"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Παιδεία και Yγεία επί Αριστεράς





Παιδεία και Υγεία ήταν, ανέκαθεν, δύο «προνομιακοί» χώροι για την Αριστερά. Οταν το ΠΑΣΟΚ το 1981 έκανε το «ρεσάλτο» στην εξουσία, ο Νόμος 1268/1982 για την Παιδεία και ο Νόμος 1397/1983 για το ΕΣΥ ήταν για πολλά χρόνια τα ιερά τοτέμ της αριστερής του ταυτότητας. Ηταν για πολλά χρόνια το βαρύ πυροβολικό του ΠΑΣΟΚ σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, τόσο που ακόμη και όταν η ΝΔ ερχόταν στην εξουσία δεν τολμούσε να αγγίξει τα βασικά του χαρακτηριστικά. Κύριο χαρακτηριστικό και των δύο νόμων το βαρύ χέρι του κράτους που κυριολεκτικά «εξουσίαζε» και τους δύο χώρους, κάτι που, προφανώς, «βόλευε» και το «γαλάζιο ΠΑΣΟΚ».


Το 2015 ήρθε στην εξουσία η υποτιθέμενη πραγματική Αριστερά. Ενάμιση χρόνο μετά, μία ανασκόπηση των επιδόσεων στους δύο τομείς είναι σκόπιμη. Πριν από λίγες μέρες, στις 16 Ιουλίου, είχαμε μία ευκαιρία. Καθώς ο πρωθυπουργός στη Σαντορίνη «εγκαινίαζε» ένα νοσοκομείο «φάντασμα» χωρίς προσωπικό, στο ΑΠΘ κάποιοι άγνωστοι «διαλύανε» ένα πανεπιστήμιο. Παιδεία και Υγεία, πυλώνες της Δημοκρατίας και αριστερή συνείδηση της κυβέρνησης, έγιναν Υγεία χωρίς γιατρούς και Παιδεία με κατεστραμμένα κτίρια.


Οι δύο αυτοί τομείς έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Είναι «εντάσεως γνώσης», δηλαδή το αντικείμενό τους δεν μπορούν να διαχειριστούν αγράμματοι και απαίδευτοι ερασιτέχνες, αλλά άτομα με διαφορετικές δεξιότητες και ειδικότητες. Είναι σύνθετα συστήματα όπου η επιστήμη και η τεχνολογία παίζουν τον πρώτο ρόλο. Είναι οι τομείς όπου σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο.


Ταυτόχρονα, οι δύο τομείς είναι «εντάσεως εργασίας», αφού απασχολούν εκατοντάδες χιλιάδες προσωπικό. Εδώ βρίσκεται η «εστία του κακού»: 
Οι παρατάξεις που κυβέρνησαν την Ελλάδα μετά τη Μεταπολίτευση βρήκαν στην Παιδεία και την Υγεία τον τρόπο να διαιωνίσουν την εξουσία τους, παίζοντας σύμφωνα με τα συμφέροντα των πολλών που εξυπηρετούσαν ο λαϊκισμός και ο συνδικαλισμός.  


Οι πολλοί συντάσσονται πάντα με την αδράνεια και εναντίον της αλλαγής. Αυτό βόλεψε τις ηγεσίες που δεν χρειάστηκε να μάθουν «νέα κόλπα». Ετσι συνέβη και η... κρίση.


Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μετεξέλιξη του πράσινου και γαλάζιου ΠΑΣΟΚ στη χειρότερη εκδοχή τους. Δεν είναι, λοιπόν, παράξενο ότι ενάμιση χρόνο τώρα μόνο φθορά και απαξίωση έχουν να δείξουν στην Παιδεία και την Υγεία. Ετσι εγκαινιάζουν νοσοκομεία που φτιάξανε άλλοι αλλά χωρίς γιατρούς και ανέχονται την καταστροφή των πανεπιστημίων των άλλων για τις δικές τους ιδεοληψίες. Κατάντια της Αριστεράς που έλεγε πως θα 'ταν... άλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: