"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Παλινδρομιστής από τα Στάγειρα

Αναζητώντας τις ρίζες μας στην τηλεόραση πέτυχα τύπο στην τηλεόραση, απόγονο Αριστοτέλους, με μετρητά τραμπαλιζόμενα στην παλάμη του!





Εκπομπή «Το Πρωινό», 23/02/2016. Ο Γ. Λιάγκας, πάλαι ποτέ υποψήφιος βουλευτής της πασοκάρας και φίλος ΓΑΠ, σχολιάζων περί Παρθενώνος δήλωση ηθοποιού Χ. Λούλη, έφα: «Μου χε πει ένας κάποτε μια φράση που ψιλοσυμφωνώ, ψιλοσυμφωνεί η φράση αυτή με αυτά που λέει ο Χρήστος ο Λούλης ότι "οι αρχαίοι ημών πρόγονοι μεγαλούργησαν γιατί δεν είχαν αρχαίων ημών προγόνους να μιλάνε και να κάνουν αναφορές σε αυτούς".

Εμείς επαναπαυτήκαμε. [...] Eχουμε μείνει, όμως, ότι είμαστε περήφανοι για τον Περικλή, για τον Αριστοτέλη και δεν παράγουμε πολιτισμό μεγάλο. Είμαστε, δηλαδή, οι απόγονοι του Αριστοτέλη».



Η λιάγκειος αποκάλυψη ήτο πολυδιάστατη και συνταρακτική. 


Αφενός επιβεβαιώνει τη φήμη ότι ο Λιάγκας είναι απευθείας απόγονος (για να μην πούμε «κλώνος») του Σταγειρίτη φιλοσόφου. 


 Αφετέρου -και εδώ χρειάζονται η προσοχή, η αρωγή και η επισταμένη μελέτη των ειδικών-, μας καταδεικνύει την ανυπαρξία προπατόρων των αρχαίων Ελλήνων. Οι αρχαίοι (της κλασικής περιόδου εννοούσε ο λόγιος, άραγε;) απλά φύτρωσαν.




Ακόμα και στον μύθο της Πύρρας και του Δευκαλίωνος, οι Ελληνες «φύτρωσαν» μεν, αλλά είχαν προγόνους: τους προκατακλυσμιαίους. Ομως, στην αφήγηση που άκουσε ο Λιάγκας, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν ήταν η συνέπεια της διαδοχής των γενεών. Δεν κόμπαζαν για σημαντικούς προγόνους - παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις σχεδόν του συνόλου της γραμματείας μας. 


 Και αφού ξεμπέρδεψε με τα γενεαλογικά μας, την επομένη ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάγκας, πιστός στον κώδικα δεοντολογίας του λειτουργήματός μας, παλινδρομούσε μετρητά στην παλάμη του και κράδαινε μια βαλίτσα φορτωμένη με χαρτονομίσματα, ντελαλίζοντας:

«Τι είναι αυτό; Χίλια ευρώ! Αυτό που θα δώσουμε στους ακροατές, στους τηλεθεατές, είναι εγκυρότατο! Είναι χίλια ευρώ μετρητά, σήμερα. Σήμερα αυτά, έτσι; Και στο τέλος του μήνα, σε τρεις ημέρες από σήμερα, τι δίνουμε; Αλλα δέκα χιλιάρικα! Αρα, σήμερα, πακετάκι, διεκδικούν 11.000 μετρητά! Αλλάζει η ζωή τους! Ε, βέβαια, παιδί μου. Τα κάνεις ό,τι θέλεις. Μ' ένα τηλεφώνημα στο ΧΧΧΧ, είτε με μήνυμα στο ΧΧΧΧ. Πάρτε πολλές φορές, αξίζει τον κόπο. Διεκδικείτε έντεκα χιλιάρικα. Αλλάζει η ζωή σας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: