"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ενα σταγονίδιο του λαϊκισμού στη Νέα Μεταπολίτευση

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Λυπάμαι αν θα σας κουράσω λίγο με πράγματα που τα εκλαμβάνουμε ως δεδομένα, είναι όμως αναγκαίο να πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή, ώστε να βεβαιωθούμε για τα βασικά.  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ρωτώ, είναι υπουργός αυτής της κυβέρνησης; 

Εξ όσων γνωρίζω, εξακολουθεί να είναι, εκτός αν άλλαξε κάτι σήμερα το πρωί. Αν δεν άλλαξε, παραμένει πάντα επιφορτισμένος, υποθέτω, με τον τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Ενα το κρατούμενο, λοιπόν, και προχωρούμε. 

Ο Αργύρης Ντινόπουλος είναι υπουργός της ίδιας κυβέρνησης; 

Ισχύει, νομίζω, ό,τι και παραπάνω, με μόνη διαφορά ότι αυτός ως υπουργός Εσωτερικών έχει την ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αρα, τυπικά τουλάχιστον, είναι και οι δύο υπουργοί στη σημερινή κυβέρνηση.

Αποφεύγω το κατηγορηματικό ύφος στις διατυπώσεις μου παραπάνω, διότι -ειλικρινά- δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς είναι δυνατόν ο ένας (ο Μητσοτάκης) να εφαρμόζει το πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ ο άλλος (ο Ντινόπουλος) το υπονομεύει ευθέως και απεριφράστως. Διότι περί αυτού πρόκειται και ας μη γελιόμαστε: όταν ο Ντινόπουλος διατρανώνει ότι θα συμμαχήσει «και με τον διάβολο» (σ.σ.: γιατί δεν τον λέει με το όνομά του; Μπαλασόπουλο τον λένε τον άνθρωπο...) προκειμένου να μη χαθούν «μη παραγωγικές θέσεις εργασίας στο Δημόσιο», δυσχεραίνει την προσπάθεια του Μητσοτάκη και, υποτίθεται, της κυβέρνησης συνολικά, για να αλλάξει τις δομές του Δημοσίου κατά τρόπο ώστε αυτό να γίνει παραγωγικό.

Δεν χρειάζεται σοφία για να καταλάβει ο καθένας ότι, από τη στιγμή που δύο υπουργοί της ίδιας κυβέρνησης διαφωνούν σε έναν από τους βασικούς στόχους της, η διαφωνία ενισχύει όσους έχουν σκοπό να εμποδίσουν την επίτευξη του στόχου. Οσο η διάσταση αυτή συντηρείται, είναι προφανές ότι η στόχευση της κυβέρνησης αποδυναμώνεται. Συνεπώς, είτε ο ένας είτε ο άλλος θα πρέπει να πάει στο σπίτι του. 

Αν ο πρωθυπουργός εννοεί τα περί Νέας Μεταπολίτευσης, που ανέπτυξε με τόσο θριαμβικό ύφος στο άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» -και προσωπικώς πιστεύω ότι τα εννοεί-, τότε είναι ο Ντινόπουλος εκείνος που θα πρέπει να πάει για διακοπές. (Γιατί όχι στα Ιμια; Τα υπερασπίστηκε ως ρεπόρτερ της τηλεόρασης...) 

Αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να έχει θέση στην κυβέρνηση, όταν με τη στάση του αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να γελοιοποιεί τις θέσεις και τους στόχους του ανθρώπου που τον έβαλε στην κυβέρνηση. 

Πώς γίνεται αυτό; Για ποια ήττα του λαϊκισμού μπορεί να θριαμβολογεί ο πρωθυπουργός, όταν ο Ντινόπουλος τον κοροϊδεύει κατάμουτρα και ξεδιάντροπα;
 
Ενα από τα εμπόδια που αντιμετώπισε ο Καραμανλής (ο κανονικός, πάντα), κατά την περίοδο της αποκατάστασης του δημοκρατικού πολιτεύματος, οφειλόταν και στα περιβόητα «σταγονίδια», όπως τα είχε ονομάσει ο Ευάγγελος Αβέρωφ, δηλαδή τους θυλάκους των χουντικών στο στράτευμα που συνωμοτούσαν εις βάρος της Δημοκρατίας
 
Σήμερα, τα σταγονίδια του λαϊκισμού βρίσκονται εγκατεστημένα μέσα στην κυβέρνηση. Για να εδραιωθεί η Νέα Μεταπολίτευση, χρειάζεται και έναν νέο Καραμανλή, αποφασισμένο να ξεμπερδέψει με τα «σταγονίδια». Ωραία τα μεταξωτά βρακιά ― δεν λέω. Είναι γνωστή όμως και η προϋπόθεση για να μπορείς να τα φοράς...

Δεν υπάρχουν σχόλια: