"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η αβάσταχτη ελαφρότητα των influencers

Της ΛΙΛΑΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΟΓΛΟΥ

«Influencer», ελληνιστί εκείνος που επηρεάζει, δηλαδή εκείνος που θα σε εμπνεύσει, παρακινήσει, πείσει (όπως θέλετε πείτε το) να ακολουθήσεις μια τάση ή να υιοθετήσεις μια συνήθεια. Και βέβαια, να αγοράσεις ένα προϊόν, μιας και ένα πετυχημένο «influencing» εκεί καταλήγει: σε χορηγούμενα βίντεο και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, με τοποθέτηση προϊόντος. 


Στον θαυμαστό κόσμο των «influencers», λοιπόν, ο κορονοϊός και η καραντίνα που τον ακολούθησε, μοιάζουν με μια μεγάλη ροζ φούσκα, μέσα στην οποία κάθεσαι και περιμένεις έως ότου σκάσει, περνώντας ανέλπιστα ευχάριστα. Μπορείς;  


Γι’ αυτούς είναι δεδομένο ότι μπορείς, και θα το κάνεις, όπως το κάνουν κι εκείνοι.  


Παρακολουθώντας βίντεό τους στο YouTube, έχεις την αίσθηση ότι η καραντίνα είναι μια υπερτέλεια κατάσταση, η οποία ήρθε σαν ουρανοκατέβατο δώρο για να μπορέσουμε να κάνουμε όλα όσα δεν μπορούσαμε μέχρι πρότινος. Τα οποία, φυσικά, έχουμε την όρεξη και τη δυνατότητα να κάνουμε, κι αυτό είναι δεδομένο. Τουτέστιν, και ενώ ξυπνάς για 25η μέρα εσώκλειστος σε τέσσερις τοίχους, νιώθεις έτοιμος να πεταχτείς από το κρεβάτι στις εφτά – γιατί έχεις και τη θέληση να κρατάς το πρόγραμμά σου ως έχει, εννοείται! Επίσης, έχεις διάθεση να γυμναστείς περισσότερο από ποτέ, να φτιάξεις το πιο γκουρμέ πρωινό και μετά να ριχτείς με όρεξη στη δουλειά. Την οποία θα κάνεις στο πεντακάθαρο, καλογυαλισμένο γραφείο σου, με λουλούδια σε βαζάκι από τη μία και καφέ μόκα από την άλλη, απόλυτα αφοσιωμένος και χωρίς περισπασμούς. 


Στον θαυμαστό αυτόν κόσμο, θα περάσεις την υπόλοιπη μέρα εξίσου παραγωγικά, συμμαζεύοντας κάθε ένα από τα υλικά αγαθά σου σε στυλ Μαρί Κοντό, ενώ θα παραλαμβάνεις κιβώτια με καινούργια, τα οποία παραγγέλνεις αβέρτα από sites. Τα βράδια θα βυθιστείς στην μπανιέρα με άλατα, μάσκες ενυδάτωσης, κεριά και ένα αφρίζον ρόφημα δίπλα σου. Και θα κοιμηθείς, περιμένοντας την επόμενη μέρα απομόνωσης, με ευγνωμοσύνη για ό,τι είχες την ευκαιρία να κάνεις. 


Σε αυτόν τον κόσμο, που παρακολουθείς στα διαδικτυακά κανάλια τους, δεν υπάρχουν παιδιά να σε τρελαίνουν, δεν υπάρχουν τσακωμοί και εντάσεις, απογοητεύσεις, άγχος, εμπόδια και κορεσμός. Υπάρχει μόνο μία απέραντη νιρβάνα, την οποία, ίσως, μόνο ένας θεός του Ολύμπου σε καραντίνα μπορεί να κατακτήσει. Και μια ατέρμονη προσπάθεια για αυτοβελτίωση, στην οποία ο κακός, τεμπέλης, συγχυσμένος από την κλεισούρα εαυτός σου, δεν κάνει ποτέ χαλάστρα.  


Σε αυτόν τον κόσμο, η νιρβάνα και η ελαφρότητα δεν φεύγουν, ακόμα και αν προσβληθείς από τον κορονοϊό. 


Η Αριελ Τσάρνας, μια φασιονίστα των κοινωνικών δικτύων με έναν στρατό ακολούθους, είπε σε βίντεό της ότι κόλλησε την ασθένεια. Αμέσως μετά, έδωσε στους ακολούθους της μια γεύση από την υπέροχη καραντίνα της στο εξοχικό της στα Χάμπτονς, στο οποίο μετακόμισε με την οικογένειά της. Την οποία οικογένεια, όπως φαίνεται, δεν προφύλαξε και πολύ, μιας και δημοσιοποίησε φωτογραφία όπου αγκάλιαζε, ούσα ασθενής, τα παιδιά της. Με άλλα λόγια, η Τσάρνας έκανε τη μία αστοχία μετά την άλλη. 


Φυσικά, οι αποδοκιμασίες έπεσαν βροχή, ενώ φίρμες που την πλήρωναν για να τις εκπροσωπεί δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να συνεχίσουν τη συνεργασία μαζί της.  


«Μήπως είναι το τέλος του influencing όπως το ξέρουμε;», αναρωτήθηκε σε άρθρο το Vanity Fair, με αφορμή την περίπτωση της Αριελ Τσάρνας. Η οποία έφερε στο προσκήνιο την αβάσταχτη ελαφρότητα εκείνων που στέκονται μπροστά στην κάμερα για να μας δείξουν τη ζωή τους, ωραιοποιώντας τα πάντα με επιπολαιότητα.  


Τώρα όμως...


 που η κατάσταση είναι δύσκολη, ούτε η ωραιοποίηση πιάνει ούτε η αστοχία κρύβεται. Αντιθέτως, κάθε κίνηση ανευθυνότητας των influencers τούς ρίχνει ένα σκαλοπάτι κάτω στην κλίμακα επιρροής που με τόσο κόπο –ή όχι, ενίοτε– έχουν κατακτήσει στη διαδικτυακή σφαίρα. Και είναι μάλλον η πρώτη φορά που αναγκάζονται να επαναπροσδιορίσουν το περιεχόμενο των δικτύων και την εικόνα τους, προκειμένου να κρατήσουν τον αποδιοργανωμένο και ζορισμένο ακόλουθό τους


ΥΓ. Στον αντίποδα των ελαφρών, υπάρχουν κάποιοι που συνεχίζουν με περισσότερη σοβαρότητα, σεβόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης. Η γνωστή influencer μόδας Κιάρα Φεράνι άφησε για λίγο τα στυλάτα σύνολα και με μια φωτογραφία όπου φοράει μάσκα, περιέγραψε πόσο άσχημα είναι τα πράγματα στη χώρα της, την Ιταλία, παρακινώντας τους 19 εκατομμύρια ακολούθους της να μείνουν σπίτι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: