Του Στέλιου Ορφανάκη*
Ήταν ημέρα Δευτέρα, 20 Απριλίου 2020 που είχε οριστεί ως η τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης της σειράς συμβολαίων φυσικής παράδοσης για πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI), βαθμού crude oil, δηλαδή σχετικά χαμηλής πυκνότητας και χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο.
Αυτό που έχει διαφύγει της προσοχής ως προς τις συνέπειες είναι ότι για πρώτη φορά στις 20/04/20 είχαμε διαπραγμάτευση αρκετών χιλιάδων συμβολαίων, δηλαδή αρκετών εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου σε αρνητικές τιμές.
Δεν έχει συμβεί ποτέ στην οικονομική ιστορία του πλανήτη, ο κάτοχος συμβολαίου εμπορεύματος να πληρώνει μεγαλύτερη ζημιά από την αξία του συμβολαίου τη στιγμή που το αγόρασε. Δηλαδή, να πληρώνει μεγαλύτερη τιμή από αυτή που συμφώνησε στο συμβόλαιο και μάλιστα αυτό να συμβαίνει στις Η.Π.Α.
Το sentiment στην αγορά πετρελαίου και όχι μόνο έχει καταρρακωθεί.
Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε εκείνη τη μέρα και τι σημάδι μας έχει αφήσει! Ποιος μας εγγυάται ότι αύριο που κάποιος θα προσπαθήσει να κλείσει μια μεγάλη θέση margin σε μετοχές και υπάρχει μικρή ζήτηση δεν θα φθάσει η μετοχή να διαπραγματεύεται σε αρνητικές τιμές, αν η ζήτηση μηδενίσει πάνω από το μηδέν!!!
Αλήθεια τι θα σήμαινε αρνητική τιμή σε μια μετοχή; Ό,τι και στην ιδιαίτερη αγορά του πετρελαίου; Δηλαδή ο πωλητής θα πληρώσει τον αγοραστή αντί ο αγοραστής να πληρώσει τον πωλητή;
Πάμε να δούμε με αριθμούς τη ζημιά που έγινε στις 20 Απριλίου 2020.
Αν λοιπόν η αγορά δούλευε όπως εδώ και αιώνες και ο κάτοχος του ενός συμβολαίου δεν μπορούσε να το κλείσει και η τιμή έφθανε στο μηδέν και η εκκαθάριση γινόταν στο 0 ή στο 0,01 η ζημία θα ήταν $10 επί 1.000 βαρέλια δηλαδή $10.000 το συμβόλαιο.
Με δεδομένο ότι τελικά η εκκαθάριση έγινε στην τιμή -37,63 δολάρια Η.Π.Α ο κάτοχος του συγκεκριμένου συμβολαίου αγοράς θα πρέπει επίσης να πληρώσει ακόμη $37.630. Δηλαδή μια ζημιά της τάξης των $10,000 στο χειρότερο σενάριο μέχρι πριν τις 20 Απριλίου 2020 έφθασε τα $47.630. Η ζημιά αυξήθηκε κατά 376%!!!
Συνοψίζοντας, μια ζημία της τάξης των $10.000 για ένα συμβόλαιο που ανοίχθηκε στα $10 το βαρέλι και έκανε roll over στα $20 τελικά εκτινάχθηκε στα $67.630, με τα $37,630 να έχουν προέλθει επειδή κάποιος σκέφτηκε -και το έκανε πράξη- γιατί ήταν σε καίρια θέση: "Γιατί όχι, ας δοκιμάσουμε να διαπραγματευτούμε και κάτω από το πάτωμα!".
Με άλλα λόγια, ένας που αγόρασε ένα συμβόλαιο με τη δέσμευση να αγοράσει 1.000 βαρέλια πετρελαίου προς $10 το βαρέλι βρέθηκε να του κοστίζει, χωρίς μετακύλιση της θέσης $47,63 το βαρέλι κι αν ήταν από τους τυχερούς κι έκανε μετακύλιση θέσης τότε του κόστισε μόλις $67,63 το βαρέλι!!!! Διότι αν ήταν άτυχος και δεν μπόρεσε να κάνει μετακύλιση της θέσης του πλήρωσε $47.630 για να αγοράσει, το τίποτα, nothing, piece of nothing, αέρα κοπανιστό (absolutely nothing). Μάλιστα αν επεκτείνουμε τους υπολογισμούς μας για 100.000 συμβόλαια, που φημολογείται ότι εκκαθαρίστηκαν σε αυτή την τιμή τα νούμερα ξεπερνούν τα $4 δισ.
Όλα αυτά από την απόφαση ενός ανθρώπου που του ήρθε και έδωσε την έγκριση να μπορεί να διαπραγματευτεί το συμβόλαιο ενός φυσικού αγαθού σε αρνητικές τιμές σαν να μην έχει αξία το προϊόν!
Θα μου πείτε κι αν δεν έκλειναν οι θέσεις, ποιο θα ήταν το κόστος;
Σε κάθε περίπτωση για ένα πράγμα μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την επόμενη μέρα, που θα βγαίνουμε από τον οικονομικό παγετώνα:
Η αγορά πετρελαίου είναι πολύ μεγάλη και πολύ κρίσιμη για να είναι ένα από τα θύματα του οικονομικού παγετώνα. Για να καταλάβετε πόσο μεγάλη είναι η αγορά πετρελαίου σε σχέση με την αγορά όλων των μετάλλων του πλανήτη, σας αναφέρω ότι ο χρυσός, που είναι η μεγαλύτερη αγορά στα μέταλλα, έχει τζίρο 200 δισ. δολάρια, ο σίδηρος 130 δισ. δολάρια, το αλουμίνιο 100 δισ. δολάρια, ο χαλκός 95 δισ. δολάρια και συνεχίζει ο κατάλογος για τα υπόλοιπα μέταλλα με προφανώς μικρότερα νούμερα. Μάλιστα όλη η αγορά μετάλλων παγκοσμίως ήταν περίπου στα 700 δισ. δολάρια το 2019 δηλαδή αποτελούσε το 35% της αγοράς πετρελαίου.
Κι ενώ είμαστε σίγουροι για το αύριο του πετρελαίου κι ενώ είμαστε σίγουροι ότι θα ζήσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον το έργο να παίζεται από την ανάποδη, όπου η ζήτηση θα αρχίσει να ανεβαίνει και οι πωλητές θα βάζουν τους κανόνες, και οι τιμές θα εκτοξεύονται προς τα πάνω αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί είναι όχι μη μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, αλλά μη δώσει κάποιος εντολή και μας φύγει το πάτωμα από τα πόδια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου