"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ο νέος κορονοϊός ως δάσκαλος και ευλογία !!!

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΔΑΡΖΕΝΤΑ
Παιδιάτρου

Η πρόσφατη πανδημία συγκλόνισε τον κόσμο μας.

Μας έφερε μπροστά σε νέες πραγματικότητες.

Η καθημερινότητα μας άλλαξε απότομα. Ο φόβος για τις ζωές μας και τις ζωές των δικών μας, μας κυριεύει.

Όπως πολύ πετυχημένα έγραψαν σε τοίχο στην Τουρκία "Είχαμε προετοιμαστεί για τα Θρησκευτικά και μας έπεσαν ερωτήσεις Βιολογίας".
 

Ταυτόχρονα αναδύονται εναγωνίως θέματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσωπικών μας ελευθεριών.

Σύντομα θα κληθούμε να απαντήσουμε σε αμείλικτα και ταυτόχρονα επείγοντα ερωτήματα που αφορούν τις ελευθερίες που απολαμβάνουμε εδώ στη Δύση.

Μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα ενώ είμαστε ασθενείς ή φορείς;;

Υπάρχει κάποιος νόμος ή συνταγματικό κωλυμα στο κράτος να μας το απαγορεύσει;

Αλλά ερωτήματα προκύπτουν και στο ιατρικό μέρος της παρούσας κατάστασης.

Πόσο έτοιμοι είμαστε να φτιάξουμε γρήγορα ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο εναντίον ενός πρωτόγνωρου ιού;

Πόσο γρήγορα μπορούμε να έχουμε φάρμακο.

Πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτύσσουμε σοβαρές και αξιόπιστες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας καθώς είναι και ανεύθυνο και τεράστια ακριβό να συντηρούμε μόνιμα κρεβάτια εντατικής που πιθανώς να μην χρειαστούμε ποτέ.

Πόσο γρήγορα μπορούμε να έχουμε εκατομμύρια , απόλυτα αξιόπιστων γρήγορων τεστ της ασθένειας; Διότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε απόλυτα αξιόπιστα τεστ καθώς οποιοδήποτε λάθος τους, ιδίως αν αυτό είναι ψευδως αρνητικό θα οδηγήσει καθέναν από εμάς σε χαλαρή και ενδεχομένως ανεύθυνη συμπεριφορά που θα έχει σαν αποτέλεσμα ξανά γιγαντωση του κύματος της επιδημίας.


Αυτά και άλλα πολλά θα απαντηθούν σύντομα. Τους αμέσως επόμενους μήνες ή στην χειρότερη περίπτωση στο επόμενο έτος η ανθρωπότητα θα κληθεί να απαντήσει σωστά σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα μαζεμένα.

Ο νέος κορονοϊός όσο περίεργο και αν φαίνεται είναι μια ευλογία για τον ταχέως αναπτυσσόμενο νέο κόσμο που φτιάξαμε τα τελευταία χρόνια.

Ευλογία;;. Θα ρωτούσε με εύλογη απορία κάποιος.

Αναμφισβήτητα ναι, απαντάω. 

 
Και οι λόγοι είναι οι εξής:

Κατ αρχάς η μεταφορά ιών από το ζωικό βασίλειο στον άνθρωπο δεν είναι κάτι καινούριο. Ξέρουμε ήδη ότι πάρα πολλοί ιοί και ίσως και όλοι, εισήλθαν στην ανθρώπινη αλυσίδα μετάδοσης αφού έκαναν μεταλλάξεις πηδωντας από ζώα που ήταν σε επαφή με αυτόν. Στην σύγχρονη ιστορία έχουμε πάμπολλα παραδείγματα.

Το AIDS ήρθε από είδη πιθήκων


Το SARS από νυχτερίδες ίσως μέσω ενδιαμέσου ξενιστή. 


Το MERS από τις καμήλες


Και ο covid 19 ομοίως από νυχτερίδες με ενδιάμεσο τον παγκολινο.

Και αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που θα συμβεί αυτό. Τέτοιες επιδημίες θα ξανασυμβούν στο μέλλον. Και σε ένα κόσμο που μπορείς πια να τον διασχίσεις από την μία άκρη στην άλλη μέσα σε 12 ώρες καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για τις επιδημίες.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν έχουμε ένα ιό που φαίνεται να έχει μια θνητοτητα της τάξης του 1 %. Ίσως λίγο παραπάνω, ίσως λίγο λιγότερο.

Το λιγότερο πιθανώς δεν θα μας κινητοποιούσε αλλά το περισσότερο θα σκότωνε αρκετούς από εμάς.

Φανταστείτε στη θέση του νέου κορονοϊού με 1 % να ήταν πχ ένας ιός σαν την Ισπανική γρίπη με 30 % θνητότητα. Ή η ευλογιά που θέριζε την ανθρωπότητα πριν 100 χρόνια με 30 % θνητότητα. Ή ο Εμπολα με 50 % θνητότητα. Ή ακόμα χειρότερα φανταστείτε να έκανε πανδημία η γρίπη των πτηνών με 60 % θνητότητα. Θα αφανιζαν την μισή ανθρωπότητα σε λίγους μήνες.

Αλλά τώρα ο κορονοϊός είναι τόσο μεγάλος για να μας κινητοποιήσει και τόσο μικρός για να δοκιμάσουμε τα πάντα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Θα δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας λοιπόν σαν πρόβα τζενεράλε για την επόμενη φορά.

Η επόμενη φορά είναι σίγουρη. Γιατί δεν είναι η πρώτη ούτε φυσικά η τελευταία πανδημία της ανθρώπινης ιστορίας.

Αλλά τότε η ανθρωπότητα θα είναι έτοιμη. Γιατί θα έχει δοκιμάσει πρωτόκολλα καραντίνας, θα έχει δοκιμάσει τις δυνάμεις της στο να φτιάχνει γρήγορα ασφαλή εμβόλια, να στήνει εντατικές. Να κάνει εργασία από το σπίτι. Και ειδικά η Ελλάδα θα έχει προίκα την ψηφιοποίηση του κράτους, την άυλη συνταγογράφηση, την τηλεεκπαίδευση.

Ο κορονοϊός είναι ευλογία.

Γιατί μας θυμίζει ότι τίποτα δεν το πετύχαμε χωρίς κόπο.

Και ότι ο κύριος νόμος που διέπει τη φύση είναι αυτός της εντροπίας.

Όπου τίποτα δεν μένει όρθιο αν δεν το κρατήσεις εσύ.

Και μετά την πείνα, τη δίψα, και τις φυσικές καταστροφές θα μας δώσει τα εφόδια να νικήσουμε τον μεγαλύτερο εχθρό του ανθρώπου.

Τον τελευταίο που μας έχει μείνει. Τις μεγάλες επιδημίες.

Και θα είμαστε πια οριστικά, αμετάκλητα και μόνιμα οι κυρίαρχοι του κόσμου μας.

Ελπίζω και μόνιμα σοφοτεροι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: