"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ και ΥΠΑΡΚΤΟΣ "ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΣΤΗΣ" ΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Οι Ρομά ΔΕΝ είναι ευπαθής ομάδα


Όταν η Πολιτεία δίνει το δικαίωμα σε κάποιους να ζουν εκτός νόμου και εκείνους καταστρέφει και την πλειονότητα αδικεί

    Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ρομά Θεσσαλίας ζήτησε για λογαριασμό τους οικονομική στήριξη από την Πολιτεία διότι με την πανδημία του κορωνοϊού ο Ρομ δεν μπορεί «να βγαίνει έξω να κάνει τον πλανόδιο, να κλέψει, να ζητιανέψει». Εντυπωσιακή η ωμή παραδοχή της παραβατικής συμπεριφοράς των Ρομά από… νόμιμο εκπρόσωπό τους.

Η καταπολέμηση της παραβατικότητας δεν περνά από τη θεσμοθέτησή της. Ο νόμος δεν επιτρέπεται να θεωρείται από το ίδιο το κράτος «στενό ρούχο» που μπορούν να φορέσουν μόνο οι νομοταγείς ενώ οι παραβατικοί δεν χρειάζεται καν να το δοκιμάσουν, ενώ θα μπορούν να συνεχίσουν να επιδίδονται σε παρανομίες, λαμβάνοντας ως αμοιβή και επιδόματα, τα οποία πληρώνουν τα θύματα αυτής της παραβατικότητας!

Οι Ρομά δεν είναι ευπαθής ομάδα. Δεν γεννιούνται με κινητικά προβλήματα, νοητική υστέρηση ή κάποια αναπηρία που καθιστά απαγορευτική την άσκηση των δικαιωμάτων και την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το κράτος. Είναι αρτιμελείς, ευφυείς και δραστήριοι – σε όποιον τομέα κι αν επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν.

Το γεγονός ότι αρκετοί εξ αυτών έχουν μείζον οικονομικό πρόβλημα δεν μπορεί να τους εντάξει σε ειδικό καθεστώς εξαίρεσης από τους κείμενους νόμους. Οι Ελληνες σε αρκετές πόλεις, περιφέρειες, γειτονιές της χώρας είναι βουτηγμένοι στη φτώχεια και την ανάγκη. Το Πέραμα, η Καλαμαριά, το Αλιβέρι, η Καρδίτσα, η Δραπετσώνα και άλλα σημεία στον χάρτη έχουν σημαδευτεί από την ένδεια. Κι όμως, οι συμπολίτες μας εκεί φορολογούνται σκληρά από ένα κράτος συμπεριφερόμενο σαν «κακιά μητριά». Θέλει να πάρει το υστέρημα από το «παιδί» της για να δώσει κι άλλες δυσκολίες, απειλές και προσβολές.

Η παροχή σειράς επιδομάτων από το κράτος και η διά της επανάληψης εμπέδωση της πεποίθησης ότι οι Ρομά μπορούν να ζουν με επιδόματα και εκτός νόμου επειδή είναι «ευπαθής ομάδα» αναπαράγουν αυτήν ακριβώς τη θλιβερή κατάσταση που υπάρχει σήμερα. 


Η άμεση διακοπή της παροχής επιδομάτων στους Ρομά και η άτεγκτη εφαρμογή του νόμου είναι...


 τα πρώτα ουσιαστικά βήματα προς την αρμονική ένταξή τους στον κοινωνικό ιστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: