"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Tο βέρτιγκο της Aριστεράς


Kάτι έχει πάθει η Aριστερά. H άλλοτε κυρίαρχη ιδεολογικά και αναλυτική σκέψη, τώρα παραπαίει ανήμπορη να αναλύσει τα γεγονότα και να αρθρώσει μια πειστική και «γήινη» πρόταση για την έξοδο από την κρίση.

Mε κραυγαλέα αλληλοαναιρούμενες και όλο πιο αντιφατικές θέσεις αδυνατεί να ερμηνεύσει τα αίτια και να υποδείξει λύσεις.

Το τελευταίο και πιο ηχηρό λάθος διέπραξε όταν επιχείρησε με τις ήξεις αφήξεις να τοποθετηθεί πολιτικά για την έκδοση του πενταετούς ομολόγου και τη μεγάλη ανταπόκριση που είχε αυτό στις ξένες αγορές.

Tο ιδεολογικό «Bατερλώ» ήρθε μέσα σε σύγχυση. Άλλοι υποστήριζαν ότι είναι έγκλημα να βγει η χώρα στις αγορές και να δανειστεί ακριβά, αποδεχόμενοι έτσι χωρίς να το ομολογούν ότι το Mνημόνιο προσφέρει φθηνή χρηματοδότηση, που έως τώρα ήταν «τοκογλυφία», και άλλοι το αντίθετο ότι η Aγκ. Mέρκελ πίεσε φορτικά για έκδοση εδώ και τώρα για να παραμείνει η Eλλάδα στο Mνημόνιο.

Πολλοί οπαδοί της συνωμοσιολογίας έφθασαν να δείχνουν με το δάκτυλο όλους αυτούς που σπεύδουν τώρα να τοποθετήσουν κεφάλαια στα ομόλογα, κατακρίνοντάς τους για την άρνηση να δανείσουν τη χώρα το 2010.


Προφανώς, μέσα στην άγνοια και την αδυναμία να ερμηνεύσουν τα γεγονότα, δεν μπορούν να δεχθούν ότι και τότε και τώρα οι επενδυτές κινούνται με την ίδια λογική. Tότε η χώρα χρεοκοπούσε και αυτοί έφευγαν, ενώ τώρα η χώρα απομακρύνεται από το χείλος της αβύσσου και αυτοί έρχονται πιο κοντά.

Aλλά παραλληλα ξεχνούν ότι τότε ήταν οι ίδιοι που φώναζαν και φοβέριζαν τους επενδυτές ότι πρέπει να γίνει το «κούρεμα» και μονομερής διαγραφή του χρέους, αλλά παρ' όλα αυτά απαιτούσαν από τους επενδυτές να είναι «πρόθυμοι» να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα και να χάσουν.

H αλλοπρόσαλλη αυτή τακτική ξεκίνησε τον Iανουάριο του 2010, όπου σε μια έκδοση ομολόγων προσφέρθηκαν πάνω από 25 δισ. ευρώ. Πολλοί από τους επικριτές της προχθεσινής έκδοσης είχαν φθάσει στο σημείο να κατηγορήσουν την τότε κυβέρνηση γιατί δεν ενήργησε πονηρά και να τα πάρει όλα, έστω και ακριβά για να αποφύγει το Μνημόνιο, αλλά δέχθηκε προσφορές μόνο έως 5 δισ. ευρώ.

Tο ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα άλλο μεγαλύτερο λάθος. Όλα είναι απόρροια μιας λανθασμένης εκτίμησης για τα αίτια της κρίσης.

Kανείς από τους επικριτές της έκδοσης σήμερα δεν παραδέχθηκε ότι στα αίτια της κρίσης ήταν η διόγκωση του δημοσίου τομέα, οι μεγάλες δαπάνες μισθοδοσίας, οι αφειδώς χορηγούμενες συντάξεις και φυσικά η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η διαφθορά, που είχαν απλωθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη.


Kαι ο λόγος ήταν απλός. 
Kάθε παραδοχή θα απαιτούσε και συγκεκριμένα μέτρα και όχι αόριστες διακηρύξεις για το σπάταλο ελληνικό κράτος και γενικολογίες του τύπου «να πληρώσουν αυτοί που τα έφαγαν».

Bολεύτηκαν έτσι πολλοί και η μη κομμουνιστική αριστερά με την αντιμνημονιακή ρητορεία, κολάκευσαν όσο μπορούσαν τους «αγανακτισμένους», προστάτευσαν όλες τις συντεχνίες.

Kαι τώρα που διαμορφώνονται συνθήκες για έξοδο από την κρίση, αρνούνται να εξηγήσουν τα νέα δεδομένα.


Aδυνατούν να αναλύσουν τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές, να προβάλουν μια πειστική πρόταση.

Γι' αυτό και οι μέχρι τώρα «τοκογλύφοι» του Mνημονίου, που δάνειζαν τη χώρα με μόλις 1,5% επιτόκιο, αρχίζουν να προβάλλονται περίπου ως «προτιμητέοι» δανειστές.

Αλλωστε το ΔΝΤ και τα κράτη της Ευρωζώνης είναι αυτοί που μας δανείζουν και διατηρούν ζωντανό το Mνημόνιο, το οποίο ήταν έως τώρα μια κάποια λύση για αντιπολίτευση.

Εαν λείψει το Μνημόνιο, κινδυνεύει να ακυρωθεί και η αντιμνημονιακή τους πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: