"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


H πυρηνική απειλή «Μade in Japan» για την τροφική αλυσίδα

Του Παναγιώτη Παπαϊωάννου

Ο ραδιενεργός «πυρετός» έχει πλέον καταβάλει όλο τον πλανήτη, καθώς αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας, έστω και εντός των επιτρεπτών ορίων, παρατηρείται σε μεγάλο κομμάτι του βόρειου ημισφαιρίου, ενώ εύλογη ανησυχία επικρατεί στο κομμάτι της τροφικής αλυσίδας, καθώς όλο και περισσότερες χώρες αναστέλλουν ή εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους στις εισαγωγές ιαπωνικών προϊόντων.

Στην Ιαπωνία, η είδηση ότι εντοπίστηκαν επίπεδα ραδιενέργειας πάνω από το όριο ασφαλείας στο πόσιμο νερό για βρέφη, αρχικά στο Τόκιο (όπου στη συνέχεια ανακοινώθηκε ότι υποχώρησαν κάτω από το επιτρεπτό όριο) και στην πόλη Καβαγκούτσι, προκάλεσε πανικό στους κατοίκους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, έσπευσαν στα καταστήματα για να αγοράσουν εμφιαλωμένο νερό, τα αποθέματα του οποίου εξαντλήθηκαν τάχιστα, με αποτέλεσμα οι αρχές να πραγματοποιούν διανομές συγκεκριμένου αριθμού φιαλών ανά οικογένεια. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις, οι ιαπωνικές αρχές εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους σε ψάρια, θαλασσινά και λαχανικά αρκετών επαρχιών πέριξ του εργοστασίου, λόγω των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας που έχουν μετρηθεί. Οι βιομηχανίες της αλιείας και της γεωργίας στις περιοχές αυτές απειλούνται με ολοκληρωτική καταστροφή. Το γεγονός αυτό αναμένεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ιαπωνική οικονομία, πλέον των ζημιών ύψους 300 δισ. δολαρίων που προκάλεσαν ο σεισμός και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, που πλέον έχουν περάσει στην ιστορία ως η πιο «δαπανηρή» φυσική καταστροφή στα χρονικά.

Αρνητικός είναι ο αντίκτυπος, όπως είναι αναμενόμενο, και στις εξαγωγές αυτών των προϊόντων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξεκίνησε εντατικούς ελέγχους σε αρκετά προϊόντα που εισάγονται από την Ιαπωνία, αν και τονίζει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ανιχνευθεί ραδιενέργεια σε ιαπωνικά τρόφιμα. Αν και οι εισαγωγές τροφίμων των «27» από την Ιαπωνία ανέρχονται μόλις σε 65 εκατ. ευρώ, ορισμένες χώρες-μέλη, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής τους.

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την είσοδο γάλακτος, γαλακτοκομικών προϊόντων και θαλασσινών από τέσσερις ιαπωνικές περιφέρειες, μεταξύ των οποίων και η Φουκουσίμα. Μεγαλύτερη ανησυχία επικρατεί στην Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού, όπου οι καταναλωτές αποφεύγουν συστηματικά τα ιαπωνικά προϊόντα. Την αναστολή ή μείωση των εισαγωγών από τις πληγείσες περιοχές αποφάσισαν η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Χονγκ-Κονγκ.

Αυτό που όλοι φοβούνται, καθώς δεν μπορούν να ελέγξουν, είναι η διαρροή της ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: