"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΛΑΘΡΟΛΑΓΝΟ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Ο Θεός... βοηθός


«O Θεός να βάλει το χέρι του…». Μόνον αυτή τη φράση δεν περίμενα να ακούσω από τα χείλη ενός εξαιρετικά έμπειρου αξιωματούχου που έχει μετρήσει «χιλιόμετρα» εμπειρίας στο εξωτερικό υπό διαφορετικές ελληνικές κυβερνήσεις. Αλλά αυτή η φράση αποτυπώνει την ολοένα επιδεινούμενη κρίση στο προσφυγικό που πέραν των σοβαρών τριγμών που προκαλεί στην Ε.Ε., δημιουργεί μια εκρηκτική πραγματικότητα ειδικά για την Ελλάδα.
 

Χθες το μεσημέρι πρόσφυγες - μετανάστες έριξαν τον φράχτη στα Διαβατά και ξεκίνησαν για τα σύνορα, τα επί της ουσίας κλειστά σύνορα από την πλευρά της Fyrom, στην Ειδομένη. Το κέντρο φιλοξενίας άδειασε… Και όπως είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που ήταν εκεί «η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου… Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια».
 

Λίγο νωρίτερα πιο νότια όσοι ήταν εγκλωβισμένοι στα Τέμπη να ξεκίνησαν πεζή παρακάμπτοντας τους αστυνομικούς που επιχείρησαν να τους σταματήσουν δύο φορές με αποτέλεσμα να περπατούν πάνω στην εθνική οδό με κανονική κυκλοφορία των οχημάτων ώσπου να δοθεί εντολή να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για να τους οδηγήσουν στον προορισμό τους.  


Ποιον προορισμό; Χθες μόνον έφθασαν στον Πειραιά με τα πλοία πάνω από 2.000 άνθρωποι ενώ συνολικά υπολογίζονται σε 20.000 όσοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ελληνικό έδαφος. Η αδυναμία σε επίπεδο υποδομών και συνθηκών για την υποδοχή και την προσωρινή φιλοξενία είναι πέρα από προφανής. Οι 2.558 σκηνές που θα στηθούν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να φιλοξενήσει 14.350 μετανάστες και πρόσφυγες στην ελληνική επικράτεια, είναι μία ακόμη εσπευσμένη κίνηση που γίνεται τη δωδεκάτη και πέντε. Ολα γίνονται τη δωδεκάτη και πέντε κι αυτό είναι το μείζον θέμα. Η δραματική αύξηση των προσφυγικών ροών ξεκίνησε την άνοιξη του 2015 και οι προβλέψεις ήταν από τότε δυσοίωνες.
 

Η πλήρης αδιαφορία, η υποτίμηση του διαφαινόμενου προβλήματος ή η εσκεμμένη υποτίμησή του, οι θεωρίες και οι ασκήσεις επί χάρτου με βάση την εντελώς αυθαίρετη πεποίθηση περί ανοιχτών συνόρων, οδηγούσαν σε εξίσου θεωρητικούς λεονταρισμούς- απειλές για το ποιος θα πάθει το… μεγαλύτερο κακό αν η Ελλάδα αφήσει τις στρατιές προσφύγων να περνούν τράνζιτ.  


Ούτε που πέρασε από το μυαλό των συνυπευθύνων υπουργών ότι...  
μπορεί εμείς να αφήναμε τις ροές αλλά να τις σταματούσαν οι εκτός Ε.Ε. και καθόλου φιλικοί προς εμάς γείτονές μας με την ευλογία των ακόμη πιο βορινών εταίρων μας.  


Με άλλα λόγια παρόλο που η τελική όπως και η σφαιρική ευθύνη δεν είναι δική μας, δική μας είναι η πλέον άσχετη σε διαχείριση κρίσης κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: