"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΓΕΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η ντροπή της Εντατικής


Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκαν χθες στα περισσότερα μέσα, τουλάχιστον 50 ασθενείς ημερησίως, έχουν φτάσει και τους 80, μπαίνουν σε λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης. 

Τα ανατριχιαστικά αυτά στοιχεία, μιας έλλειψης που σκοτώνει, απασχόλησαν την επικαιρότητα, καθώς ένας ακόμη ασθενής με βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού πέθανε στο Νοσοκομείο Σωτηρία, διασωληνωμένος μεν, αλλά νοσηλευόμενος σε απλό θάλαμο, αφού δεν υπήρχε θέση στην Εντατική. 

Πριν από λίγες ημέρες διαβάσαμε και ακούσαμε ότι για την επείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος και μέχρι να επαναπροσληφθούν οι πενήντα γιατροί, των οποίων η σύμβαση έληξε στο τέλος του χρόνου, το υπουργείο Υγείας θα μίσθωνε 50 κρεβάτια Εντατικής σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Ανακουφιστήκαμε τότε, αλλά η είδηση δεν ίσχυε. Δεν ήταν ακριβώς ψέμα αλλά περίπου, αφού η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε ακόμη, γιατί τα ημερήσια νοσήλια που προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ είναι 124 ευρώ, ενώ οι κλινικάρχες, που θεωρούν το ποσό αστείο, ζητούν χίλια... 

Την περασμένη Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στον Αλ. Παπαχελά, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ότι δεν βιάζεται να κυβερνήσει. Να βοηθήσει όμως; Κάθε στιγμή προκύπτουν προβλήματα επείγοντα, αναζητούνται απεγνωσμένα λύσεις. Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί διαπραγματευόμενη, χάνει τη μάχη της καθημερινότητας, η αντιπολίτευση, η αξιωματική πρωτίστως, οφείλει να αναζητεί και να προτείνει διεξόδους. Ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας για το πρόβλημα των Εντατικών; Με ποια ιδέα θα μπορούσε να συμβάλει στη λύση; Η κ. Γεννηματά έχει να προτείνει κάτι; Ο κ. Θεοδωράκης; 

Αν δεν μπορεί κανείς τους, πρέπει να βρούμε άλλους. Στα συγκεκριμένα παίζεται το μέλλον μας.
Κλείστε προς στιγμήν τα μάτια και φανταστείτε ότι εσείς ασθενείτε

Οτι είστε στη θέση του πολίτη της λίστας, νιώστε λίγο την αγωνία, τη δική του, της μάνας ή του πατέρα, του αδελφού, του συντρόφου. Προσπαθήστε να αισθανθείτε τον εξευτελισμό, τον πόνο, την απελπισία. Ανοίξτε πάλι τα μάτια, σε αυτούς τους ανήμπορους ασθενείς δοκιμάζονται όλες οι πολιτικές και οι θεωρίες, σκεφτείτε αν σ’ ένα τέτοιο ζήτημα έχουν θέση κομματικές διαμάχες. Αν μας αξίζει τέτοια ντροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: