"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


EΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Από την Πάτμο του Ανδρέα, στην Πάρο του Αλέξη

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ


Είναι εμφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μελετήσει σε κινήσεις αλλά και ατάκες και ρήσεις τον Ανδρέα Παπανδρέου. Τις οποίες έχει αντιγράψει σε μία προσπάθεια να τον μιμηθεί. Μέχρι που πρόσφατα χρησιμοποίησε στη Βουλή και  το... "χρονοντούλαπο της ιστορίας".  


Φαίνεται λοιπόν ότι ζήλεψε και την περίφημη "Πάτμο". Και απαντά με την δική του... Πάρο. 


Ήταν πριν από 21 χρόνια, στο μακρινό πλέον 1995 όταν η τότε σύζυγος του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου Δήμητρα Λιάνη, αποφάσισε να γιορτάσει μεγαλοπρεπώς τα 1900 χρόνια που συμπληρώνονταν τον Σεπτέμβριο της χρονιάς εκείνης, από την συγγραφή της Αποκάλυψης του Ιωάννη στην Πάτμο. 


Οι λίγο παλαιότεροι θα θυμούνται τη χλιδή που χαρακτήρισε τον εορτασμό, για τον οποίο ζητήθηκαν εκείνη την εποχή πολύ υψηλές χορηγίες από τράπεζες και ΔΕΚΟ. 
 

Ο μεγαλοπρεπής εορτασμός παρουσία πολλών επισήμων και επωνύμων της εποχής, προκάλεσε τότε την κοινή γνώμη για τα κόστη και το πομπώδες στυλ και ύφος. Ο ίδιος βέβαια ο τότε πρωθυπουργός, με εξαιρετικά βεβαρημένη υγεία ταλαιπωρήθηκε σφόδρα από το show off που είχε στηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως αποκάλυπταν εφημερίδες της εποχής, είχαν χρησιμοποιηθεί ακόμη και ειδικές ράμπες γαι να μην γίνεται αντιληπτή η προφανής αδυναμία του να ανέβει τα σκαλοπάτια. Σημειώστε ότι ο Ανδρέας, που λιγότερο από έναν χρόνο μετά (23 Ιουνίου 1996) άφησε την τελευταία του πνοή, υπέστη τροφική δηλητηρίαση κατά η διάρκεια του γεύματος από το υπερβολικό μενού - ακατάλληλο για τη βεβαρημένη υγεία του - και αποχώρησε με την θαλαμηγό γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας.
 

Έκτοτε ο εορτασμός αυτός στην Πάτμο έχει μείνει ως συνώνυμο της σπατάλης και της επιδειξιομανίας που καταλαμβάνει τα "περιβάλλοντα" των κυβερνώντων. Κάτι το οποίο παρατηρείται συνήθως μετά από μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία. 


Σήμερα τα πράγματα εξελίσσονται με διαφορετικές ταχύτητες.  Σχεδόν... σε τηλεοπτικό χρόνο. Τόσο γρήγορα. Εξελίξεις που άλλοτε χρειάζονταν μήνες ή χρόνια για να ζυμωθούν, στη σύγχρονη εποχή δεν χρειάζονται παρά ελάχιστο χρόνο για να εκδηλωθούν. 


Έτσι, συμπτώματα αλαζονείας της εξουσίας ή αμετροέπειας, δεν παρατηρούνται πλέον μετά από μακρόχρονη παραμονή σε κυβερνητικές θέσεις αλλά σε χρόνο... dt. 


Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και με τη σημερινή κυβέρνηση:
 Παρατηρούνται συμπεριφορές και αδιαφορία για τα προσχήματα, που δεν τις είχαν ούτε πολυετή καθεστώτα στη φάση της φθοράς τους. Αυτό που συνέβη με την υπόθεση της Πάρου, είναι αρκετά χαρακτηριστικό. 


Η τροπολογία που πέρασε –με προσπάθεια να γίνει αυτό στα "κρυφά", στα μουλωχτά  για την... εκδρομή στην Πάρο του πρωθυπουργού και μεγάλης κουστωδίας με αφορμή τα εγκαίνια του νέου αεροδρομίου και με την οποία προβλέπονταν δαπάνες χωρίς όριο, ασφαλώς και προκαλεί την κοινή γνώμη. Γιατί παραπέμπει σε εικόνες χλιδής σε μία στιγμή κατά την οποία η κοινωνία όχι απλά στενάζει, αλλά έχει περιέλθει σε απόγνωση από την σκληρή φορομπηχτική πολιτική. 


Αλήθεια, πόσοι μπορούν σήμερα στην Ελλάδα να κάνουν τριήμερο ταξιδάκι αναψυχής σε πολυτελή ξενοδοχεία σε ένα ελληνικό νησί;  


Και μην βιαστούν ορισμένοι να σχολιάσουν ότι αυτό ακούγεται ολίγον λαϊκιστικό. Γιατί οι σημερινοί κυβερνώντες είναι εκείνοι που έχουν κηρύξει ταξικό πόλεμο επιδιώκοντας την εξίσωση δια της ισοπέδωσης.  


Όχι να μείνουν, αλλά ούτε να περάσουν απ’ έξω δεν μπορούν οι περισσότεροι Έλληνες.Είναι όπως συνέβαινε σε άλλα καθεστώτα, των οποίων αρκετοί κυβερνητικοί λειτουργοί είναι θαυμαστές. Ο λαός στη φτώχεια και οι ίδιοι σε πολυτελείς ντάτσες


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: