"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ και ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Οι επιπτώσεις της ύφεσης που προκαλεί ο κορονοϊός στην αμερικανική οικονομία μέσα από συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία

Του Sergei Klebnikov / Forbes

Βαρύς παραμένει ο "λογαριασμός" της ύφεσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, καθώς τα τελευταία οικονομικά στοιχεία ανησυχούν ιδιαίτερα τη Wall Street και καταδεικνύουν τις σφοδρές επιπτώσεις στην αμερικανική οικονομία.
 
Σημαντικά γεγονότα

-Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν ξανά, αφού μόνο την τελευταία εβδομάδα υποβλήθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια αιτήματα. Ως εκ τούτου, ο συνολικός αριθμός των άνεργων Αμερικανών έχει σκαρφαλώσει στα 22 εκατομμύρια τον τελευταίο μήνα - διαγράφοντας ουσιαστικά τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 11 χρόνια.

-Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου,  οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Μάρτιο σημείωσαν "βουτιά" 22,3%.

-Σύμφωνα με τα στοιχεία της FED, την Τετάρτη, η κατασκευαστική και η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψαν πτώση 6,3% και 5,4% αντίστοιχα τον Μάρτιο - οι μεγαλύτερες πτώσεις από το 1946.

-Μετά το κλείσιμο επιχειρήσεων εξαιτίας της πανδημίας, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σημείωσαν νέο αρνητικό ρεκόρ -8,7% τον μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.

-Ένας άλλος οικονομικός δείκτης, η εμπιστοσύνη στην οικοδομική δραστηριότητα, έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012.

-Ο βιομηχανικός δείκτης Empire State Manufacturing υποχώρησε αυτόν το μήνα στο -78,2%, που αποτελεί το χειρότερο σημείο τόσο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης όσο και κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
 

Κρίσιμες απόψεις

Τα τελευταία οικονομικά δεδομένα "είναι πολύ απογοητευτικά", σημειώνει ο Adam Crisafulli, επικεφαλής της Vital Knowledge. "Ξέρουμε ότι ο Απρίλιος ήταν καταστροφικός, γνωρίζουμε πως και ο Μάιος ενδεχομένως θα είναι καταστροφικός, αλλά η ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί είναι εάν αυτή η κατάσταση μπορεί να σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα και να ανακάμψει".

"Λάβαμε τα οικονομικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, και είναι χειρότερα από όσα περιμέναμε", σημειώνει από την πλευρά της η Bespoke Investment Group.

"Η οικονομία έχει ήδη καταστραφεί", επεσήμανε ο Chris Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της MUFG Union Bank μιλώντας στο CNBC.
37 εκατ. θέσεις εργασίας μπορούν να χαθούν τον Μάιο, σύμφωνα με την  Goldman Sachs. Αν και η ανεργία αυξήθηκε στο 4,4% τον Μάρτιο -από 3,5% τον Φεβρουάριο-, η GS εκτιμά πως θα αυξηθεί τουλάχιστον 15% έως το τρίτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι της Citigroup, από την πλευρά τους, προβλέπουν πως η ανεργία θα εκτιναχθεί μεταξύ 10% και 15% ήδη από τον Απρίλιο.
Στατιστικά στοιχεία

Η οικονομική ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού αναμένεται να φτάσει...


 στο δυσμενέστερο σημείο της κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, με τους περισσότερους οικονομολόγους να προβλέπουν μια "βουτιά" τουλάχιστον 30% του αμερικανικού ΑΕΠ. Η JPMorgan, μάλιστα, προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 40%, καθώς και εκτίναξη της ανεργίας στο 20% για τον Απρίλιο.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η συνέχεια δεν αναμένεται καλύτερη. Οι μεγάλες τράπεζες, από τις πρώτες εταιρείες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, έχουν παρουσιάσει μειωμένα έσοδα, προειδοποιώντας για την άνοδο των ληξιπρόθεσμων δανείων.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: