Μετεξεταστέα η Αγκυρα
Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ
Σε διάλογο κωφών εξελίχθηκε το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. - Τουρκίας που συνήλθε στις Βρυξέλλες υπό τη σκιά των εκλογών της 12ης Ιουνίου. Η τουρκική πλευρά, την οποία εκπροσώπησαν ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και ο υπουργός για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγκίς, εμφανίστηκε αρκετά επιθετική, διαμαρτυρόμενη για την καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αρνητική στάση των Ευρωπαίων στο αίτημα της Αγκυρας να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους υπηκόους.
Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. από την άλλη πλευρά -ο επίτροπος Στέφαν Φούλε και ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας Γιάνος Μαρτονί- υπενθύμισαν ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην εφαρμόζει το πρωτόκολλο της Αγκυρας (άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα) και δεν έχει εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι ενδεικτικό ότι και οι δύο πλευρές μίλησαν για «ειλικρινείς» συνομιλίες και δεν έκρυψαν ότι προέκυψαν διαφωνίες.
Στη συνέντευξη Τύπου, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έδειξε από την αρχή τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπενθυμίζοντας ότι έχουν ανοίξει μόνο 13 κεφάλαια από τα 35. Στόχος της Τουρκίας, είπε, παραμένει η πλήρης ένταξη, αλλά φτάσαμε στο 49ο Συμβούλιο Σύνδεσης και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις καθυστερούν εξαιτίας «πολιτικών εμποδίων». Ο Τούρκος υπουργός κάλεσε την Ε.Ε. να επανεκτιμήσει τη θέση της απέναντι στην Τουρκία και να αποδεχτεί το αίτημα της κυβέρνησής του για κατάργηση της βίζας.
Ο Ε. Μπαγκίς εξέφρασε και αυτός την πικρία του για τη μακρά παραμονή της χώρας του στον προθάλαμο της Ε.Ε. «Εφτασε η στιγμή να μιλήσουμε ειλικρινά με την Ε.Ε.» είπε...
Ο επίτροπος Φούλε συμφώνησε ότι πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία και αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση στο άνοιγμα των κεφαλαίων. Επισήμανε, όμως, ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι επίσης μια πολιτική διαδικασία και κάθε κράτος-μέλος έχει τη δική του φωνή. Και παρατήρησε ότι η Τουρκία δεν έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου της Αγκυρας απέναντι στη Λευκωσία. Η πλήρης εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας θα οδηγούσε σε άνοιγμα νέων κεφαλαίων, είπε ο επίτροπος, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα ανοίξει το κεφάλαιο «ανταγωνισμός» επί ουγγρικής προεδρίας.
Από τα ανοιχτά κεφάλαια, τα 18 παραμένουν κλειστά λόγω επιφυλάξεων της Κύπρου (14) και της Γαλλίας (4).
Στην κοινή θέση της Ε.Ε. εκφράζεται η λύπη για το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να μην τηρεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Κύπρο και ζητείται από την Αγκυρα να δεσμευθεί ανεπιφύλακτα ότι θα προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση διαφορών σύμφωνα με τη Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών και καταφεύγοντας στην περίπτωση που χρειαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Επίσης, η Ε.Ε. «ζητεί μετ' επιτάσεως την αποφυγή οποιουδήποτε είδους απειλής, πηγής τριβής ή ενεργειών που θα μπορούσαν να βλάψουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα πρέπει να χρησιμοποιεί ελεύθερα τον τίτλο «Οικουμενικό» και υπάρχει αναφορά για τα προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν Ελληνες πολίτες όσον αφορά τη διεκδίκηση και καταγραφή της περιουσίας τους στην Τουρκία.
Για το Κυπριακό η Ε.Ε. ζητεί από την Αγκυρα να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις ενεργά με στόχο την εξεύρεση δίκαιης, συνολικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις αρχές της Ε.Ε.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου