% του κοινοτικού ΑΕΠ. Παράλληλα, προχωρώντας σε μία ανάλυση για τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με βάση τα δεδομένα του φετινού προϋπολογισμού, η Ελλάδα παρουσιάζει ένα «έλλειμμα βιωσιμότητας» της τάξης του 14,1% του ΑΕΠ.

Για το λόγο αυτό και συνιστά τη λήψη μέτρων που θα μειώσουν σε μόνιμη βάση κατά 14,1% του ΑΕΠ το έλλειμμα, δηλαδή μέτρα ύψους 32,5 δισ. ευρώ. Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, η προσαρμογή θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των εσόδων και της μείωσης των δαπανών. Με τη λήψη αυτών των μέτρων δεν θα επιτευχθεί κάποια θεαματική μείωση του χρέους, αλλά η Επιτροπή υποστηρίζει ότι έτσι «θα παραμείνει διαχειρίσιμο», δηλαδή δεν θα προκληθεί οικονομική καταστροφή και δεν θα οδηγηθεί σε πτώχευση η χώρα.

Μέσα στο αρνητικό αυτό κλίμα για την ελληνική οικονομία, ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου καλείται την ερχόμενη Δευτέρα να ενημερώσει τους ομολόγους του στη Ζώνη του Ευρώ (κατά τη διάρκεια του συμβουλίου Eurogroup) για το τι έχει συμβεί έως τώρα και τι προτίθεται να κάνει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη αναφορά στην έκθεσή της κάνει η Κομισιόν για την γήρανση του πληθυσμού. Οπως αναφέρεται, το παραπάνω έλλειμμα βιωσιμότητας είναι αποτέλεσμα «πολύ μεγάλης αύξησης σε δαπάνες σχετιζόμενες με τη γήρανση του πληθυσμού».
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που το εργατικό δυναμικό θα μειώνεται διαχρονικά στην Ελλάδα, η εξάρτηση των ηλικιωμένων από τους νέους θα αυξάνεται επίσης διαχρονικά. Κάτι το οποίο ουσιαστικά «ναρκοθετεί» τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Για το λόγο αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από την Ελλάδα να προχωρήσει σε αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: