"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Κυνικό γδάρσιμο μοχθούντων υπερ κηφήνων-πελατών. Τι δεν καταλαβαίνεις?



Φορολογικό και ασφαλιστικό, ακόμη κι αν περάσουν από το κουαρτέτο, είναι δύο σχέδια καταδικασμένα να αποτύχουν.


Ο λόγος είναι απλός κι ας μην τον αντιλαμβάνονται οι εμπνευστές τους, που θεωρούν ότι έτσι ασκούν μια αριστερή λαϊκή πολιτική που εξυπηρετεί τον στόχο και την ιδέα για αναδιανομή του πλούτου.


Και τα δύο σχέδια έχουν κοινό χαρακτηριστικό ότι κινούνται εκτός πραγματικότητας και δοκιμάζουν στην πράξη τα όρια της λογικής.


Τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό αντιμάχονται αυτό που εξήντα χρόνια πριν ο Γεώργιος Παπανδρέου απέκλειε, λέγοντας πως απορρίπτει την εξίσωση προς τα κάτω.


Όντως το κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι και τα δύο σχέδια υμνούν και δοξάζουν την ήσσονα προσπάθεια και τιμωρούν τη δημιουργία και την εργασία.


Ποτέ έως τώρα η πολιτεία δεν ήταν τόσο κυνική απέναντι σ΄ αυτόν που προσπαθεί, που παλεύει και κοπιάζει.


Ο συνδυασμός της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών που επιδιώκεται να επιβληθούν, γονατίζει κυριολεκτικά τον καθένα που επιχειρεί απλώς να προεξέχει ένα κεφάλι από τον μέσο όρο.


Στα δικηγορικά γραφεία αλλά και τα γραφεία μηχανικών, λογιστών και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών κάνουν υπολογισμούς και παθαίνουν βέρτιγκο.


Λένε ότι εάν ένας επαγγελματίας δηλώσει ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ, που όλοι λογικά ονειρεύονται, υπογράφει συγχρόνως και την οικονομική καταστροφή του.


Με ανώτατο συντελεστή φορολογίας 50% για πάνω από 60.000 ευρώ, προκαταβολή φόρου στο 100% για τον επόμενο χρόνο και ασφαλιστικές εισφορές στο 20% μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης 7%, οι κρατήσεις ξεπερνούν το συνολικό δηλωθέν εισόδημα.


Κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Τα δύο υπουργεία που έχουν την έμπνευση των σχεδίων μπορούν τώρα να ισχυριστούν ότι επιτέλους φέρνουν την πολυπόθητη «ισότητα».


Οι «πλούσιοι» γι' αυτούς ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να συνάπτουν κάθε χρόνο και ένα νέο δάνειο για να πληρώσουν εισφορές και φόρους.


Εκτός κι αν όλοι αυτοί που λογίζονται «πλούσιοι» αρχίσουν να παρακολουθούν φροντιστήρια που -όπως όλα δείχνουν- θα στηθούν στις γειτονιές για να μάθουν τα «κόλπα» της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.


Άλλωστε... 
 τα κίνητρα γι' αυτό τα παρέχουν τα ίδια τα σχέδια και φυσικά κανείς δεν είναι ανόητος να εργάζεται χωρίς να κερδίζει. Αφού οι ασφαλιστικές εισφορές όσο υψηλές και να είναι δεν θα αντανακλώνται στην προσδοκώμενη σύνταξη, ενώ η υψηλή φορολογία γίνεται όχημα για δήμευση των υψηλών εισοδημάτων, δεν μένει άλλωστε άλλος δρόμος από την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή.


Τελικά το μόνο που θα προσφέρει η κυβέρνηση με τα δύο σχέδια θα είναι ότι θεωρητικά θα αναδιανέμει πλούτο, που φυσικά δεν υπάρχει ή χάθηκε στον δρόμο για τη μεταρρύθμιση και να ωθεί τους πολίτες σε φοροδιαφυγή και σε εισφοροδιαφυγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: