"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Πόσο κοστίζει μία ζωή;

Του ΚΩΣΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ



Η αλήθεια είναι ότι στην επιτροπή του ΕΟΔΥ δεν υπήρχε ομοφωνία. Ορισμένοι επιστήμονες, αυτοί που μειοψήφισαν στην τελική εισήγηση, πρότειναν να μην ανοίξουν καθόλου τα σχολεία, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων χωρών. Όχι, βέβαια, για την προστασία των παιδιών, αλλά των ευπαθών ομάδων με τις οποίες έρχονται σε επαφή.

Η άποψη που επικράτησε δείχνει περισσότερο πολιτική.  


Στην κυβέρνηση θέλουν να ανοίξουν τα σχολεία για να αποκατασταθεί, στο μέτρο του εφικτού, μία αίσθηση κανονικότητας, ενώ δέχονται την επιστημονική άποψη που εκτιμά ότι έτσι θα ξεκινήσει το χτίσιμο ενός βαθμού ανοσίας.

Είναι και κάτι ακόμα που δεν μπορούν να συνομολογήσουν -κανένας πολιτικός δεν μπορεί. Δεν γίνεται αλλιώς. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο επιλογές: 


Είτε θα πηγαίνουμε σε lockdown μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο  


Είτε, σταδιακά, οι περισσότεροι από μας θα πάρουν τον ιό και θα αποκτήσουν ανοσία για άγνωστο, προς το παρόν, διάστημα. 


Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι η πρώτη επιλογή δεν υφίσταται. Όταν η πανδημία επιστρέψει το φθινόπωρο, το πιθανότερο είναι να γίνουν όλοι «Σουηδοί». Κοινώς οι ευπαθείς στο σπίτι και οι υπόλοιποι να χτίζουν ανοσία, έχοντας ως «κεφάλαιο» αυτούς που τα κατάφεραν στην πρώτη φάση. Αν σε αυτούς προσθέσεις το μεγάλο (απροσδιόριστο) ποσοστό των ασυμπτωματικών, τότε ελπίζεις τα μαθηματικά σου να είναι σωστά και το σύστημα Υγείας να αντέξει την πίεση, η οποία, έχοντας απομονώσει τους ευπαθείς, εκτιμάς ότι θα είναι διαχειρίσιμη.

Τον χειμώνα που πέρασε ο κόσμος επιβεβαίωσε το ανεκτίμητο της ανθρώπινης ζωής - κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε παλαιότερα. Ποιος, όμως, μπορεί να στοιχηματίσει ότι θα το κάνει και τον επόμενο χειμώνα; 


«Δεν είναι απόλυτο ότι όλα υποχωρούν μπροστά στην αξία της ανθρώπινης ζωής» ειπε ο Σόιμπλε και σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών για τον κυνισμό του.  

«Οι γενιές που φεύγουν ίσως πρέπει να θυσιαστούν για την ευημερία των παιδιών και των εγγονιών τους» είχε δηλώσει, με κατάπτυστο θράσος, ένας ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής στις ΗΠΑ

Αν αυτές οι δηλώσεις επαναληφθούν τον επόμενο χειμώνα, να είστε σίγουροι ότι...


 δεν θα προκαλέσουν τόσο μεγάλες αντιδράσεις.

Λέμε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη, αλλά σύντομα οι κοινωνίες θα κληθούν να κάνουν πράξεις. 


Από τη μία οι απώλειες ζωών, από την άλλη το οικονομικό κόστος και η θνητότητα που παραπλεύρως επισύρει.  


Εσείς τι πιστεύετε ότι θα βγει στο ζύγι;

Δεν υπάρχουν σχόλια: