"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Απελπισίας διεύρυνση

Toυ Γ. Κ. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ


Το φύλλο της Εστίας της 23-24/5/15 είναι ιστορικό. Προβάλλει, πρωτοσέλιδα, την διακήρυξη της Θεσσαλονίκης (13.9.14).  


Είναι η θέση μάχης του Σύριζα προς κατάληψη της αρχής. Είναι αρθρωμένη

 i. στην ονομαστική μείωση του χρέους και 

ii. επίσης στην εξόφληση του υπολοίπου υπό ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή ότι θα πληρώνουμε – μόνον – από περισσεύματα. Ουδέποτε από το υστέρημά μας (!!!).  


Αυτά τα ωραία έλεγε ο Σύριζα. Έτσι σήκωνε κύματα ενθουσιασμού.

 
          Στις Βρυξέλλες την 13-14.7.15 κατέρρευσε. Οι εταίροι πρωτοστατούντων των Γερμανών ζήτησαν ξερά από την Ελλάδα να φύγει. Έσβησαν όλες τις διακηρύξεις ως αντίθετες προς τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Ο Σύριζα πάλευε μόνον για να μείνει στην Ευρώπη όχι για το πρόγραμμά του (!!!).


Η ακραία θέση των πιστωτών έγινε κεντρικό επιχείρημα. Η ρήτρα ανάπτυξης πήγε περίπατο. Αποδεχθήκαμε πληρωμές από το υστέρημά μας, μ’ επιβολή πρωτοφανώς βαριάς φορολογίας.Δεχθήκαμε (και) κάτι το μοναδικό. Τον “αυτόματο κόφτη”. Δηλαδή – αυτομάτως – να περικόπτονται (και) μισθοί και συντάξεις. Αυτό, βέβαια, εάν οι εν γένει εισπράξεις από ιδιωτικοποιήσεις ή φόρους κλπ. καθυστερούν (!!!). Το σύμφωνο Θεσσαλονίκης καταξεσχίσθηκε. Ο Σύριζα μας πήρε στο λαιμό του.

 Λάβαμε γεύση και των “συριζαϊκών ιδιωτικοποιήσεων” στην περίπτωση Ο.Λ.Π. Ο αρμόδιος υπουργός δρομολόγησε την διαδικασία. Κατέθεσε στην Βουλή τον αντίστοιχο νόμο. Το κείμενο διέφερε των επιθυμιών των Κινέζων. Έτσι, η Cosco διαμαρτυρήθηκε. Και η διαμαρτυρία της επικράτησε σε όλη την γραμμή. Για να συνεννοούμεθα: Η Cosco νομοθέτησε. Όχι ο υπουργός.
Η Ελλάς μετά την 14.7.15 δεν ελέγχει εαυτήν (!!!).


Η χώρα είναι σε ύφεση (Εστία 13.7. – όπου ανάλυση της Moodys). Ουδείς διαφωνεί. Οι απόψεις αποκλίνουν μόνον ως προς το βαθμό της ύφεσης. Οι πληρωμές, λοιπόν, διακυβεύονται. Οι θηριώδεις φόροι δεν θα γεμίσουν τα ταμεία. Πιθανολογείται πως θα πέσει ο κόφτης.

Ο Σύριζα επιχειρεί υπεκφυγή από τις συνέπειες της τραγικής πολιτικής του. Εισάγει ζήτημα εκλογικού νόμου. Μάλιστα, παρ’ ότι οι τελευταίες εκλογές διεξήχθησαν μόλις την 20.9.15.

Προτάσσει όνειρο της Αριστεράς. Δηλαδή καθαρή απλή αναλογική. Πρόκειται για προκάλυμμα.  

Η καθαρή αναλογική προϋποθέτει όλη την επικράτεια ως ενιαία εκλογική περιφέρεια. Προϋποθέτει, δηλαδή, ό,τι εκ των πραγμάτων αποκλείεται.

 Ό,τι ως αναλογική εμφανίζεται είναι σύστημα διάσπασης της αντιπολίτευσης. Ο Σύριζα (...) επιδιώκει πολυκομματική βουλή,, χωρίς σαφή πλειοψηφία. Επιθυμεί να αποφύγει τις ευθύνες δια μετεκλογικού χάους. 


Δημοσκοπικά προηγείται, ως πολιτική δύναμη, η αδιευκρίνιστη ψήφος. Ακολουθεί η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν έχει φέρει ακόμη την προσδοκόμενη φιλελεύθερη επανάσταση. Παραμένει ουραγός του συστήματος. Και κινδυνεύει.
Τα πράγματα είναι φανερά:
  Η νέα και άδικη φοροεπιδρομή αναπτύσσεται επιθετικά. Ο ΕΝΦΙΑ αυξάνει κατακόρυφα. Ο ελληνικός λαός συνολικά υποφέρει. Ο κόφτης ετοιμάζεται να πέσει. Η ΝΔ δεν κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές (!). Κινδυνεύει να τις κερδίσει (!!!). Να υποστεί, δηλαδή, συνολικά τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής του Σύριζα. Ατυχώς άδικα μέτρα του Σύριζα έχει ψηφίσει (και) η ΝΔ. Η στήλη είχε υποδείξει άλλη δράση. Να μην μετάσχει της ψηφοφορίας. Να καθησυχάσει, βεβαίως, τους ξένους ότι το κράτος έχει συνέχεια. Ν’ αφήσει, όμως, μόνον του τον Σύριζα, (δια της απαρτίας του με τους ΑΝΕΛ) να ψηφίσει ό,τι δέχθηκε.

Η ΝΔ δεν άκουσε. Ψήφισε. Σήμερα κινδυνεύει να μεριστεί ευθύνες που δεν τις αναλογούν.
Η απελπισία διευρύνεται.


ΕΣΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: