"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ: Πρόκληση με τέμενος - κακέκτυπο της Αγια-Σοφιάς στα κατεχόμενα

Το νέο, επιβλητικών διαστάσεων τέμενος στα Κατεχόμενα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατασκευής του. Η εμφάνισή του εξωτερικά παραπέμπει στην Αγια-Σοφιά αλλά και στο Μπλε Τζαμί. Την επίβλεψη του έργο



(...) Ενα νέο, επιβλητικών διαστάσεων τέμενος βρίσκεται  στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης στη βόρεια πλευρά του παλαιού δρόμου Λευκωσίας - Αμμοχώστου, κοντά στον κυκλοφοριακό κόμβο της Μιας Μηλιάς, όπως αποκαλύπτει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».


Το «φαραωνικό» οικοδόμημα ονομάζεται «Χαλά Σουλτάν». Εχει δηλαδή το ίδιο όνομα με το ιστορικό τέμενος που βρίσκεται κοντά στη Λάρνακα, ενώ εξωτερικά θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Αγια-Σοφιά και Μπλε Τζαμί.  


Οσο για το κόστος της ανέγερσής του, αυτό καλύφθηκε στο μεγαλύτερο μέρος από την Τουρκία αλλά και τη Σαουδική Αραβία.


Δίπλα στο εν λόγω τέμενος λέγεται επίσης, κατά τον «Φιλελεύθερο», πως πρόκειται να λειτουργήσει και θεολογική σχολή όπου θα διδάσκεται το Κοράνι, ικανή να δέχεται έως και 5.000 φοιτητές από τη Μέση Ανατολή.


Την κατασκευή του νέου επιβλητικού τεμένους στα Κατεχόμενα έχει αναλάβει η τουρκική «Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων» («Diyanet»), η οποία λειτουργεί υπό τον άμεσο έλεγχο του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, και πιο συγκεκριμένα το ίδρυμα Turkiye Diyanet Foundation, πράγμα που σημειώνεται και στην ίδια την ιστοσελίδα της «Diyanet» (σε είδηση υπό τον τίτλο «TDV Builds Mosque in TRNC»).


Τζαμί και στα Βαλκάνια:
«Συμπτωματικά» είναι η ίδια ακριβώς τουρκική Διεύθυνση που προωθεί για λογαριασμό του ισλαμοσυντηρητικού καθεστώτος Ερντογάν την ανέγερση τζαμιών και στα Βαλκάνια. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι και οι Σαουδάραβες τυχαίνει να στρέφονται με ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς τα Βαλκάνια το τελευταίο διάστημα (προς τη Βοσνία τον τελευταίο χρόνο), ενώ στην πρωτεύουσα της Αλβανίας ολοκληρώνονται επί του παρόντος από την τουρκική «Diyanet» και οι εργασίες για την ανέγερση του μεγαλύτερου τεμένους των Βαλκανίων.


Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, πίσω στην κατεχόμενη Κύπρο ο Μπαρίς Μπουρτζού, εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ξεκαθάρισε αναφερόμενος στις μελλοντικές εξελίξεις ότι οι Τουρκοκύπριοι «δεν αποδέχονται» την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι απορρίπτουν κάθε τροποποίηση-μετεξέλιξή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: