"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Ντόμινο αποκλεισμών των προσφύγων - Eιναι κοντά η ώρα που θα μετατραπούμε σε «προσφυγική λίμνη» κάνοντας το όνειρο της κυρα Τσίας πραγματικότητα


Με το που άρχισαν να «φουσκώνουν» τα ποτάμια των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή με προορισμό τον πλούσιο ευρωπαϊκό Βορρά, αρκετοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν φόβους ότι κάποια στιγμή οι Ευρωπαίοι ισχυροί θα μετατρέψουν τις χώρες τράνζιτ, αυτές δηλαδή του «βαλκανικού διαδρόμου», σε στρατόπεδα μόνιμης εγκατάστασης εκατοντάδων χιλιάδων εξ αυτών.
 


Τώρα όμως ο εφιάλτης της μετατροπής σε «προσφυγικές λίμνες» έρχεται όλο και πιο κοντά για τα φτωχά και αδύναμα κράτη της διαδρομής, ήτοι ΠΓΔΜ, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, ακόμα και Βουλγαρία και Αλβανία.
Oλα δείχνουν ότι πλησιάζει η ώρα, κατά την οποία θα κληθούν να δεχθούν προς μόνιμη εγκατάσταση αρκετές χιλιάδες προερχόμενους από τις εμπόλεμες περιοχές, απ’ όπου την άνοιξη και ενόψει ενδεχόμενων χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία, οι κρουνοί της φυγής θα ανοίξουν διάπλατα και ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα συγκρατηθούν.

 


Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία κλείνουν σιγά σιγά την πόρτα στους πρόσφυγες, υπό την εσωτερική πολιτική πίεση που απειλεί να αποσταθεροποιήσει ακόμη και την πανίσχυρη καγκελάριο Μέρκελ και να αναδείξει τις δυνάμεις της ξενοφοβίας και του ρατσισμού σε καθοριστικούς παράγοντες των ευρωπαϊκών εξελίξεων.
 


Και τι θα γίνουν όλοι αυτοί που περνούν το Αιγαίο και μετακινούνται μερόνυχτα με ό,τι μπορούν για να φτάσουν κάποια μέρα στις ευημερούσε κοινωνίες της Ευρώπης; 


Ο αποδιοπομπαίος τράγος που λέγεται Ελλάδα δεν δείχνει ικανός να επωμισθεί ένα τόσο βαρύ φορτίο.
Η επιχείρηση απομόνωσής της από Βορρά με την «οχύρωση» της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας και ίσως αύριο και της Αλβανίας ή ακόμη και αποπομπής της από τη Σένγκεν βλέπουν τώρα οι Ευρωπαίοι ότι δεν μπορεί να αποδώσει, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να συγκρατήσει ανθρώπινα «μιλιούνια».

 


Και αυτό που πιθανότατα θα συμβεί σε περίπτωση «καραντίνας» της και μετατροπής της σε γκέτο είναι ότι θα αναγκαστεί να ανοίξει προς Βορρά τα σύνορά της και τότε πολύ δύσκολα ο στρατός ή η αστυνομία της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας θα βάλλουν με τα πολυβόλα για να τους σταματήσουν.
 


Σε μια τέτοια περίπτωση η ΠΓΔΜ θα πλημμυρίσει με απελπισμένους που θα θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι, τα Σκόπια θα αναγκαστούν να δεχθούν προς εγκατάσταση κάποιες χιλιάδες, το ίδιο και η Σερβία και η Κροατία, και θα έχουμε πλέον, μετά το «ντόμινο φραχτών», ένα «ντόμινο εγκλωβισμών». Ηδη προχθες στην Ειδομένη ήταν εγκλωβισμένοι μέσα στο κρύο 7.000 άνθρωποι που συνωστίζονταν να προλάβουν να περάσουν στα Σκόπια, αγχωμένοι από το ορατό ενδεχόμενο να κλείσουν παντελώς τα σύνορα προς την Ευρώπη.
 


Τα φίδια έχουν αρχίσει να ζώνουν τους ηγέτες των υποψηφίων να «φιλοξενήσουν» πρόσφυγες ενδιαμέσων χωρών: 


Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, ξεκαθάρισε πως «εμείς δεν μπορούμε να φιλοξενήσουμε εκατό, διακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες, γιατί δεν το αντέχει η οικονομία μας. Δεν πρόκειται να δεχτούμε κάτι τέτοιο τη στιγμή που κάποιες χώρες νοιάζονται μόνο για τα εθνικά τους συμφέροντα. Και εμείς λοιπόν θα νοιαστούμε για τα δικά μας συμφέροντα».
 


Η εφημερίδα της Βιέννης Kurier γράφει: «Οι κυβερνώντες, με την πολιτική συμφόρησης που ακολουθούν, αναλαμβάνουν και τις συνέπειες των ανθρώπινων τραγωδιών. Στη γειτονική μας Σλοβενία, αλλά και στην Κροατία, έως και πιο μακριά στην Ελλάδα, προκαλείται συνειδητά ένας επικίνδυνος συνωστισμός, που μπορεί να καταλήξει σε πραγματικά άσχημες σκηνές μεταξύ των προσφύγων. Το κυνικό μότο είναι: “Μας είναι αδιάφορο, το κύριο είναι ότι δεν βρίσκονται σε εμάς”».

Δεν υπάρχουν σχόλια: