"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΜΠΑΝΑΝΙΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ: Τα «πειρατικά» του Γκρούεφσκι δένουν στην πρωτεύουσα του κιτς - Σε εξέλιξη το βλαχομπαροκ εθνικιστικό σχέδιο «Σκόπια 2014»


«Βασιλικές μακεδονικές γαλέρες» εφεύραν και στήνουν στον ποταμό Βαρδάρη (Vardar), ο οποίος διασχίζει την πόλη των Σκοπίων, οι άνθρωποι του Νίκολα Γκρούεφσκι.


Ετσι, συμπληρώνουν το σκηνικό του κιτς με τα αρχαϊκά κτίρια-μπαρόκ και τα αντίγραφα αγαλμάτων αρχαίων Μακεδόνων, που έχει στηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας, στο πλαίσιο του περίφημου σχεδίου εξαρχαϊσμού με την ονομασία «Σκόπια 2014». Αυτό που αρκετοί αμφισβητίες διανοούμενοι στην ΠΓΔΜ αποκαλούν «μπαρόκ εθνικισμό».

Το περασμένο Σάββατο παραδόθηκε στο κοινό η πρώτη από τις... γαλέρες του Βαρδάρη με την ονομασία «Royal Macedonia», μια απροσδιορίστου αισθητικής κακόγουστη κατασκευή, που τελικά δεν είναι ένα πλοίο μέσα στα νερά του ποταμού, αλλά μια ιμιτασιόν κατασκευή πάνω σχεδόν στην «προκυμαία», η οποία παραπέμπει μάλλον σε... Πειρατές της Καραϊβικής. 

Το εσωτερικό ξεχωρίζει για τη διακόσμηση, καθώς δίπλα στους υπαλλήλους στέκονται ομοιώματα αρχαίων Μακεδόνων οπλιτών...
Το εσωτερικό ξεχωρίζει για τη διακόσμηση, καθώς δίπλα στους υπαλλήλους στέκονται ομοιώματα αρχαίων Μακεδόνων οπλιτών...
To ότι γαλέρες δεν υπήρξαν ποτέ μέσα στο πέρασμα της ιστορίας στα ορμητικά νερά του Βαρδάρη, και πολύ περισσότερο... βασιλικές μακεδονικές, δεν έχει καμία σημασία για τους τερατολόγους των Σκοπίων.

Το σχέδιο, μάλιστα, «Σκόπια 2014», για το οποίο η σημερινή δημοτική αρχή του Κέντρου της Πόλης των Σκοπίων με επικεφαλής τον δήμαρχο αντιδρά έντονα από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε, περιλαμβάνει την κατασκευή έξι τουλάχιστον τέτοιων δήθεν βασιλικών μακεδονικών σκαφών, σε χώρους που έχουν παραχωρηθεί από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, υπό τον Κότσε Τρογιάνοφσκι (VMRO).

Η εταιρεία που ανέλαβε να κατασκευάσει το «Royal Macedonia» και θα το εκμεταλλεύεται επί δέκα τουλάχιστον χρόνια χρόνια, φέρει τη βαρύγδουπη ονομασία «Μακεδονική Φάλαγγα», ενώ η ίδια κατασκευάζει και ένα δεύτερο σκάφος, για το οποίο όπως λέει ο ιδιοκτήτης της Νταβόρ Αντρέφσκι, βρίσκεται κι αυτό περίπου στα μισά της κατασκευής του.

Οι «γαλέρες» φέρουν σκελετό από χάλυβα και εξωτερικά επένδυση από ξύλο, αλλά όλη η υπόλοιπη κατασκευή είναι από... φτηνή γυψοσανίδα. Στο εσωτερικό, που λειτουργεί ως μπαρ-ρέστοραντ, η διαμόρφωση και διακόσμηση... βγάζει μάτι, ανάμεσα σε μια απομίμηση κακόγουστου μπαρόκ και αρχαίων Μακεδόνων οπλιτών με πλήρη πολεμική εξάρτυση.

Η τρίτη «μακεδονική γαλέρα» προβλέπεται να είναι μια υπερμεγέθης κατασκευή, που θα λειτουργήσει ως... ξενοδοχείο. Θα έχει 35 μέτρα μήκος, 16 μέτρα πλάτος και 35 μέτρα ύψος (!). Θα έχει τρεις ορόφους και θα περιλαμβάνει 16 δωμάτια και 2 σουίτες. Το ότι θα είναι... μακεδονικές βασιλικές δεν αμφισβητείται, όπως και το ότι θα έχουν το όνομα κάποιου αρχαίου βασιλιά των Μακεδόνων. Πάντως για τις άλλες τρεις προβλεπόμενες από το σχέδιο «γαλέρες», αν και έχουν προβλεφθεί οι χώροι από τον δήμο, δεν έχουν εμφανιστεί ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Οι μακεδονικές βασιλικές γαλέρες έρχονται να προστεθούν στο τοπίο των κτιρίων μπαρόκ και της πληθώρας των αγαλμάτων στο κέντρο των Σκοπίων με τα οποία η σημερινή ηγεσία της ΠΓΔΜ επιχειρεί έναν τερατώδη εξαρχαϊσμό και μια βουτιά στην αρχαία Μακεδονία. Μάλιστα η γαλέρα «Royal Macedonia», που αποτελεί ένα πραγματικό μνημείο του κιτς, στήθηκε σε μικρή μόλις απόσταση από την πέτρινη ρωμαϊκή γέφυρα του Βαρδάρη, που αποτελεί ένα πραγματικό αρχαίο μνημείο - έμβλημα για την πόλη των Σκοπίων.

Και μπορεί καμία αρχαιολογική υπηρεσία παγκοσμίως να μη διανοούνταν καν τέτοιους βιασμούς, όμως στην ΠΓΔΜ όλοι σχεδόν υποκύπτουν στις σκοπιμότητες.Υπάρχουν πάντως και κάποιοι διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί κ.ά. που αντιδρούν και δεν έκρυψαν τη... ναυτία τους και με τις κακόγουστες «μακεδονικές βασιλικές γαλέρες», οι οποίοι κάνουν λόγο για γελοιότητα και ντροπή.

Εκθεση - σκάνδαλο Εξάγουν... Μακεδόνες βασιλείς στη Γερμανία
Την ώρα που στα Σκόπια στήνονται ανύπαρκτες «μακεδονικές βασιλικές γαλέρες», οι άνθρωποι του Ν. Γκρούεφσκι επιχειρούν να κάνουν και εξαγωγή... αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων. Την περασμένη Πέμπτη εγκαινιάστηκε στο Celtic-Roman Museum στο Μanching της Βαυαρίας μια έκθεση με τίτλο «Το Χρυσό Πρόσωπο του Αγνωστου Μακεδόνα Βασιλιά», όπως αναφέρεται και στη σχετική αφίσα του γερμανικού μουσείου.

Τα Σκόπια βρήκαν την ευκαιρία - με αφορμή ευρήματα από οπλισμό Κελτών πολεμιστών στη λίμνη Οχρίδα - να προσθέσουν τα περί αρχαίων Μακεδόνων Βασιλέων σε μια έκθεση που στήθηκε στο πλαίσιο ενός προγράμματος της ΕΕ για τη «σύγκρουση πολιτισμών». Την ίδια ώρα η υπ. Πολιτισμού της ΠΓΔΜ Ελιζαμπέτα Κάντσεσκα -Μιλέβσκα δηλώνει με τυμπανοκρουσίες ότι μέσα από την έκθεση «παρουσιάζεται στον κόσμο η δύναμη της αρχαίας μακεδονικής αριστοκρατίας». Στα Σκόπια ο τίτλος της έκθεσης παραφράστηκε από κάποιους στα ΜΜΕ και παρουσιάστηκε ως τα «Τα χρυσά πρόσωπα των αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων».

Στο Celtic-Roman Museum στο Μanching πάντως το «Χρυσό Πρόσωπο του Αγνωστου Μακεδόνα Βασιλιά» είναι ένα εύρημα από έναν τάφο στο νεκροταφείο της αρχαίας ελληνικής πόλης Λιγκηστίς ή Λιχνίτης ή Λιχνιδός στην Οχρίδα. Είναι μια νεκρική μάσκα (χρυσό προσωπείο) που βρέθηκε το 2002 στον τάφο ενός αγοριού και χρονολογείται από την ύστερη αρχαϊκή-πρώιμη κλασική περίοδο (τέλη 6ου-αρχές 5ου αιώνα π.Χ.) καθώς και ένα χρυσό «γάντι».

Ο «εθνικός» αρχαιολόγος της ΠΓΔΜ Πάσκο Κούσμαν -επικεφαλής της αρχαιολογικής υπηρεσίας πριν βρεθεί στη φυλακή για σκάνδαλο με κλοπές αρχαιοτήτων κ.ά.- που βρήκε τον τάφο, τον απέδωσε σε... άγνωστο Μακεδόνα βασιλιά.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει μια πλειάδα χρυσών προσωπείων, που έχουν βρεθεί εκτός των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, στον ελληνικό χώρο σε περιοχές της Μακεδονίας, αλλά οι αρχαιολόγοι δεν μίλησαν ποτέ για βασιλικούς τάφους. Πάνω από δέκα βρέθηκαν μόνο στο αρχαίο νεκροταφείο στο αρχοντικό Πέλλας, αλλά οι αρχαιολόγοι Παύλος και Αναστασία Χρυσοστόμου τις απέδωσαν σε ταφές πολεμιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: