"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Η καταστροφή του Boeing θα είναι η καταστροφή του Putin;

Του Romesh Ratnesar / BusinessWeek
 


Η προφανής κατάρριψη της πτήσης ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών  , πιθανότατα από φιλορώσους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, είναι μια τρομακτική τραγωδία για τις οικογένειες των 295 επιβατών και μελών του πληρώματος. Ως πιθανό σημείο καμπής στην αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Μόσχας να αποσταθεροποιεί την Ουκρανία, θα μπορούσε επίσης να σημάνει σοβαρό πρόβλημα για τον Vladimir Putin.
 


Το δυστύχημα έλαβε χώρα λιγότερο από μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου γύρου κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που βάζουν στο στόχαστρο τις μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρείες ενέργειας της χώρας που ελέγχονται από φιλαράκια του Putin. Οι κυρώσεις θα περιορίσουν την πρόσβαση ρωσικών κολοσσών, όπως η Rosneft (ROSN:LI), η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία πετρελαίου, στις αγορές κεφαλαίων και χρέους των ΗΠΑ για χρηματοδότηση. Αυξάνοντας το κόστος δανεισμού, οι κυρώσεις μπορούν να ρίξουν μια «γροθιά» στο «στομάχι» της ρωσικής οικονομίας που ήδη στραβοπατά.
 


Μέχρι τώρα, η επιθυμία ορισμένων μελών της κυβέρνησης Obama για πιο επιθετική πολυμερή δράση κατά του Putin, έχει παρακωλυθεί από την απροθυμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα της γερμανικής, να ανταγωνιστούν τη Ρωσία. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα στις ΗΠΑ έχουν επίσης ισχυριστεί πως η απώλεια της πρόσβασης στη ρωσική αγορά θα μπορούσε να βλάψει τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Στον απόηχο του δυστυχήματος της Malaysia Airlines, η οποία είναι σχεδόν βέβαιο ότι στοίχισε δεκάδες ζωές Αμερικανών και Ευρωπαίων, τέτοιες φωνές θα πνιγούν από την απαίτηση του κόσμου η Ρωσία να τιμωρηθεί για την προμήθεια των όπλων που πιθανότατα έριξαν το αεροπλάνο.
 


Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών, η ανάμιξη της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει σε μεγάλο βαθμό φανεί ως δευτερευούσης σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Πλέον αυτή η εντύπωση έχει αλλάξει. Όπως έχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν, ο Putin έχει περισσότερα να χάσει από μια παρατεταμένη αντιπαράθεση από ό, τι η Δύση. Το υπουργείο Οικονομικών του προειδοποίησε ότι οι πρόσθετες κυρώσεις θα βάλουν τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη. Και με την πίεση στις ρωσικές επιχειρήσεις να αυξάνεται και το βιοτικό επίπεδο να επιδεινώνεται, η πολιτική βάση στήριξης του Putin θα αρχίσει να καταρρέει.

Μπορεί να πάρει μήνες, ίσως και χρόνια, αλλά η απερισκεψία του Putin είναι βέβαιο ότι θα του έρθει μπούμερανγκ. Όταν συμβεί αυτό, η κατάρριψη της πτήσης MH17, μπορεί να καταγραφεί ως η αρχή του τέλους του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: