"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το παραμύθι με το λύκο το ξέρετε; Μπορεί ο κ. Τσίπρας να συνεχίσει να εμπαίζει τον εξυπνότερο λαό του κόσμου?



Αφού με τα οικονομικά μέτρα που πήρε ξεπέρασε τις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το κράτος, και αυτό θα φανεί με την αδυναμία καταβολής των φόρων και του ΕΝΦΙΑ, ο κ. Τσίπρας μετά την αποτυχία του να περάσει την απλή αναλογική για τις επερχόμενες εκλογές, σηκώνει την μπαντιέρα της αναθεώρησης του Συντάγματος. 


Οι πλέον επιφανείς συνταγματολόγοι υποστηρίζουν πως δεν είναι το Σύνταγμα που φταίει για την αποτυχία κάθε μορφής πολιτικής στην Ελλάδα, αλλά η απουσία βούλησης να εφαρμοσθούν πολιτικές που θα ωφελούσαν την πολιτεία και την κοινωνία.


  Το καλύτερο σύνταγμα να έχεις αν δεν θέλεις να εφαρμόσεις τις κατάλληλες πολιτικές η αποτυχία είναι δεδομένη.


Το Σύνταγμα, άλλωστε, είναι μα δέσμευση που όταν η εκτελεστική εξουσία θέλει, με τη συνεργασία καλοπληρωμένων ερμηνευτών του, το καταπατεί.  


Τα σχετικά παραδείγματα πολλά.



Το παραμύθι, λοιπόν, με τον τσοπάνι που φώναζε λύκος στα πρόβατα και μετά έλεγε στους συγχωριανούς του πως τους ξεγέλασε, έφθασε στο τέλος του. Ακόμη και αν ο λύκος εμφανισθεί, ο τσοπάνης έχασε την αξιοπιστία του.



Δηλαδή, αν ο πρόεδρος εκλεγόταν από το λαό θα εφάρμοζε άλλη πολιτική από την εκλογή του ως πρωθυπουργού από το ίδιο εκλογικό σώμα;



Έθεσε ποτέ εμπόδια η Προεδρία της Δημοκρατίας στην άσκηση πολιτικής από την εκλεγμένη κυβέρνηση; Ή, οι κάθε λογής διαπλοκές θα σταματήσουν με το προεδρικό σύστημα;



Υπάρχει, αλήθεια, και σήμερα κόσμος τον οποίο μπορεί να εμπαίξει ο κ. Τσίπρας;



Δεν μας φταίνε οι θεσμοί. Εσείς μας φταίτε που δεν τους εφαρμόζετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: