"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


(ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ) ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Περί ψήφου στα 17 ο λόγος (3) - Η επιστροφή των «Γαβρήλων»



Ο εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση δίνει δικαίωμα ψήφου στα παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Όπως σήμερα ψηφίζουν όσοι διανύουν το 18ο έτος, έτσι και με το νέο καθεστώς θα μπορούν να πάνε στην κάλπη οι  έφηβοι που διατρέχουν το 17ο έτος της ηλικίας τους.



Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μαθητές της Α’ Λυκείου θα βρεθούν με φάκελο και ψηφοδέλτια επάνω στο θρανίο. Σημαίνει και διάφορα άλλα πράγματα, όπως:




Οι κομματικές νεολαίες θα ανακτήσουν το ενδιαφέρον τους για τα σχολεία που θα μετατραπούν σε πεδίο αντιπαράθεσης, αντίστοιχης αυτής που λαμβάνει χώρα στα πανεπιστήμια.


Τα κομματικά τραπεζάκια θα εμφανιστούν αν όχι εντός του σχολείου, σίγουρα έξω από την πόρτα του.


Τα σχολεία θα λειτουργούν ως εκτροφεία κομματικών και συνδικαλιστικών στελεχών, ως ακαδημίες πολιτευτών.


Η πολιτική πόλωση θα έχει πλέον και τη junior, τη σχολική εκδοχή της. Οι «Λύκοι της Γκράβας», που έλεγε και ο Καρτερός όταν έκανε σεξ με το Harvard, θα σχηματίσουν αγέλες με κομματικά σύμβολα.


Ασφαλώς όλα αυτά, στην αριστερή αντίληψη των πραγμάτων παίρνουν θετικό πρόσημο. Εν τέλει, όπως θα έλεγε και ο Φίλης, καλύτερα τα παιδιά μας να καλλιεργούν γόνιμες αντιπαραθέσεις για το μέλλον της κοινωνίας, παρά να παρακολουθούν αδρανή και απαθή την ιστορία να κυλάει για αυτά χωρίς αυτά. Ανοησίες. Η χορήγηση ψήφου στους μαθητές Λυκείου βάζει τα κόμματα στα σχολεία έστω και από το παράθυρο. Παιδιά που ακόμα δεν έχουν λάβει στοιχειώδεις αποφάσεις για το μέλλον τους θα κληθούν να μάθουν το παιχνίδι της συναλλαγής, του κομματικού εκμαυλισμού και της παρακμής. Φοβόμασταν τον dealer που πλησιάζει την αυλόπορτα, τώρα θα έχουμε το νου μας και στον κομματάρχη που θα σπρώχνει φυλλάδια από τα κάγκελα.



Υπάρχει, βέβαια, ένα καλό: 


έτσι ίσως ανακοπεί η προέλαση της Χρυσής Αυγής στις νεαρές ηλικίες. Όμως δεν θα αποφύγουμε τη μετατροπή των σχολείων σε αρένες. Ωστόσο από την άλλη, έτσι θα εξυπηρετείται και το νέο εθνικό μας πρότυπο. Κατ’ εικόνα του Γαβρήλου* και καθ’ ομοίωση του Πρωθυπουργού μας.


* Ο Γαβρήλος Τσαρκαντόγλου ήταν επικεφαλής των μαθητικών κινητοποιήσεων το 1999.

Δεν υπάρχουν σχόλια: