"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΑ: "Από το Ισραήλ με αγάπη"



Η φωτογραφία έκανε το γύρο του Διαδικτύου: ένα όμορφο κοριτσάκι με κοτσίδες, 8-9 χρόνων, γράφει με μαρκαδόρο «From Israel with love» πάνω σε μια τεράστια οβίδα πυροβόλου, σχεδόν στο μπόι της, που σε λίγο θα εκτοξευθεί από κάποιο κανόνι των Ισραηλινών προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα.


Οι Ισραηλινοί έχουν δικαίωμα να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Κανείς δεν διαφωνεί μ' αυτό, κανείς δεν θα 'θελε να δει αυτό το κοκκινομάλλικο, αθώο κορίτσι να διαμελίζεται από καμιά ρουκέτα. Το ζήτημα είναι ο τρόπος αυτοπροστασίας. Εάν η αυτοάμυνά τους, στις μελλοντικές συγκρούσεις, εξαντληθεί στη χρήση οβίδων, τότε, κάποια στιγμή στο μέλλον, μια παλαιστινιακή ρουκέτα, φτιαγμένη από το ανακυκλωμένο μέταλλο εκείνης με το χαιρέκακο μήνυμα μίσους, ίσως χτυπήσει το σπίτι του κοριτσιού που το έγραψε αρχικά, σκοτώνοντας την ίδια -μητέρα πια- ή τα παιδιά της. Και η ιστορία θα επαναλαμβάνεται, σε ένα φρικαλέο φαύλο κύκλο, γιατί, εκτός από τους Ισραηλινούς, και οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους.


Ο καλύτερος τρόπος αυτοάμυνας των Ισραηλινών είναι να αναγνωρίσουν την κρατική οντότητα της Παλαιστίνης, χωρίς αστερίσκους ή επιφυλάξεις, άμεσα και ολοκληρωτικά. Να αποσυρθούν αμέσως από τα παλαιστινιακά εδάφη, να ξηλώσουν όλους τους ισραηλινούς οικισμούς σ' αυτά, και, πάνω απ' όλα, να αποδεχθούν το γεγονός πως και οι Παλαιστίνιοι είναι άνθρωποι. 

Είναι αδήριτη ανάγκη να καταλάβουν οι Ισραηλινοί πως δεν είναι δυνατόν να φτιάχνουν αυτοκινητόδρομους, τους οποίους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν Παλαιστίνιοι, για να αναφέρουμε ένα μικρό αλλά ενδεικτικό παράδειγμα. Αυτή η ρατσιστική πολιτική, που θυμίζει το νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ, τους παλιούς νόμους των ΗΠΑ εναντίον των μαύρων, ή, βέβαια, τις διώξεις των Εβραίων από τους ναζί, που θεωρούσαν τους πρώτους υπανθρώπους και τους φέρονταν ανάλογα, πρέπει να σταματήσει, όχι σήμερα, χθες.


Το Ισραήλ οφείλει να κάνει το πρώτο βήμα. Μπορεί να έχει την τελειότερη πολεμική μηχανή στην περιοχή, με την οποία ξεκληρίζει τους κατοίκους της Γάζας, αλλά αφ' ενός περιβάλλεται από εχθρικά αραβικά κράτη, και αφ' ετέρου αυτοί οι μπαγάσηδες οι Παλαιστίνιοι δεν συνεργάζονται, δεν λένε να εξοντωθούν, παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του ισραηλινού στρατού. Απ' την άλλη, η γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων τροφοδοτεί το φανατικό Ισλάμ, το οποίο, όπως όλοι ξέρουμε, δεν στοχοποιεί μόνο τους Εβραίους όπου γης, αλλά και όλους τους συμμάχους του κράτους του Ισραήλ, πραγματικούς ή φανταστικούς. Οσο ματώνει η Παλαιστίνη, κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος.


Το κορίτσι της φωτογραφίας μακάρι να καταλάβει κάποτε πως χωρίς δικαιοσύνη δεν θα έχει ποτέ ειρήνη στον τόπο της. Ισως τότε, κάποια στιγμή όταν ενηλικιωθεί, να μετανιώσει για την επαίσχυντη αφιέρωση που έγραψε στην οβίδα, και, όταν στρατευθεί, να αρνηθεί να βομβαρδίσει τη Γάζα, εάν τη διατάξουν να το κάνει. Στο χέρι της είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: