"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Νόμος είναι το δίκιο του... κλινικάρχη


Σε πιέσεις και μικροσυμφέροντα σκοντάφτει η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να βάλει τάξη στα νοσοκομεία. Τα νέα οργανογράμματα γράφονται και ξαναγράφονται καθώς οποιαδήποτε πρόταση για μείωση κλινικών και τμημάτων προσκρούει σε αντιδράσεις διευθυντών και προϊσταμένων που βλέπουν εχθρικά την κατάργηση των θέσεων ευθύνης που κατέχουν.  

Η περίπτωση του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγ. Σοφία» είναι μία από τις δεκάδες που καταδεικνύει ότι τα συμφέροντα υπερκέρασαν ακόμη και υπουργική εντολή! Στις 31 Αυγούστου 2012 ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος σε ευρεία σύσκεψη δίνει σαφή εντολή στον τότε διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (στην οποία υπάγεται το νοσοκομείο) να λειτουργήσει μία Καρδιοχειρουργική Κλινική, από δύο που προέβλεπε ο Οργανισμός του 1999.

Στις 3 Οκτωβρίου 2012 το Δ.Σ. του νοσοκομείου αποφασίζει -σύμφωνα και με την εντολή του υπουργού- τη λειτουργία μιας κλινικής και στις 31 Δεκεμβρίου δημοσιεύεται ο νέος Οργανισμός του νοσοκομείου ο οποίος, προς έκπληξη όλων(;), περιλαμβάνει δύο καρδιοχειρουργικές κλινικές. Στο ίδιο ΦΕΚ μάλιστα περιλαμβάνεται και ο Οργανισμός του Ευαγγελισμού, της ναυαρχίδας του ΕΣΥ. Στον Ευαγγελισμό, δύο καρδιοχειρουργικές και μια θωρακοχειρουργική κλινική που απασχολούν εννέα καρδιοχειρουργούς, συνενώνονται σε μία! Και στο «Αγ. Σοφία», δύο καρδιοχειρουργικές με.... τρεις γιατρούς (ένας διευθυντής και δύο επιμελητές).

Στους διαδρόμους του νοσοκομείου ψιθυρίζεται ότι η απόφαση για δύο κλινικές είναι αποτέλεσμα προσωπικών σχέσεων γιατρού του «Αγ. Σοφία» -που επιθυμεί να αναλάβει χρέη διευθυντή- με ισχυρό άνδρα της κυβέρνησης.

Ανάλογα πιέσεις φαίνεται ότι ασκούνται σε πολλά μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Περιφέρειας με τους «κλινικάρχες» να αντιστέκονται σθεναρά. Σύμφωνα με νοσοκομειακούς γιατρούς, «παζάρια» γίνονται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία που διαθέτουν για παράδειγμα δύο, τρεις ακόμη και τέσσερις παθολογικές κλινικές ή χειρουργικές. Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από το ίδιο το υπουργείο Υγείας αφού το τελευταίο διάστημα ξαναγράφονται δημοσιοποιημένοι Οργανισμοί.

Σύμφωνα μάλιστα με ενημέρωση του υπουργείου, εξετάζονται οι όποιες επισημάνσεις πάνω στους δημοσιευμένους οργανισμούς, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις.

Σε αρκετές περιπτώσεις πάλι οι τροποποιήσεις είναι αναγκαίες αφού έχουν διαπιστωθεί σοβαρά λάθη στους δημοσιευμένους Οργανισμούς που φαίνεται ότι αποφασίστηκαν «στο πόδι». Ενδεικτικά αναφέρουμε την περίπτωση του νοσοκομείου «Αγ. Όλγα» στη Νέα Ιωνία. Μόλις πριν από λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε ο Οργανισμός του νοσοκομείου και περιελάμβανε το 7ο Θεραπευτήριο ΙΚΑ, το οποίο έχει κλείσει... Εκτός από τη δομή - «φάντασμα» προβλέπει συνένωση αυτόνομων τμημάτων όπως η Αγγειοχειρουργική κλινική η οποία εντάσσεται στην χειρουργική κλινική.

Στην περίπτωση του Νοσοκομείου Ρόδου φτάνουν στο σημείο να ελαττώνουν κατά 30% τα λειτουργούντα κρεβάτια ΜΕΘ, όταν είναι γνωστό πως χιλιάδες βαριά ασθενείς αδυνατούν να νοσηλευτούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χάνοντας τη ζωή τους. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου καταργείται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και εντάσσεται στη παθολογική κλινική.

Στο νέο Οργανισμό μάλιστα δεν κατοχυρώνεται ούτε καν η υφιστάμενη λειτουργία του Νοσοκομείου, αφού στον Παθολογικό τομέα δεν υπάρχει το Πνευμονολογικό, το Νεφρολογικό, το Γαστρεντερολογικό, το Νευρολογικό, το Δερματολογικό τμήμα και η Μονάδα Χημειοθεραπείας. Στον Χειρουργικό τομέα δεν υπάρχει το ΩΡΛ και το Οδοντιατρικό τμήμα, ενώ ένας ολόκληρος Τομέας όπως ο Ψυχιατρικός δεν υφίσταται καν, παρά το ότι λειτουργεί Ψυχιατρική κλινική, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ξενώνας Βραχείας παραμονής, Ξενώνας του προγράμματος «Ψυχαργώ» και κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας. Τέλος, στον Εργαστηριακό Τομέα δεν αναφέρεται ένα πολύ εξειδικευμένο και αναγνωρισμένο τμήμα όπως το Ανοσολογικό, ενώ συγχωνεύονται τμήματα με τελείως διαφορετικό επιστημονικό και κλινικό αντικείμενο όπως το Αιματολογικό Εργαστήριο και η Αιμοδοσία.

Σε άλλα νοσοκομεία, κλείνουν αυτόνομα τμήματα, όπως ουρολογικά ή οφθαλμολογικά και συνενώνονται με κλινικές με διαφορετικό αντικείμενο όπως χειρουργικές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), «τα νέα οργανογράμματα Νοσοκομείων που δημοσιεύονται σωρηδόν αυτές τις μέρες είναι πέραν πάσης αμφιβολίας κατασκευασμένα με σκοπό την εκ βάθρων διάλυση των δημόσιων Νοσοκομείων». Όπως αναφέρει, τα οργανογράμματα αυτά διαγράφουν τμήματα και Μονάδες που λειτουργούν, ελαττώνουν νοσηλευτικά κρεβάτια, καταργούν τμήματα Προμηθειών, με προφανή σκοπό να αναθέσουν τις χρυσοφόρες προμήθειες σε ιδιώτες.

Το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του υποστηρίζει ότι δεν κλείνουν νοσοκομεία, αλλά κάποια μπαίνουν κάτω από κοινή διοίκηση και ορισμένες κλινικές συνενώνονται εντός των νοσοκομειακών μονάδων. Σημειώνουν δε ότι με αυτή τη διαδικασία δεν ακρωτηριάζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ούτε εμποδίζεται η άνετη και άμεση πρόσβαση των πολιτών στις δομές του. Αντιθέτως -σημειώνει- επιδιώκεται η ορθολογικότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και του ανθρωπίνου δυναμικού, αλλά και η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: