"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KOΣΜΟΣ : Μια οικογένεια σταματάει το βέλος του χρόνου - Ενα ασυνήθιστο άλμπουμ φωτογραφιών


Μια οικογένεια Αργεντινών φτιάχνει εδώ και 35 χρόνια ένα ασυνήθιστο άλμπουμ φωτογραφιών που προσπαθεί, όπως λένε τα πέντε μέλη της, «να σταματήσει, έστω για μια στιγμή, το βέλος του χρόνου που περνάει από μπροστά μας».

Ο Ντιέγκο Γκόλντμπεργκ, από το Μπουένος Άιρες, άρχισε να φωτογραφίζει με μια απλή μηχανή Nikon τον εαυτό του και τη γυναίκα του, Σούζι, το 1976, έτος που παντρεύτηκαν. Οι φωτογραφίες είναι απλές, θυμίζοντας τις αντίστοιχες που χρησιμοποιούνται για την έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων ή διαβατηρίων.

Έκτοτε, στις 17 Ιουνίου κάθε χρονιάς (είναι η επέτειος του γάμου του ζευγαριού), τηρείται η παράδοση που θέλει την πενταμελή, πλέον, οικογένεια να μαζεύεται για το στιγμιαίο «κλικ» του φωτογραφικού φακού. 
 Στο άλμπουμ προστέθηκε αρχικά ο πρωτότοκος γιος, Νικολά, το 1977, συνέχισε ο μεσαίος, Ματίας, το επόμενο έτος και το άλμπουμ ολοκληρώθηκε το 1983 με τη γέννηση του βενιαμίν, Σεμπαστιάν.

Μάλιστα, ο Νικολά συνεχίζει την παράδοση αυτή -με τη χρήση ψηφιακής φωτογραφικής κάμερας- με τη δική του οικογένεια, τη σύζυγο του Πάολα και την κόρη τους, Αντόνια που γεννήθηκε το 2009, ενώ πρόσφατα προστέθηκε και ο Ματίας με τη σύζυγο του, Χοακίνα, έστω και χωρίς ένα τρίτο… νεότερης ηλικίας μέλος.

Η οικογένεια, με τον τρόπο αυτό, παρατηρεί τις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα πάνω τους τα τελευταία 35 χρόνια. «Ήταν μια απλή ιδέα που είχα και που αποδεικνύει πως, συχνά, οι πιο απλές ιδέες είναι αυτές που είναι και οι καλύτερες», σημειώνει ο πάτερ φαμίλιας Ντιέγκο που ανεβάζει κάθε νέα φωτογραφική προσθήκη στην οικογενειακή ιστοσελίδα.
Πατήστε εδώ για να δείτε το άλμπουμ φωτογραφιών

Δεν υπάρχουν σχόλια: