"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η τελευταία ευκαιρία για το λαθρολάγνο ξέφραγο αμπέλι


Ύστερα από αναβολές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί για πρώτη φορά σε μίνι ευρωπαϊκή σύσκεψη Κορυφής για το προσφυγικό, με τη συμμετοχή και του Τούρκου πρωθυπουργού Α. Νταβούτογλου, σήμερα στο Λονδίνο.


Αυτή είναι η πρώτη και τελευταία ευκαιρία της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει αποτελεσματικώς την ευρωπαϊκή πίεση που δέχεται για τους άστοχους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και να αποπέμψει τις ευρωπαϊκές απειλές για έξωση της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν, με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία και τον τουρισμό.


Οι στόχοι της ελληνικής πλευράς είναι οφθαλμοφανείς και άμεσης υλοποίησης.


- Η Αθήνα οφείλει να εξαντλήσει την διπλωματική ικανότητα της (;) και να εξασφαλίσει από τους συνομιλητές της -και κυρίως από την τουρκική πλευρά- την ρητή και κατηγορηματική δέσμευση της Άγκυρας ότι βρίσκεται σε ισχύ και επομένως σε άμεση εφαρμογή η διμερής ελληνοτουρκική Συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών στην Τουρκία.
Μόνον δι’ αυτού του τρόπου και στο… παραπέντε, η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την υπερσυγκέντρωση στο έδαφος της μεταναστών, μη αποδεκτών στην Ευρώπη, που θα είναι εγκλωβισμένοι εδώ για απροσδιόριστο χρόνο, όσο η Τουρκία δεν εξαναγκάζεται να τους παίρνει πίσω κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής.


- Η ελληνική κυβέρνηση ακόμα οφείλει να προωθήσει την «πρόταση Κοτζιά», η οποία παραμένει έωλη και αστήρικτη από ελληνικής πλευράς, ύστερα από την σχετική συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας-Γερμανίας.
Σύμφωνα με αυτήν, η Ελλάδα θα επιθυμούσε την παρουσία 100 πλοίων της FRONTEX στα θαλάσσια περιοχή μεταξύ των ακτών των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου και των ακτών της Τουρκίας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να εκχωρήσει στην ευρωπαϊκή αυτή ναυτική δύναμη την εθνική αρμοδιότητα (Transfer of Authority) να περιπολεί μεταξύ ελληνικών ακτών της νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των τουρκικών ακτών, στο όριο των τουρκικών χωρικών υδάτων, ή εκεί όπου η απόσταση είναι μικρότερη, στη μέση γραμμή, προκειμένου να εντοπίζει και να αποτρέπει τα λαθρεμπορικά πλοιάρια με πρόσφυγες να έρχονται στις ελληνικές ακτές και να τα παραδίδει επιτόπου στο τουρκικό λιμενικό για επιστροφή πίσω στην Τουρκία.
 
 
Οι δύο αυτές προτάσεις είναι το μίνιμουμ που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, έστω και εκ των υστέρων, στο προσφυγικό, καθώς από τον Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, έχει αποδεχθεί… αμάσητες όλες της συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας, που στρέφονται σε βάρος της Ελλάδας τόσο σε ό,τι αφορά σε ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όσο και στην αντιμετώπιση των ανεξέλεγκτων από την Τουρκία ροών προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: