"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΡΩΝΟΪΟΠΛΗΚΤΟ ΝουΔοΣΟΥΡΓΕΛΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Η αρπαχτή και η ξεπέτα


Ελαβα την επιστολή που ακολουθεί. Την αναδημοσιεύω ως έχει, επειδή αναδεικνύει τη θλιβερή γελοιότητα και την αρπαχτή της υποτιθέμενης κατάρτισης επιστημόνων, με κίνητρο τη διεκδίκηση 600 ευρώ.
«Αγαπητέ Ηλία,

Μόλις έλαβα τους κωδικούς για την τηλεκατάρτιση και έσπευσα η επιστήμονας να δω τι καινούριο και χρήσιμο θα μάθω τον καιρό της καραντίνας.  

Επέλεξα λοιπόν το αντικείμενο "Σύγχρονες Ψηφιακές Εφαρμογές", σκεπτόμενη ότι, αν κρατήσει καιρό αυτή η κατάσταση, μπορεί να μου χρησιμεύσει η επιμόρφωση στις ψηφιακές υπογραφές / πιστοποιητικά, ψηφιακή ανταπόκριση με το Δημόσιο, τηλεδιάσκεψη και τηλεργασία. Επειτα από 20 χρόνια δικηγορία, αυτή η ανταπόκριση με το Δημόσιο, και μάλιστα ψηφιακή, με γέμισε ελπίδα.

Ξεκίνησα με ζήλο την παρακολούθηση των μαθημάτων μου, αψηφώντας τις τεχνικές δυσκολίες, τις καθυστερήσεις και τις επανεκκινήσεις που χρειάστηκε να κάνω και πανέτοιμη άνοιξα το πρώτο κεφάλαιο με τίτλο "Βασικές λειτουργίες σύγχρονων Ψηφιακών Εφαρμογών Τ.Π.Ε.". Στο κεφάλαιο αυτό έμαθα τι είναι αλληλογραφία, όχι η ηλεκτρονική, η άλλη η παλιά, με τα γραμματόσημα, τα απλά και τα συστημένα, και με τους ορισμούς τους παρακαλώ. Είχε κι άλλα χρήσιμα, που αφορούσαν πρωτόκολλα, αρχειοθέτηση, ταξινόμηση φακέλων και εγγράφων που κάποια στιγμή μπερδεύτηκα και πίστεψα ότι θα έπαιρνα πτυχίο Γραμματέα. Στη συνέχεια έμαθα κι άλλα χρήσιμα πράγματα, όπως τι είναι ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τι είναι διαδίκτυο, πώς να προφυλαχτώ από τους ιούς του διαδικτύου. Αντε, επειδή σε συμπαθώ θα σου το πω κι εσένα το κόλπο: βάλε antivirus!

Εκτός από αυτά, έχει κι άλλα χρήσιμα θέματα πολύ χρήσιμα, όπως "Τεχνικές για την ορθή διαχείριση χρόνου" και το "Εργασιακό Stress". Το πρώτο ήταν τρομερά βαθυστόχαστο, αφού περιείχε πολύτιμες σοφίες του τύπου "ο χρόνος είναι ένα επίκεντρο προβληματισμού για τους φιλόσοφους, τους βιολόγους, τους θεολόγους αλλά και τους απλούς ανθρώπους" και "το βέλος του χρόνου διακρίνει το μέλλον από το παρελθόν". Στη συνέχεια είχε μυστικά διαχείρισης χρόνου, που σίγουρα δεν τα έχεις ξανακούσει, όπως "κάνε λίστες", "βάλε προτεραιότητες" κ.λπ. και μία συγκλονιστική πρόταση που συνοψίζει το διά ταύτα της ενότητας: "να επενδύσουμε στην ποιότητα και στην ουσία του χρόνου που θέλουμε να αφιερώσουμε σε μία δράση".  

Για το εργασιακό στρες λυπάμαι αλλά σωτηρία δε θα βρεις από τις νέες μου γνώσεις, αφού λύση δεν προτείνεται παρά μόνο τεχνικές περιορισμού των συνεπειών. Κι επειδή μου αρέσει να μοιράζομαι τη σοφία στην οποία έχω πρόσβαση ως προνομιούχος καταρτιζόμενη επιστήμονας, θα σου πω τις τεχνικές κι εσένα. Ελεγχος αναπνοής, χαλάρωση μυών και πνευματική προετοιμασία. Τώρα έχεις κι εσύ τα εφόδια να αντιμετωπίσεις τις συνέπειες του εργασιακού στρες.

Τις επόμενες μέρες, καθώς θα συνεχίζεται η κατάρτισή μου, θα μοιραστώ τη γνώση μου και τα πολύτιμα μυστικά της μαζί σου και θα απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις σου. Εκτός από μία ερώτηση που φαίνεται πως θα μείνει αναπάντητη: 


 Πόσο χαμηλά μπορεί να πέσει ένας επιστήμονας για 600 ευρώ και τι κράτος είναι αυτό που δίνει 470 ευρώ ανά καταρτιζόμενο στον κάθε τυχάρπαστο πάροχο αυτής της γελοίας κατάρτισης.
Μετά τιμής,

Ολγα Πασχάλη, δικηγόρος»


 
ΥΓ: Πριν στείλω το κείμενο στη σύνταξη της εφημερίδας, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με παρέμβαση Πρωθυπουργού, πρόλαβε να καταργήσει το πρόγραμμα. Το διατηρώ, επειδή χρειάστηκε μια πολυήμερη χλεύη για να πράξει το αυτονόητο. Ελπίζω ότι είναι έτοιμος να αναλάβει και την ευθύνη που του αναλογεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: