"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΛΙΘΙΟΙ - ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΚΙΝΑ: Νεκρές νύφες για τους «γάμους φαντασμάτων»

Ένας νεαρός, άγαμος άντρας δεν μπορεί να πεθάνει μόνος του… Πρέπει να έχει στο πλευρό του μια επίσης νεκρή νεαρή γυναίκα για να τον συνοδεύσει στο αιώνιο ταξίδι γιατί διαφορετικά θα είναι ανήσυχος και θα βασανίζεται η ψυχή του. Με βάση αυτό το σκεπτικό, γεννήθηκαν πριν από 3.000 χρόνια οι «γάμοι φαντασμάτων», μια ανατριχιαστική κινεζική πρακτική. 


Εδώ και αρκετά χρόνια, οι «γάμοι φαντασμάτων» είναι παράνομοι. Το τελευταίο διάστημα, όμως, έχουν αρχίσει να αναβιώνουν στις διάφορες επαρχίες της χώρας. Ακριβώς, όμως, επειδή είναι παράνομοι, επιτήδειοι θησαυρίζουν.


Εκμεταλλευόμενοι τον πόνο χαροκαμένων γονέων, χρεώνουν πάνω από 10.000 ευρώ για να ξεθάψουν τη σορό μιας γυναίκας και να την παραδώσουν στην οικογένεια που επιθυμεί να τελέσει το μακάβριο αυτό μυστήριο.


«Ποιος να ξέρει που βρίσκεται η σορός της μητέρας μου» δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο 53χρονος Li Fucai, και συνέχισε:
 «Τώρα είναι μόνο κέρδος για τους κλέφτες».


Ο σεβασμός των νεκρών προγόνων είναι βαθιά ριζωμένος στην κινεζική κουλτούρα και η ιεροσυλία αποτελεί ντροπή για την οικογένεια. «Η γιαγιά μου κυκλοφορεί τώρα από χωριό σε χωριό και βασανίζεται στην αιώνια ζωή» είπε με τη σειρά της η Jiang Chaohui.


Οι «γάμοι φαντασμάτων» χρονολογούνται στον 17ο αιώνα πΧ και παρά τις προσπάθειες της κουμουνιστικής κυβέρνησης να τους εξαλείψει, η δεισιδαιμονία συνεχίζει να ζει. 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: