"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΡΝΤΟΓΑΝ: Πυρά κατά Γαλλίας για την απαγόρευση της μπούργκας

Επίθεση δέχθηκε η Γαλλία, εξαιτίας της διά νόμου απαγόρευσης της μπούργκας σε δημόσιους χώρους, με πρώτο δυσαρεστημένο τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο διαπίστωσε ότι «σήμερα δεν υπάρχει σεβασμός για τις θρησκευτικές ελευθερίες στη Γαλλία». «Πρόκειται για ειρωνεία της τύχης, αλλά φαίνεται ότι στην Ευρώπη η εκκοσμίκευση βρίσκεται υπό αίρεση και γι' αυτό υπονομεύει ελευθερίες», συνέχισε κάπως χλευαστικός ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Δυσφορία και απορία για την απαγόρευση εξέφρασε και ο γ.γ. του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, Εκμελεντίν Ισάνογλου, στο περιθώριο συνόδου για την προσέγγιση μεταξύ μουσουλμάνων και Αμερικανών στην Ουάσιγκτον. «Οι άνθρωποι που φορούν μπούργκα, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και άλλες δυτικές χώρες, είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο αυτό έπρεπε να απαγορευθεί διά νόμου. Ρίχνετε φως σε ελάχιστους ανθρώπους και δημιουργείτε ζήτημα, τη στιγμή που πρόκειται για θέμα επουσιώδες. Η Ευρώπη μετατρέπεται από τόπος της ελευθερίας σε τόπο των απαγορεύσεων», είπε ο κ. Ισάνογλου σε δημοσιογράφους.

«Προσβολή στην ελευθερία» χαρακτήρισε τον γαλλικό νόμο και ο ριζοσπάστης σιίτης Μοκτάντα αλ Σαντρ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στην ιερή πόλη Νατζάφ του Ιράκ. «Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, η μπούργκα δεν είναι υποχρεωτική. Η απαγόρευσή της διά νόμου, όμως, είναι καταπάτηση των ελευθεριών. Ο εξαναγκασμός των γυναικών να φορούν μπούργκα είναι απαράδεκτος. Ομως, το χιτζάμπ -μανδήλα- είναι βασική θρησκευτική υποχρέωση και κανείς δεν μπορεί να το απαγορεύσει. Οι Δυτικοί άπιστοι θα ήθελαν οι κόρες τους, που ζουν σε δικές μας χώρες, να υποχρεωθούν να φορούν το νικάμπ;», αναρωτήθηκε καταλήγοντας ο Σαντρ.

Ο νόμος για την απαγόρευση του ενδύματος τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα στη Γαλλία, όπου η δημόσια συζήτηση για τον κοσμικό χαρακτήρα της γαλλικής κοινωνίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και προκαλεί διαιρέσεις σε πολίτες και πολιτικούς.

Στη Γαλλία ζουν 5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, που αντιστοιχούν στο 5% του πληθυσμού. Σύμφωνα με γαλλικές εκτιμήσεις, μόνο 2.000 γυναίκες φορούν μπούργκα, εξ ου και πολλοί εκφράζουν την απορία τους για την απαγόρευση. Ωστόσο, εδώ και χρόνια κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδευτικοί και άλλοι κοινωνικοί φορείς επισημαίνουν ακραίες συμπεριφορές, όπως συζύγους μουσουλμάνους που αρνούνται να επιτρέψουν σε άνδρα μαιευτήρα να αναλάβει τον τοκετό της γυναίκας τους ή πατεράδες που εφαρμόζουν σε υπερβολικό βαθμό το μουσουλμανικό τυπικό στην οικογένειά τους.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της μπούργκας, οι παραβάτες υποχρεούνται σε καταβολή προστίμου μέχρι 150 ευρώ και επιβάλλεται να παρακολουθήσουν σεμινάρια αγωγής του πολίτη. Με πρόστιμο έως και 30.000 ευρώ και με φυλάκιση ενός έτους απειλούνται όσοι υποχρεώνουν μια γυναίκα να φοράει το ισλαμικό ένδυμα. Το πρόστιμο διπλασιάζεται εάν πρόκειται για ανήλικη.

Η γαλλική αστυνομία έχει προειδοποιήσει ότι ο νόμος είναι ίσως ανεφάρμοστος, ιδιαίτερα σε περιοχές με πυκνό μουσουλμανικό πληθυσμό. Πέραν αυτού, οι Αρχές δεν έχουν το δικαίωμα να αφαιρέσουν το ένδυμα.

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: