Στον Ελληνικό τύπο είδα αρκετές αναφορές στην ομιλία αυτή. Μου έκανε όμως εντύπωση ότι δεν είδα καμία αναφορά σε ένα θέμα που ο ίδιος ο Πρόεδρος το χαρακτήρισε σαν «το πιο σημαντικό θέμα» της ομιλίας του. Σας παραθέτω (συγχωρέστε μου τη μετάφραση) το κομμάτι αυτό, το οποίο για ακόμα μια φορά με έπεισε ότι η χώρα αυτή, παρά την πολύ μικρή ιστορία της, έχει να μας δώσει πολλά μαθήματα δημοκρατίας, έστω και αν εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε ο κατ’ εξοχήν δημοκρατικός λαός.
«“Εμείς ο Λαός”. Το Σύνταγμά μας αρχίζει με αυτές τις τρεις απλές λέξεις, λέξεις που όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει ότι εννοούν όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο μερικούς. Λέξεις που σημαίνουν ότι σηκωνόμαστε και πέφτουμε μαζί, και με αυτό τον τρόπο μπορεί να τελειοποιήσουμε την Ενωσή μας. Και αυτό με φέρνει στο τέταρτο και ίσως το πιο σημαντικό θέμα που θέλω να σας πω απόψε. Το μέλλον που θέλουμε, όλοι μας θέλουμε - ευκαιρίες και ασφάλεια για τις οικογένειές μας, ένα βελτιούμενο επίπεδο ζωής, έναν διατηρήσιμο, ειρηνικό πλανήτη για τα παιδιά μας – όλα αυτά μπορούμε να τα επιτύχουμε. Αλλά, θα γίνουν πραγματικότητα μόνο αν συνεργαζόμαστε. Μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο αν έχουμε ορθολογικές, εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις. Αυτό θα συμβεί μόνον αν διορθώσουμε την πολιτική μας.
Μια καλύτερη πολιτική δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε σε όλα. Αυτή είναι μια μεγάλη χώρα, με διαφορετικές περιοχές, διαφορετικές νοοτροπίες, διαφορετικά ενδιαφέροντα. Αυτό είναι ένα από τα ατού μας.
Οι Ιδρυτές μας κατένειμαν την εξουσία στις πολιτείες και στην Κυβέρνηση και περιμένουν από εμάς να έχουμε αντιπαραθέσεις, όπως έκαναν αυτοί, με ένταση, πάνω σε θέματα όπως το μέγεθος και το είδος της κυβέρνησης, πάνω σε θέματα εμπορίου και διεθνών σχέσεων, πάνω στη σημασία της ελευθερίας και τις υποχρεώσεις της ασφαλείας μας. Αλλά η Δημοκρατία απαιτεί να υπάρχουν οι βασικοί δεσμοί της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών. Δεν λειτουργεί – δεν λειτουργεί σωστά αν νομίζουμε ότι αυτοί που δεν συμφωνούν μαζί μας εμφορούνται όλοι από κακία, δεν λειτουργεί κανονικά εάν νομίζουμε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοί μας δεν είναι πατριώτες ή ότι προσπαθούν να εξασθενήσουν την Αμερική.
Η Δημοκρατία καταργείται σιγά-σιγά όταν δεν υπάρχει η διάθεση του συμβιβασμού ή όταν βασικά στοιχεία αμφισβητούνται ή όταν ακούμε μόνον αυτούς που συμφωνούν μαζί μας. Η δημόσια ζωή μας εξασθενίζει όταν μόνον οι ακραίες θέσεις τραβούν την προσοχή μας. Και κυριότερα, η Δημοκρατία καταστρέφεται όταν ο μέσος πολίτης αισθάνεται ότι δεν ακούγεται η δική του φωνή. Οτι το σύστημα είναι “στημένο” υπέρ των πλουσίων ή των ισχυρών ή των κατεστημένων.
Πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται έτσι αυτή τη στιγμή. Είναι ένα από τα λίγα θέματα της Προεδρίας μου, που με γεμίζει λύπη – ότι η μνησικακία και η καχυποψία μεταξύ των κομμάτων έχει χειροτερέψει αντί να βελτιωθεί. Δεν έχω αμφιβολία ότι ένας πρόεδρος προικισμένος με τις αρετές του Lincoln ή του Roosevelt μπορεί να είχε γεφυρώσει καλύτερα το χάσμα, και σας εγγυώμαι ότι θα συνεχίσω την προσπάθεια για όσο ακόμα διάστημα θα έχω την Προεδρία.
Αλλά, Αμερικανοί συμπολίτες μου, αυτό δεν μπορεί να είναι δικό μου καθήκον –ή οποιουδήποτε προέδρου– και μόνο. Υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα –καλοί άνθρωποι– οι οποίοι θα ήθελαν να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία, θα ήθελαν να δουν μια πιο εξυψωμένη αντιπαράθεση στην Ουάσιγκτον, αλλά αισθάνονται παγιδευμένοι από τις προϋποθέσεις της επανεκλογής τους, και από τον θόρυβο που βγαίνει από εσάς, τη βάση. Το γνωρίζω. Μου το έχετε πει. Είναι το χειρότερα κρυμμένο μυστικό της Ουάσιγκτον. Και ένα μεγάλο μέρος από εσάς, δεν θέλετε να είστε παγιδευμένοι σε αυτού του είδους τη μνησικακία.
Αλλά αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε να έχουμε καλύτερη πολιτική –και απευθύνομαι στους Αμερικανούς πολίτες τώρα–, αν θέλουμε καλύτερη πολιτική, δεν αρκεί να αλλάξουμε ένα μέλος του Κογκρέσου ή να αλλάξουμε ένα γερουσιαστή ή ακόμα να αλλάξουμε Πρόεδρο. Πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα ώστε να αντικατοπτρίζει τους καλύτερους εαυτούς μας. Νομίζω ότι πρέπει να σταματήσουμε την πρακτική να καθορίζουμε τις εκλογικές περιφέρειες (congressional districts), ώστε οι πολιτικοί να επιλέγουν τους ψηφοφόρους τους και όχι το αντίστροφο».
Και ο Barak Obama δεν σταματάει εδώ. Συνεχίζει μέχρι το τέλος της ομιλίας του, με 1.026 λέξεις ακόμα, να επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τις ευθύνες των ψηφοφόρων ώστε να επιλέγουν τους καλύτερους πολιτικούς.
Βρήκα το κομμάτι αυτό εξαιρετικά ενδιαφέρον, ιδιαίτερα αν το συγκρίνουμε με ομιλίες δικών μας πρωθυπουργών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου