"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο πληθυσμός γερνάει, εμείς τι κάνουμε;

Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι το 2012 να ορισθεί ως Ευρωπαϊκό Eτος για την Ενεργό Γήρανση. Καλεί δε όλους του «παίκτες» και τους αρμόδιους συμμέτοχους να δεσμευθούν ήδη από τώρα –το 2011– με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις, έτσι ώστε το επόμενο έτος να έχουν να παρουσιάσουν χειροπιαστά επιτεύγματα, αποτελέσματα και καλές πρακτικές. 

Το θέμα επείγει, λέει η Κομισιόν και αφήνει τους αριθμούς να το αιτιολογήσουν: ο αριθμός των Ευρωπαίων που ξεπερνούν τα εξήντα έτη αυξάνεται σήμερα κατά περίπου 2 εκατ. άτομα ετησίως. Δηλαδή, με διπλάσια ταχύτητα απ’ ό, τι τον περασμένο χρόνο. Επιπλέον, τα αμέσως επόμενα χρόνια, ο αριθμός των ατόμων σε εργασιακή ηλικία θα αρχίσει να μειώνεται. Και ασφαλώς, δεν είναι κάτι το καινούργιο ότι οι κοινωνίες μας τις επόμενες δεκαετίες θα γεράσουν σημαντικά, «αυτό άλλωστε το ξέρουμε από καιρό». Συμβαίνει όμως να βρισκόμαστε στο χρονικό όριο που συνταξιοδοτείται η μεταπολεμική γενιά, γνωστή ως «baby boomers». Η πρόταση της Κομισιόν εντάσσεται στη στρατηγική της για την «Ευρώπη 2020» για «μιαν έξυπνη, βιώσιμη και συμμετοχική ανάπτυξη», για την οποία η ενεργός γήρανση έχει να προσφέρει πολλά.

Αναλαμβάνει, λοιπόν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υποστηρίξει πολιτικές που ενθαρρύνουν την απασχολησιμότητα των ηλικιωμένων, να επενδύσει στις δεξιότητές τους και να καταπολεμήσει τη φτώχεια. Ωστόσο, στην αρμοδιότητα των κρατών-μελών αφήνει τις πολιτικές για την απασχόληση, τη δημόσια υγεία, την Kοινωνία των Πληροφοριών, τις μεταφορές και την κοινωνική προστασία.

Oπως είναι ήδη γνωστό, με τον ίδιο στόχο ήταν και η πολυετής συνεργασία στελεχών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, του ΟΟΣΑ και της Εταιρείας Συμβούλων Mercer, η οποία και κατέληξε σε προτάσεις μέτρων και στρατηγικών για τα επόμενα 20 χρόνια, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί, κατά το δυνατόν, το κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης των συντάξεων και των υπηρεσιών υγείας «σε έναν κόσμο που γερνάει ταχύτατα». Στη συνεργασία αυτή συνέπραξαν άμεσα περισσότεροι από 300 ηγέτες που εκπροσωπούν 80 εταιρείες, κυβερνητικοί, διεθνείς, ακαδημαϊκά ιδρύματα και η Κοινωνία των Πολιτών.

Η έκθεση (www. weforum. org/pensionshealthcare) παρέχει μια σειρά πρακτικών λύσεων στο «δίδυμο» πρόβλημα που δημιουργεί η μείωση της ηλικιακής ομάδας του πληθυσμού του εργατικού δυναμικού και η αύξηση των ηλικιωμένων και συνταξιούχων – μια σχέση που «επιδεινώνεται» ανησυχητικά λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Η έκθεση επισημαίνει ως «απαραβίαστη» την ανάγκη άμεσης συνεργασίας του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, όπως και τη βελτίωση της απαραίτητης εμπλοκής κι άλλων συμβαλλομένων φορέων.

Προτείνει επιλογές «κατάλληλες για τη σημερινή οικονομική πραγματικότητα», προτάσσοντας την παράταση της ενεργού εργασιακής ζωής ώς την ηλικία των 70 ετών. Για την επιλογή αυτή, όμως, χρειάζεται συντονισμένη δράση. Δηλαδή, αφ’ ενός να αλλάξουν οι δημόσιες πολιτικές, αφ’ ετέρου να υπάρξουν οι κατάλληλες πρακτικές από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα.

Aλλη πρόταση είναι οι υπηρεσίες Yγείας να εστιάσουν στην πρόληψη μάλλον, παρά στη θεραπεία των ασθενειών. Να αναλάβουν, δηλαδή, ενεργότερο ρόλο για τη διατήρηση της καλής υγείας των ατόμων και του περιορισμού της εμφάνισης χρόνιων ασθενειών στους ηλικιωμένους, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Τέλος, στις προτασσόμενες επιλογές της έκθεσης είναι και η παροχή οικονομικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικών υπηρεσιών, έτσι ώστε τα άτομα να μπορούν να αντιλαμβάνονται την αξία των ιδιωτικών ασφαλίσεων για τη συνταξιοδότησή τους, όπως και των άλλων προϊόντων αποταμίευσης.

KΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: