"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΡΩΝΟΪΟΠΛΗΚΤΟ ΝουΔοΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Γλωσσικό το ζήτημα με τον Γ. Βρούτση

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Ενα περιστατικό από το παρελθόν, που ίσως εξηγεί το σήμερα

Επί κυβερνήσεως Σαμαρά, όταν και τότε ήταν υπουργός Εργασίας ο Γιάννης Βρούτσης, παρατηρήθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις με την αλήστου μνήμης τρόικα ήσαν ιδιαίτερα προβληματικές με το υπουργείο του, λόγω άγνοιας της αγγλικής εκ μέρους του υπουργού

Του είπαν οι συνάδελφοί του, του είπαν και οι φίλοι του, έβλεπε και ο ίδιος προφανώς ότι με τον τρόπο αυτόν δεν έβγαινε η δουλειά, πήρε λοιπόν την απόφαση ο Γ. Βρούτσης και ξεκίνησε εντατικά μαθήματα αγγλικών.

Πέρασε ο καιρός και σε μια σύσκεψη με εκείνον τον απαίσιο Τόμσεν, υπό την παρουσία και άλλων υπουργών, ο Βρούτσης καταπλήσσει τους πάντες, απευθυνόμενος στον Τόμσεν στα αγγλικά! «Listen, Tomsen», λέει ξαφνικά αγριεμένος προς τον Δανό, με το δάχτυλο προτεταμένο, μιλώντας ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του στα «ξένα». 

 Πάγος στην αίθουσα! Οι συνάδελφοί του, αποσβολωμένοι, τον κοιτάζουν. 

Κάποιοι ίσως να σκέφτηκαν κιόλας το θαύμα με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος (το γνωστό περιστέρι) στους Αποστόλους. 

Εκείνος όμως τους απογοήτευσε, συνεχίζοντας αυτό που ήθελε να πει στη μητρική του γλώσσα. Ως εκεί είχε φθάσει με τη δασκάλα του ο άνθρωπος, τι περισσότερο να έκανε δηλαδή;

Το θυμήθηκα επειδή ίσως εξηγεί πώς πέρασαν από το αετίσιο μάτι του υπουργού τα «skoil elikikou», τα «elenchou loimochthikan» και τα λοιπά αλαμπουρνέζικα των κέντρων τηλεκατάρτισης χωρίς ο ίδιος να καταλάβει τίποτα. 

Φαίνεται ότι...


 τα μαθήματα αγγλικών σταμάτησαν το 2015...

Δεν υπάρχουν σχόλια: