"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΡΩΝΟΪΟ-ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Αυτοί πρέπει να ανέβουν στο φορτηγό μετά την Πρωτοψάλτη

Toυ ΜΑΝΟΥ ΒΟΥΛΑΡΙΝΟΥ

Εσείς που διαβάζετε συχνά αυτά που γράφω και με ακούτε στο ραδιόφωνο θα ξέρετε πως αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στο να ακούσω κάποιον από τους περισσότερους έντεχνους για δύο λεπτά και να φάω ένα πιάτο μπάμιες, θα διάλεγα τις μπάμιες. Κι αυτό εξηγεί το γιατί όταν άκουσα ότι η Άλκηστις η Πρωτοψάλτη θα γυρίζει στους δρόμους της πόλης με ένα φορτηγό το πρώτο που σκέφτηκα ήταν «είπαμε να πάρει μέτρα η πολιτεία για να μην βγαίνουμε από το σπίτι, αλλά αυτό είναι απάνθρωπο».

Οι περισσότεροι συμπολίτες όμως έχουν διαφορετικά γούστα (και δυστυχώς για μένα όχι στο φαΐ) κι έτσι η υποχρεωτική Πρωτοψάλτη μάλλον τους ευχαρίστησε, όπως θα ευχαριστούσε την αφεντιά μου ένα φορτηγό με dj από το Tomorrowland ή κάποια punk rock μπάντα που παίζει σα να είναι ακόμα 1999. Κι αφού ο σκοπός ήταν να χαρούν οι πολίτες και να αναπτερωθεί το ηθικό τους, αναγνωρίζω ότι η αποστολή εξετελέσθη και λόγος δεν μου πέφτει.

Όμως το ηθικό πρέπει να αναπτερώνεται διαρκώς και γι’ αυτό (και μέχρι οι καλλιτέχνες να κάνουν το επόμενο βήμα και να μπουκάρουν στα σπίτια προκειμένου να είναι βέβαιο ότι κανείς δεν θα τη γλιτώσ... κανείς δεν θα μείνει με το ηθικό του πεσμένο) έφτιαξα μια μικρή λίστα των καλλιτεχνών που πρέπει να ανέβουν στο φορτηγό και να μοιράσουν απλόχερα την τέχνη τους στις γειτονιές της πόλης.

1. Εθνικός Σταρ

 

Είναι εθνικός και άρα μας ενώνει όλους, είναι σταρ και άρα τον αγαπάμε. Ο τρόπος που έχει τραγουδήσει το «Καλημέρα Ήλιε» και ο αγώνας του για το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα επιβεβαιώνουν ότι ανήκει στην προοδευτική παράταξη και συνεπώς είναι υπεράνω καλλιτεχνικής κριτικής. Μπορεί η μπογιά του να έχει περάσει, αλλά από την άλλη το κλασσικό και το οικουμενικό είναι πάντα στη μόδα.

 
2. Η Ιερά Σύνοδος

Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι καλλιτέχνες, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε πως όταν απαγγέλεις και τραγουδάς κάνοντας συγκεκριμένες κινήσεις και φορώντας μια υπέρλαμπρη φορεσιά, δεν μπορεί να είσαι κάτι άλλο. Η καραντίνα δεν τους έδωσε τη δυνατότητα να κάνουν την λειτουργία της Ανάστασης και να πουν το μεγαλύτερο τους χιτ μπροστά στο κοινό τους, τους στέρησε δηλαδή την μεγαλύτερη καλλιτεχνική στιγμή της χρονιάς, οπότε είναι σωστό και για τους ίδιους και για τους φαν η αδικία αυτή να αποκατασταθεί. Λίγα πράγματα μπορεί να είναι πιο ωραία από ένα φορτηγό γεμάτο υπέρλαμπρους μητροπολίτες που θα τραγουδούν το Χριστός Ανέστη στους δρόμους της πόλης.

 
3. Σιν Μπόι

Όπως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες προηγήθηκε της εποχής του με αποτέλεσμα η συνήθεια του (ή μήπως η προφητεία του;) να εμφανίζεται με προστατευτική μάσκα προσώπου να γίνει αντικείμενο χλευασμού. Είναι ευκαιρία να επανορθώσουμε, να του ζητήσουμε συγγνώμη και να κάνουμε και κάτι για τα παιδιά που τα έχουν παίξει τώρα που δεν πάνε σχολείο και δεν μπορούν εύκολα να δουν τους φίλους τους.

 
4. Χάρις Αλεξίου ή Σταμάτης Κραουνάκης ή Γιώργος Κιμούλης ή Αλέξης Γεωργούλης ή Ραλία ή οποιοσδήποτε φίλα προσκείμενος στον Αλέκση.

Επειδή η ένσταση κάποιων συμπολιτών που «δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά» ήταν πολιτική κι επειδή κι αυτοί πρέπει κάπως να χαμογελάσουν, μια καλή ιδέα είναι να ανέβει στο φορτηγό κάποιος καλλιτέχνης που να χαμογελούσε την περίοδο 2015-2019 και αντί για το Μαξίμου να σταματήσει στην Κουμουνδούρου όπου θα βγει να τον χαιρετίσει ο ίδιος ο Αλέκσης. Εννοείται πως...


 οι καλλιτέχνες που δεν είναι τραγουδιστές μπορούν να απαγγέλουν ποίηση ή να παίζουν αποσπάσματα από το θεατρικό ρεπερτόριο τους.

 
5. Σάκης Τανιμανίδης και Χριστίνα Μπόμπα

Εντάξει, μπορεί να μην είναι ακριβώς καλλιτέχνες αλλά έχω να διαβάσω κάτι γι’ αυτούς και τον κορωνοϊό που πέρασαν/έχουν/σκοπεύουν να περάσουν εδώ και 4-5 μέρες και σκέφτομαι πως θα πρέπει να είναι πολύ σκληρό γι’ αυτούς. Ας μην αφήσουμε τις δυσκολίες να μας κάνουν να χάσουμε την ανθρωπιά μας. Και μπράβο μας.  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: