"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Ελλάδα και Κύπρος σε διπλωματική ακροβασία σε τεντωμένο σχοινί


Οσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά μας, από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Ουκρανία, μας αφορούν και μας επηρεάζουν, διότι εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και το Ισραήλ, χώρες με τις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται, διατηρούν καλές σχέσεις και σε μεγάλο βαθμό τις έχουν ανάγκη. 

Η Αθήνα και η Λευκωσία έχουν αναπτύξει αναβαθμισμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ, χωρίς να επηρεαστεί (ακόμα) η σχέση με τη Μόσχα, η οποία -στην περίπτωση της Κύπρου- ανήκει και στο «κλαμπ» των δανειστών, ενώ συνεχίζει να την εξυπηρετεί στον ΟΗΕ.
 
Η παραπάνω πραγματικότητα αναγκάζει την ελληνική και την κυπριακή διπλωματία να «περπατήσουν» σε τεντωμένο σχοινί, ώστε να μη διακινδυνεύσουν την προεργασία που έχει γίνει μέχρι τώρα και η οποία είναι ελπιδοφόρα, κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.
 
Στην κρίση της Ουκρανίας η Ελλάδα και η Κύπρος ακολουθούν κατά βήμα τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. 

Ενώ αποτελεί «σοφή κίνηση», από την άλλη -και έχοντας να αντιμετωπίσουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν που δεν χαρίζεται- το τεντωμένο σχοινί μπορεί να σπάσει. 

Αυτή η εξέλιξη θα είναι έντονα αρνητική για τη Λευκωσία, διότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν να απαιτήσουν τα δανεικά και κάλλιστα θα μπορούσαν να τη «σταυρώσουν» στο ΣΑ του ΟΗΕ. Ειδικά η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη πρέπει να ασκήσει πολιτική με περισσή προσοχή και είμαι βέβαιος πως λαμβάνει τα μηνύματα από τη ρωσική πρεσβεία και ανταποκρίνεται.
 
Στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μεγάλα συμφέροντα με το εβραϊκό κράτος και ευελπιστούν ότι θα αποτελέσουν βασικούς κρίκους της ενεργειακής στρατηγικής που αναπτύσσεται στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα. Οπωσδήποτε τα συμφέροντα είναι μεγάλα και οι συμμαχίες αλλάζουν κάθε στιγμή. Η Τουρκία βρίσκεται σε μόνιμη πορεία σύγκρουσης με το Ισραήλ και σε κρίση με τις ΗΠΑ, ενώ πόνταρε όλα τα λεφτά της στον ισλαμικό κόσμο. 

Από αυτές τις κρίσεις θα αναδειχθούν σίγουρα νικητές και ηττημένοι.


Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να προστατεύσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα, αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να μην κλείνουν τα μάτια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: 

Οι δολοφονίες αμάχων αποτελούν ποταπές και απάνθρωπες πράξεις, όπως και οι τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ. Και οι παραβάτες πρέπει να καταδικάζονται ανεξαρτήτως ιδεολογίας και συμφερόντων

Δεν υπάρχουν σχόλια: