"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ: «Εξπρές Μεσονυκτίου» για τις Τουρκάλες



Μόλις μία εβδομάδα μετά το πραξικόπημα που άλλαξε για πάντα την Τουρκία, η θέση των γυναικών χειροτέρεψε δραματικά. Προσπαθήστε απλώς να θυμηθείτε αν στα πλάνα του κόσμου που αντιστεκόταν στα τανκς είδατε έστω και μία γυναίκα. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπήρχε καμία.  


Τουλάχιστον μια φανατική ισλαμική οργάνωση, το «Κίνημα Ισμαήλ Αγά», έβγαλε φετφά εκείνο το βράδυ που καλούσε τις γυναίκες των πιστών να καθίσουν στο σπίτι να προσευχηθούν, την ώρα που οι άντρες τους ξεχύνονταν στους δρόμους για να σώσουν την κυβέρνηση και τη «Δημοκρατία».


Για τους φανατικούς ισλαμιστές, οι οποίοι αφιονίζονται από την εκδικητική μανία του Ερντογάν, οι γυναίκες και οι κόρες των εχθρών (πραγματικών ή φανταστικών) δεν είναι παρά ένα πολεμικό λάφυρο.


«Το βιος και οι γυναίκες των άπιστων μπάσταρδων πραξικοπηματιών μάς ανήκουν δικαιωματικά», έγραψε στο twitter ο ισλαμιστής αντιπρόεδρος της Τραμπζονσπόρ, Βεϊσέλ Τασκίν, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί (πάλι καλά…).


Αυτές τις μέρες οι γυναίκες που κυκλοφορούν μόνες χωρίς μαντίλα δέχονται περισσότερες σεξουαλικές επιθέσεις σε δημόσιους χώρους. «Σε περιβάλλον σύγκρουσης, δηλαδή πόλεμο ή στρατιωτικό πραξικόπημα, πάντα γιγαντώνεται η βία και οι διακρίσεις εις βάρος μας», δήλωσε στο αμερικανικό «Global Post» η φεμινίστρια, Σελέν Ντογάν.


Σε βαθιά απελπισία έχει πέσει και η γνωστή στη γειτονική χώρα...
 δημοσιογράφος/ακτιβίστρια Μπουρτζού Καρακάς. «Ο μισογυνισμός του ΑΚΡ δεν είναι κάτι καινούργιο», τόνισε. «Ομως μας περιμένουν ακόμη χειρότερες μέρες, με το συντηρητισμό που εξαπλώνεται στην κοινωνία».  


Μέσα σε 13 χρόνια το ισλαμικό κόμμα ξήλωσε σιγά σιγά το δίχτυ προστασίας και ισότητας που απολάμβαναν οι Τουρκάλες επί κοσμικού κράτους, νομιμοποιώντας ηθικά τη βία και τις διακρίσεις υπέρ των ανδρών.


Τα παλαιο-οθωμανικό στερεότυπο μιας γυναίκας-μητέρας, κλεισμένης στο χαρέμι και υποταγμένης στα αρσενικά της οικογένειας, προβάλλουν με ζήλο και ο Ταγίπ με την Εμινέ Ερντογάν. Μην κοιτάτε τα σίριαλ, είναι μαγική εικόνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: