Πρόεδρος του Κοσόβου με τη σφραγίδα του FBI
Του Σταυρου Tζιμα
Την Τετάρτη 6 Απριλίου ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Πρίστινα Κρίστοφερ Ντελ, κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου, στην έπαυλή του στον περίφημο «λόφο των πρεσβειών», Αρμπερία, όπου στεγάζονται οι ξένες διπλωματικές αποστολές.
Στο οβάλ γραφείο, απέναντί του, κάθησαν ο πρωθυπουργός Χακίμ Θάτσι, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ισα Μουστάφα και ο έκπτωτος πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπεντζέτ Πατσόλι. Αφού άκουσαν τον εξάψαλμο για την πολιτική κρίση στην οποία βυθίστηκε η χώρα μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καθαιρέσει τον Πατσόλι, τριάντα εφτά μέρες αφότου εξελέγη στην προεδρία, ο Αμερικανός διπλωμάτης τούς ξεκαθάρισε ότι εάν δεν κάνουν αυτό που θα τους υποδείξει, να μην ελπίζουν πλέον στην αμερικανική στήριξη και βοήθεια. Κρύος ιδρώτας έλουσε τους τρεις πολιτικούς, που μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούσαν τον λόγο για τον οποίο τους έκανε την τιμή να τους καλέσει στην κατοικία του ο πρεσβευτής των ΗΠΑ. Ο Ντελ άνοιξε στη συνέχεια ένα φάκελο που είχε μπροστά του και διάβασε ένα όνομα: Ατιφέπε Γιαχιάγκα.
«Αυτήν θα εκλέξετε»
«Αυτήν θα εκλέξετε πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν τη γνωρίσετε θα διαπιστώσετε ότι είναι καλή», φέρεται ειπών, και στρεφόμενος προς τον Πατσόλι τον ρώτησε εάν προτίθεται να υποβάλει υποψηφιότητα στην ψηφοφορία για την εκλογή που επρόκειτο να διεξαχθεί την επομένη στη Βουλή.
«Οχι, όχι, δεν μ’ ενδιαφέρει», απάντησε ο ζάμπλουτος Αλβανός εργολάβος, που δεν είχε προλάβει να «ζεστάνει» καν την προεδρική καρέκλα, καθώς η αντιπολίτευση ήγειρε ζήτημα νομιμότητας της εκλογής του και το δικαστήριο, «με αστεία επιχειρηματολογία», σύμφωνα με Δυτικούς διπλωμάτες, τον έπαυσε.
«Καλώς, προχωρούμε τότε», είπε ο Ντελ.
«Επρεπε να βλέπατε εκείνη τη στιγμή τα πρόσωπα του Θάτσι και του Μουστάφα, είχαν χλωμιάσει, ο πρέσβης ήταν πολύ σκληρός», αποκάλυψε αργότερα σε τηλεοπτική εκπομπή ο Πατσόλι, μεταφέροντας τα τεκταινόμενα πίσω από τα κάγκελα της πρεσβευτικής κατοικίας.
Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβαν αμέσως το μήνυμα. «Γεννηθήτω το θέλημά σου», είπαν «μέσα τους» και λίγη ώρα αργότερα οι Κοσόβαροι μάθαιναν από την τηλεόραση ότι νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας τους και αρχηγός του κράτους θα είναι μια τριανταεξάχρονη γυναίκα αστυνομικός εκπαιδευμένη στις σχολές του FBI στις ΗΠΑ.
Την άλλη μέρα, αμέσως μετά την εκλογή της, από το βήμα της Βουλής η νεοεκλεγείσα πρόεδρος, συγκινημένη, δήλωνε μεταξύ άλλων: «Εδώ με κάλεσε η πατρίδα, εδώ ήρθα και όταν ολοκληρώσω το έργο μου, θα επιστρέψω στην Αστυνομία».
Οι απλοί άνθρωποι, αλλά και οι περισσότερο πολιτικοποιημένοι αιφνιδιάστηκαν καθώς η Γιαχιάγκα δεν ανήκε στα πρόσωπα της δημόσιας ζωής. Ηταν όμως γνωστή εκεί που έπρεπε: στις ξένες πρεσβείες και κυρίως αυτή των ΗΠΑ. Κατά την επίσκεψή τους στο Κόσοβο τόσο ο Τζορτζ Μπους, όσο και η Χίλαρι Κλίντον ζήτησαν να δουν, εκτός από τον Θάτσι και ένα-δυο άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους και την Γιαχιάκα, γεγονός που σε κάποιους κύκλους δεν πέρασε τότε απαρατήρητο.
Αναπληρωτής αρχηγός της Αστυνομίας μέχρι την ημέρα της εκλογής της, η «τσαρίνα» του Κοσόβου, εκπαιδεύτηκε από το FBI στις ΗΠΑ, όπου παρέμεινε επί αρκετό διάστημα και επιστρέφοντας τοποθετήθηκε επικεφαλής όλων των μεθοριακών αστυνομικών τμημάτων του νεόκοπου κράτους.
Εξυπνη, αδιάφθορη, άριστη επαγγελματίας, με άπταιστα αγγλικά, επελέγη από τον «μεγάλο φίλο» των Αλβανών για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, ως μια μεταβατική κατάσταση που, όπως προβλέπεται, θα διαρκέσει ένα περίπου χρόνο.
Η επιλογή της νεαρής αστυνομικού για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί μέρος του «πακέτου» που ανακοίνωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην ηγεσία των Αλβανών για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου, το οποίο απειλεί με αποσταθεροποίηση το Κόσοβο και κατ’ επέκταση την ευρύτερη περιοχή.
Οι Αμερικανοί διαπιστώνοντας τους κινδύνους που εγκυμονεί η παράταση της πολιτικής κρίσης, παρενέβησαν ανοιχτά και επέβαλαν δυναμική πολιτική λύση, που περιλαμβάνει τροποποίηση του Συντάγματος για εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και αλλαγή του εκλογικού νόμου, προεδρικές και βουλευτικές εκλογές μόλις ολοκληρωθεί η προαναφερθείσα διαδικασία. Μέχρι τότε το πηδάλιο του κράτους θα κρατάει η τριανταεξάχρονη αστυνομικός.
Τώρα γιατί ο αμερικανικός παράγοντας την επέλεξε και την επέβαλε, η απάντηση που δίνουν Δυτικοί διπλωμάτες στην Πρίστινα είναι πολύ απλή: έψαχνε με το «κυάλι» αδιάφθορο στον κόσμο της πολιτικής και δεν έβρισκε!
KAΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΒΑΛΚΑΝΙΑ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΗΠΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΚΟΣΟΒΟ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου