"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: To νέο Γερμανικό δόγμα...


Παρακολουθώ από το 1974 την Εθνική ομάδα της Γερμανίας. Ήταν η εποχή που ο Γκερτ Μίλερ, ο Μπεκενμπάουερ, ο Νέτσερ και ο Μπράιτνερ, οδήγησαν τη χώρα τους στη νίκη επί της Ολλανδίας με 2-1 αν και διέθεταν την ομάδα που έπαιζε χειρότερο ποδόσφαιρο. 

Αργότερα ήρθε ο Χρούμπες και ο Μάγκατ, η Γερμανία συνέχιζε να κερδίζει από στημένες φάσεις με καλή άμυνα και ένα διαρκές κυνηγητό της μπάλας.

Ίσχυε πάντα ο κανόνας ότι το «ποδόσφαιρο είναι ένα παιγνίδι που παίζουν 22 ποδοσφαιριστές και κερδίζει πάντα η Γερμανία». 

Το 2006 πήγα στη Γερμανία για να δω το παιγνίδι Γερμανία-Αργεντινή με τον Κλίνσμαν προπονητή και το Λεβ βοηθό. Η Γερμανία φαινόταν ότι προσπαθούσε να αλλάξει τον τρόπο που παίζει ώστε να αντιστοιχεί το αποτέλεσμα στο θέαμα, αλλά δεν ήταν μια ομάδα με αυτοπεποίθηση, μια ομάδα που και οι άλλοι θα αναγνωρίσουν ότι απλά κέρδισε επειδή είχε παίξει καλύτερα.

Η χώρα βρέθηκε 4 φορές σε έναν ημιτελικό του παγκοσμίου κυπέλλου στις 4 τελευταίες διοργανώσεις δείχνοντας μια αξιοζήλευτη διάρκεια. Οι σύλλογοι διαθέτουν έναν τεράστιο στρατό εφήβων ποδοσφαιριστών σε πολλές διαφορετικές πόλεις και οι ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες είναι κατά κανόνα χωρίς χρέη. Αλλά δεν εξηγεί αυτό γιατί οι σημερινοί παίκτες της Εθνικής Γερμανίας δεν θέλουν απλώς να κερδίζουν, αλλά και να παίζουν το καλύτερο ποδόσφαιρο.  

Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στον Γιόακιμ Λεβ και στην Μπάγιερν: 

Αλλά οφείλεται στο ότι οι νεαροί κυρίως παίκτες δεν έχουν σχέση με τις παραδοσιακές γερμανικές αρετές. 

Το αστείο είναι ότι όλα αυτά δεν εκτιμούνται από τους ίδιους τους Γερμανούς ή τουλάχιστον από όλους τους Γερμανούς. 

Οι περισσότεροι διαφωνούν με αυτό που είδαμε χθες το βράδυ θεωρώντας το μια απαράδεκτη καινοτομία σε σχέση με το ποδόσφαιρο που είχαν μάθει να παρακολουθούν. Μέχρι χθες το βράδυ ζητούσαν την παραίτηση του Λεβ. Ευτυχώς αυτός δεν τους άκουσε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: