"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: H "κατοχή" από την τρόικα και οι εγχώριοι ΑΝΙΚΑΝΟΙ που αποφασίζουν στο... γόνατο

Εν χορδαίς και οργάνω πριν από μερικούς μήνες ανακοινώθηκε η πρόθεση για κατάργηση του δαιδαλώδους και αναχρονιστικού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Τον Νοέμβριο, όμως, μάθαμε ότι ο ΚΒΣ δεν καταργείται, αλλά «απλοποιείται» και μετονομάζεται σε Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών. Μόνο που όπως αποδείχθηκε ούτε όλες οι συναλλαγές θα απεικονίζονται!

Χθες εκδόθηκε η εγκύκλιος για την εφαρμογή του... ΚΦΑΣ και η οποία προβλέπει ότι θα απαλλάσσονται από την τήρηση Βιβλίων και την έκδοση... αποδείξεων λιανικής τα φυσικά πρόσωπα των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα από πώληση υπηρεσιών ή προϊόντων κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο δεν ξεπέρασαν τα 10.000 ευρώ!

Γκάφα ολκής των γραφειοκρατών του υπουργείου Οικονομικών ή κυβερνητική υπαναχώρηση μπροστά σε συντεχνιακά συμφέροντα, δηλαδή προσπάθεια «επιχορήγησης» συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων-ψηφοφόρων;

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση χάνει έτσι το «τεκμήριο της αθωότητας», εξασθενεί η δύναμη της πειθούς της ότι προτίθεται να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή απ' όπου και να προέρχεται.

Γιατί πώς να πειστεί ο πολίτης, ο συνεπής φορολογούμενος για την ειλικρίνεια της κυβέρνησης όταν από τη μια μεριά ο ίδιος απειλείται με «πέναλτι», με πρόσθετο φόρο 22%, εάν δεν συλλέξει αποδείξεις και από την άλλη επαγγελματικές ομάδες οι οποίες αποδεδειγμένα φοροδιαφεύγουν απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων. Με την «καθιέρωση» δε ορίου ετήσιου εισοδήματος 10.000 για την μη έκδοση αποδείξεων δίνεται επιπλέον ένα κίνητρο για απόκρυψη του πραγματικού φορολογητέου εισοδήματος.

Ευτυχώς, όμως, που υπάρχει και η τρόικα:
Οπως αργά χθες το βράδυ παραδέχθηκαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τελικά η συγκεκριμένη διάταξη θα «αποσυρθεί» ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις της τρόικας...

Editorial της "Η"

Δεν υπάρχουν σχόλια: