"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Η τρομοκρατική απειλή θα αλλάξει την Ευρώπη



Εχουμε όλοι την αίσθηση ότι ζούμε, πλέον, σε μια πολύ ταραγμένη και απρόβλεπτη εποχή. Οπου και να κοιτάξεις συμβαίνουν πράγματα τα οποία είναι τρομακτικά. Brexit, Τραμπ, τρομοκρατία στην Ευρώπη, Τουρκία συνθέτουν ένα εκρηκτικό παζλ, που δεν επιδέχεται ούτε εύκολες ερμηνείες ούτε βεβαίως και λύσεις.  


Οι ιστορικοί μάς συνιστούν να κάνουμε υπομονή και υπενθυμίζουν πως η Δύση και ο υπόλοιπος κόσμος περνούν τέτοιες φάσεις ασυνέχειας και βίαιων μεταλλαγών κάθε 50-60 χρόνια. Δεν θεωρούν, όμως, ότι έρχεται το τέλος της Δύσης.


Αυτό που συμβαίνει, πάντως, με τις καθημερινές επιθέσεις ισλαμιστών σε ευρωπαϊκές χώρες είναι σοκαριστικό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εκτιμούν ότι θα κλιμακωθεί. Οι συνέπειες στην πολιτική, στην οικονομία και στον ευρωπαϊκό «πολιτισμό» θα είναι σημαντικές.


Μεμονωμένα άτομα που πάσχουν από κάποιου είδους ψυχική αστάθεια μετατρέπονται σε μοναχικούς δολοφόνους. Οι υπηρεσίες ασφαλείας δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για να το σταματήσουν. Οι Γερμανοί έχουν προετοιμασθεί καλύτερα απ’ όλους στην αντιμετώπιση των διαφόρων περιστατικών, αλλά ούτε και αυτοί μπορούν να προλάβουν τα μεμονωμένα χτυπήματα.


Οι αρχές ασφαλείας πολλών χωρών έχουν ολοένα και περισσότερους μουσουλμάνους, πολίτες και μετανάστες ή πρόσφυγες, στο στόχαστρο. Αν το παρατραβήξουν στην άσκηση ασφυκτικού ελέγχου σε κάθε δυνάμει ύποπτο μουσουλμάνο θα κάνουν τη δουλειά του ISIS, στρατολογώντας νέα μέλη για λογαριασμό του. Η πίεση θα είναι, όμως, πολύ μεγάλη από την κοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης και τους πολιτικούς.  


Πολλοί εκτιμούν πως ο φόβος του Ισλάμ είναι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο» για τον οποίο κανείς δεν μιλάει παρά τον διάχυτο φόβο.  


Επιτέλεσε ρόλο στο δημοψήφισμα για το Brexit και διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην πολιτική ζωή πολλών ευρωπαϊκών χωρών. 


Επειδή...

 κανείς δεν πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να μετατραπεί σε «φρούριο», οι τρομαγμένοι ψηφοφόροι θα ζητούν να γίνουν οι χώρες τους «φρούρια». Η Ευρώπη θα αλλάξει λόγω αυτής της απειλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: