"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Βαριά ήττα για τον Πούτιν



Οι κυρώσεις έχουν πλήξει καίρια τη Ρωσία και εδώ και περίπου δύο μήνες -από την εκλογή Ποροσένκο- ο Πούτιν προσπαθεί να απεμπλακεί από την Ανατολική Ουκρανία σώζοντας τα προσχήματα κάποιας συμβιβαστικής λύσης που να κατοχυρώνει κάποιας μορφής αυτονομία για τους Ρωσόφωνους.
 
Προφανώς επένδυε τόσο στις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας όσο και στη βεβαιότητα της χρεοκοπίας της Ουκρανίας, χωρίς αποκατάσταση ομαλών εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων με τη Ρωσία. Μια κατάρρευση κόστους δεκάδων δισ. ευρώ, που δεν μπορούν και δεν θέλουν να τα καλύψουν ούτε οι ΗΠΑ, ούτε και η Γερμανία. Με τη στήριξη της Μόσχας να συρρικνώνεται συνεχώς, οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου προελαύνουν και είναι θέμα λίγων βδομάδων η πλήρης ήττα των ανταρτών, με μόνη διέξοδο τη διαφυγή τους στη Ρωσία.
 
Η τραγωδία της κατάρριψης του αεροσκάφους των μαλαισιανών αερογραμμών προσθέτει στην ήττα του Πούτιν και μια επικοινωνιακή καταστροφή: ο τηλεθεατής σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη βλέπει τους κουκουλοφόρους αντάρτες να παρεμποδίζουν την πρόσβαση στο κλιμάκιο του ΟΑΣΕ και δεν χρειάζεται να περιμένει το πόρισμα για να κρίνει ποια πλευρά είναι ένοχη.
 
Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία προσθέτουν από κοινού την πίεσή τους στο Κρεμλίνο και ο Πούτιν δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εξαναγκάσει τους αντάρτες στην ουσία να αποχωρήσουν από το πεδίο της τραγωδίας την ώρα που εξακολουθεί παντού το σφυροκόπημά τους από τις δυνάμεις του Κιέβου.
 
Το ερώτημα αφορά την επόμενη μέρα: 
Θα ανοίξουν οι ΗΠΑ νέα μέτωπα στο Κρεμλίνο στη Μολδαβία και στη Γεωργία σήμερα και στη Λευκορωσία αύριο και εάν ναι θα τους ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι;
 
Το παιχνίδι είναι κυρίως συνάρτηση χρόνου: Αν παραταθούν χρονικά και αν μάλιστα σκληρύνουν οι κυρώσεις όλοι γνωρίζουν -και κυρίως οι Ευρωπαίοι- τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου ντόμινο χρηματοπιστωτικής κατάρρευσης με απρόβλεπτες συνέπειες. Αυτό διαμηνύει άλλωστε και το κοινό διάβημα Βερολίνου - Παρισιού και Λονδίνου.
 
Εχει ο Πούτιν το περιθώριο ελιγμών να διαχειριστεί μια ταπεινωτική ήττα στην Ουκρανία και να περιμένει καλύτερες μέρες; 

Η αντίδρασή του στη διαχείριση της αεροπορικής τραγωδίας απεδείχθη κατώτερη των περιστάσεων καθώς οδήγησε στην είσπραξη καταστροφικού επικοινωνιακού κόστους για μια ούτως ή άλλως χαμένη μάχη στην Ανατολική Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: