"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η αθώωση του τροµοκράτη πράκτορα της CIA

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ενας διεθνής τροµοκράτης και πρώην πράκτορας της CIA, ο Λουίς Ποσάντα Καρίλες, υπεύθυνος για βοµβιστική επίθεση σε κουβανέζικο επιβατικό αεροπλάνο που στοίχισε τηζωή σε 73 ανθρώπους, κρίθηκε αθώος από δικαστήριο του Τέξας που τον δίκασε, όχι για τροµοκρατία, αλλά για 11 κατηγορίες για ψευδορκία,παρεµπόδιση της ∆ικαιοσύνης και εξαπάτηση των µεταναστευτικών αρχών. Η αθώωσή του χαρακτηρίστηκε «παρωδία» από την Κούβα και «θέατρο» από τη Βενεζουέλα.

Μια από τις πιο θεµιτές επικρίσεις της κουβανέζικης κυβέρνησης εναντίον των Ηνωµένων Πολιτειών, σύµφωνα µε το περιοδικό «Εκόνοµιστ», αφορά τον χειρισµό της υπόθεσης του 83χρονου σήµερα Ποσάντα Καρίλες. Γεννηµένος στην Αβάνα και πολίτης της Βενεζουέλας, βοήθησε το 1961 στην οργάνωση της αποτυχηµένης εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων µε στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του Φιντέλ Κάστρο.Αργότερα έγινε αρχηγός της υπηρεσίας πληροφοριών της Βενεζουέλας και δούλεψε για τη CIA σε επιχειρήσεις υπονόµευσης του Κάστρο και στήριξης των αντικυβερνητικών ανταρτών Κόντρας στη Νικαράγουα. 

Το 1976, δύο εργαζόµενοι της ιδιωτικής εταιρείας ντετέκτιβ του Ποσάντα ανατίναξαν ένα επιβατικό αεροπλάνο της Cubana Airlines σκοτώνοντας 73 ανθρώπους – ανάµεσά τους ήταν ολόκληρη η εθνική οµάδα ξιφασκίας της Κούβας. Είκοσι χρόνια αργότερα, το 1997, ο Ποσάντα συµµετείχε σε σειρά βοµβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία της Αβάνας, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε αργότερα σε συνέντευξή του στους «Νιου Γιορκ Τάιµς».

∆εν τιµωρήθηκε για κανένα από τα εγκλήµατα αυτά. Αθωώθηκε από στρατοδικείο της Βενεζουέλας για τη βοµβιστική επίθεση στο αεροπλάνο και δραπέτευσε από τη φυλακή ενώ περίµενε την εκδίκαση αγωγής για την ίδια υπόθεση.

Συνελήφθη ξανά και έµεινε οκτώ χρόνια στη φυλακή χωρίς δίκη, όµως δραπέτευσε και πάλι. Το 2000, ο Παναµάς τον έκρινε ένοχο συνωµοσίας για τον φόνο του Κάστρο στη διάρκεια µιας περιφερειακής συνόδου κορυφής. Οµως η πρόεδρος της χώρας Μιρέγια Μοσκόσο, λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία, το 2004, του χορήγησε µια αµφιλεγόµενη χάρη.

Το 2005 ο Ποσάντα µπήκε λαθραία στις ΗΠΑ µε πλαστά έγγραφα και ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Οταν η Βενεζουέλα ζήτησε την έκδοσή του, ένας δικαστής της Φλόριντας αρνήθηκε να τον εκδώσει επικαλούµενος τον κίνδυνο να υποβληθεί σε βασανιστήρια – µια περίεργη απόφαση, σχολιάζει ο «Εκόνοµιστ», δεδοµένου ότι η κυβέρνηση του Ούγκο Τσάβες δεν έχει κατηγορηθεί για βασανιστήρια, ενώ αντίθετα είχαν γίνει ήδη γνωστές οι συνθήκες κράτησης που επέβαλλαν οι Αµερικανοί στο Αµπού Γράιµπ καιτο Γκουαντάναµο.

Το 2009 απαγγέλθηκαν επιτέλους εις βάρος του κατηγορίες – όχι όµως επειδή οργάνωσε βοµβιστικές επιθέσεις, αλλά επειδή είπε ψέµατα στους αµερικανούς αξιωµατούχους για την εµπλοκή του σε αυτές και για το πώς µπήκε στη χώρα… Η δίκη του άρχισε τον Ιανουάριο, διήρκεσε 13 εβδοµάδες και, την περασµένη Παρασκευή, οι ένορκοι χρειάστηκαν µόλις τρεις ώρες για να αθωώσουν τον περιβόητο τροµοκράτη απ’ όλες τις κατηγορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: